fbpx


Geen categorie

Uit een kindermond…

Over Maartens, Klazen en kerstmannenHet was nog maar pas na vijven en het was al donker. Met m’n gezin deed ik inkopen in een grootwarenhuis dat merkbaar twijfelt of het nu nog de Sint moet promoten of al volop zou gaan voor de eindejaarsfeesten. Terwijl m’n echtgenote en ik het fruit keurden, kirde plots één van m’n kinderen: ‘Sinterklaas!’. In een Sint-Maartenregio wonend, hadden we helemaal geen rekening meer gehouden met het feit dat er nog warenhuissinten zouden kunnen opduiken. ‘Ga er maar eventjes naartoe. Wie weet kent hij je wel.’ De woorden hingen nog boven mijn hoofd of mijn kinderen stonden al kaarsrecht voor een goedkoop uitziende versie van Jan Decleirs Nicolaas van Myra. De Zwarte Pieten rond de Sint bleken uit West-Vlaanderen af te stammen. De kinderen zagen hier alleen maar logica in. ‘Sinterklaas spreekt dan ook een andere taal dan Sintemaarten hé, vake.’ Zolang ze maar een zakje met lekkers geven. De handen van mijn koters zijn gauw gevuld.

Ergens in de buurt van de kassa’s vond er magie plaats, van het gênante soort. De oudste stak de vinger uit en wees in de richting van een ouder man. ‘Kijk! Kijk! Het is de Kerstman!’ Toen zag ik het ook. Achteraan bij de tijdschriften stond een wat zwaarlijvige man met witgrijze en in een stevige zijstreep gekamde haren en met een baard die tienmaal mooier was dan die stijve nepbaard van de winkelsint. ‘Hij heeft zich vermomd, vake. Maar het is hem echt!’ Ik kon alleen maar sussend bevestigen. ‘ ’t Is toch een grappige hé!’, waarop een smakelijke lach volgde. Voorheen herkende ze de Kerstman al eens op straat in Gent en in de wachtrij van een postkantoor, telkens met geproest tot gevolg. Zwaarlijvige mensen met een witte baard hebben het niet onder de markt bij haar. Roepen Maarten of Nicolaas ontzag op en Zwarte Piet sympathie, dan moet de Kerstman het stellen met guitig gegier. Overigens lijkt, indien mijn dochterlief een graadmeter is, alleen de Kerstman zich incognito onder het volk te begeven.

Bij deze wil ik me dan ook verontschuldigen bij alle corpulente witte baarddragers. Ik leer het haar niet aan, het is de ‘commercie’ die het haar opdringt.

PS: Indien u de echte bent, gelieve te wachten tot na 6 december.

 

Foto: (c) Mads Madsen – Na een kleine test blijkt: volwassenen zien Charles Darwin, kinderen de Kerstman.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

Harry De Paepe

Harry De Paepe is kenner van het Verenigd Koninkrijk en de Britse politiek.