fbpx


Geen categorie

Uit de archieven van Brasser (november 2011)
De laatste vier decennia van vorige eeuw volgde Pol De Valck met argusogen de actualiteit om er vervolgens als Brasser met enkele rake pennentrekken zijn milde spot op los te laten. Geen politicus was veilig voor de minzame man uit Schepdaal maar kwetsend waren zijn spotprenten nooit.

Jaren was Brasser de vaste tekenaar voor diverse Vlaamse tijdschriften en verenigingen. Samen met zijn werk voor diverse publicaties in binnen- en buitenland heeft dat een indrukwekkend oeuvre van meer dan 12 000 tekeningen opgeleverd. Ze vormen een getekende kroniek van vier decennia, een periode die tien jaar geleden veel te vroeg eindigde met het overlijden van Brasser.

Hoe boeiend dat werk is, was recent nog te zien op een tentoonstelling in Antwerpen. Terwijl die honderden stukken worden klaargemaakt voor een volgende tentoonstelling in het Duitse Hannover, mochten we een nostalgische duik nemen in het persoonlijk archief met duizenden andere tekeningen. Met dank aan Leona Van Belle, weduwe van de overleden artiest. Uit deze oogst hopen we regelmatig in Doorbraak pareltjes te publiceren die bewijzen dat er nog veel werk is voor de Vlaamse Beweging. Dat sommige toestanden van toen nog altijd bestaan. Met andere woorden: er is niets nieuws onder de zon.
 

De Rover betrapt
In de prille jaren zestig (in dit geval duidelijk 1963) had Brasser als beginnend cartoonist al meteen door wat er aan de hand was met de regeling die de politici hadden uitgewerkt voor enkele Brusselse randgemeenten. Tekeningen bleken toen nog een titel te hebben. Deze heette De Rover. Het slaat op de inbreker (duidelijk toenmalig CVP-premier Theo Lefèvre) die door de Vlaming is betrapt en tot zichtbaar genoegen van de Vlaming ‘berouwvol’ vijf frank in de spaarpot voor Brusselse tweetaligheid steekt. Intussen heeft hij wel zes randgemeenten buitgemaakt. Enige gelijkenis met het heden is geen toeval.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

Doorbraak redactie

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Commentaar open
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.