fbpx


Communautair, Cultuur

Uit de archieven van Brasser
Een cartoon kan soms aanslaan door zijn eenvoud. Brasser was daar een meester in. Neem nu deze leeuw, op papier gezet ergens op het einde van de jaren tachtig van de vorige eeuw. Wat exact de aanleiding was, hebben we niet meer kunnen achterhalen maar de essentie van de tekening is duidelijk: de Vlamingen hadden zich (weer eens) laten ringeloren door de ‘landgenoten’ van het zuiden. Het lijkt wel een constante in de politiek van dit kunstmatig land: de leeuw brult wel eens maar aan het einde van het verhaal is het de tegenpartij die zegeviert.

Bij de jongste regeringsvorming hebben de Vlamingen zich weerom in de luren laten leggen. De Vlaamse leeuw mag dan nog wel streven naar zijn onafhankelijkheid, keer op keer wordt hij gefnuikt door de Waalse haan (zie bijvoorbeeld Vrijspraak op pagina 14). Had Brasser vandaag nog geleefd, had hij met net dezelfde tekening kunnen uitpakken. En dat is niet louter toevallig.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

Doorbraak redactie