Communautair, Cultuur
Vrije Tribune
Vrije Tribune

Uit de archieven van Brasser

Een cartoon kan soms aanslaan door zijn eenvoud. Brasser was daar een meester in. Neem nu deze leeuw, op papier gezet ergens op het einde van de jaren tachtig van de vorige eeuw. Wat exact de aanleiding was, hebben we niet meer kunnen achterhalen maar de essentie van de tekening is duidelijk: de Vlamingen hadden zich (weer eens) laten ringeloren door de ‘landgenoten’ van het zuiden. Het lijkt wel een constante in de politiek van dit kunstmatig land: de leeuw brult wel eens maar aan het einde van het verhaal is het de tegenpartij die zegeviert.

Bij de jongste regeringsvorming hebben de Vlamingen zich weerom in de luren laten leggen. De Vlaamse leeuw mag dan nog wel streven naar zijn onafhankelijkheid, keer op keer wordt hij gefnuikt door de Waalse haan (zie bijvoorbeeld Vrijspraak op pagina 14). Had Brasser vandaag nog geleefd, had hij met net dezelfde tekening kunnen uitpakken. En dat is niet louter toevallig.

Doorbraak redactie

steun doorbraak

Wil u graag meer lezen van Doorbraak redactie?

Doorbraak is een onafhankelijk medium zonder subsidies. We kunnen dit enkel doen dankzij uw financiële steun. Uw steun geeft onze auteurs de motivatie om meer en regelmatiger te schrijven. Steun ons met een kleine bijdrage of word vandaag nog Vriend van Doorbraak.

Ik help Doorbraak groeien.
Doorbraak.be is een uitgave van vzw Stem in het Kapittel i.s.m. Perruptio cvba Hoofdredacteur: Pieter Bauwens Webbeheer: Dirk Laeremans