fbpx


Buitenland
vaccinatieplicht

Vaccinatieplicht in Oostenrijk roept twijfels op

Volgt het beleid de voortschrijdende inzichten van de wetenschap?Felix Austria! Gelukkig Oostenrijk! Als dusdanig wordt de Alpenrepubliek met haar negen miljoen inwoners vaak geprezen omdat het leven er zo gemoedelijk aan toegaat. Maar voor haar burgers die niet tegen COVID-19 gevaccineerd zijn, zou het er binnenkort minder gemoedelijk aan toe kunnen gaan. De regering van christendemocraten (ÖVP) en groenen (Grüne) voert in februari als eerste in de Europese Unie (EU) de vaccinatieplicht in. Ze grijpt op die drastische maatregel terug omdat nog maar 70% van de totale bevolking…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Felix Austria! Gelukkig Oostenrijk! Als dusdanig wordt de Alpenrepubliek met haar negen miljoen inwoners vaak geprezen omdat het leven er zo gemoedelijk aan toegaat. Maar voor haar burgers die niet tegen COVID-19 gevaccineerd zijn, zou het er binnenkort minder gemoedelijk aan toe kunnen gaan. De regering van christendemocraten (ÖVP) en groenen (Grüne) voert in februari als eerste in de Europese Unie (EU) de vaccinatieplicht in. Ze grijpt op die drastische maatregel terug omdat nog maar 70% van de totale bevolking ingeënt is.

Bedenkingen

Vanaf 15 februari krijgt iedere in Oostenrijk woonachtige en nog niet gevaccineerde burger vanaf de leeftijd van 14 jaar een uitnodiging in de bus om zich te laten inenten. Vanaf 15 maart treedt het systeem van boetes in werking tegen iedereen die geen gevolg wil geven aan de vaccinatieplicht.

Hoeveel van de één miljoen niet-gevaccineerde volwassenen het been stijf zullen houden, is op dit ogenblik niet in te schatten. In ieder geval is er weinig animo voor die dwangmaatregel te bespeuren. Of de boete van 600 euro — die kan oplopen tot 3600 in geval van weigering tot betalen — daar veel aan zal veranderen, is nog zeer de vraag. Ook bij de plaatselijke autoriteiten en de gemeenten, die verantwoordelijk zijn voor het uitschrijven van de boetes, rijzen bedenkingen over het systeem omwille van de loodzware administratieve last.

Effectiviteit

En zo rijpen er stilaan andere ideeën binnen de regering. Het ministerie van Volksgezondheid stelt dat er meer op overtuiging en voorlichting moet worden ingezet. Bondskanselier Karl Nehammer (ÖVP) stelt zelfs een premie voor als beloning voor wie zich laat inenten. Vicekanselier Werner Kogler (Grüne) sloot zich aan bij de opvatting van Nehammer dat alles wat de mensen kan aansporen om zich te laten vaccineren, een ‘positief signaal’ is.

Maar écht opmerkelijk is de uitspraak van Karoline Edtstadler, federaal minister voor Europese en Grondwettelijke Zaken. Zij stelt dat het enkel tot een vaccinatieplicht zou kunnen komen wanneer de vaccins ‘een daarmee overeenstemmende effectiviteit’ zouden bezitten. Die woorden laten immers de deur open voor de aanpassing van het beleid aan veranderende omstandigheden binnen de pandemie. Een gelijkluidende passage valt trouwens ook te lezen in de wet op de vaccinatieplicht.

‘Natuurlijke booster’

Er zijn immers ook twijfels of de boosterprik afdoende beschermt tegen de omikronvariant van het virus. Misschien kan omikron tegelijkertijd de pandemie op middellange termijn herleiden tot een endemie (nvdr — het continu voorkomen van een besmettelijke ziekte onder een bepaald deel van de bevolking, zonder dat de ziekte zich verder verspreidt). Dit meent de epidemioloog Hagai Levine van de Hebreeuwse Universiteit Jeruzalem.

Het is intussen algemeen geweten dat omikron weliswaar besmettelijker, maar minder ziekmakend is. De vraag is natuurlijk of de Oostenrijkse regering en andere naar vaccinatieplicht lonkende regeringen in de EU bereid zullen zijn hun beleid daadwerkelijk aan te passen aan die veranderende omstandigheden. Sommige landen neigen daar in ieder geval wel naar toe. In Israël, bijvoorbeeld, gaat de discussie binnen de regering over de vraag of er niet zou moeten worden ingezet op een model van massale besmetting dat geflankeerd is met inentingen.

De Duitser Florian Klein, directeur van het Institut für Virologie van de universiteit van Keulen, zit alvast ook op die lijn: omikron zou volgens hem de meeste niet-gevaccineerden een eerste immuniteitsbescherming verschaffen. En bij de gevaccineerden zou de variant werken als een ‘soort natuurlijke booster’.

Dirk Rochtus

Dirk Rochtus is hoofddocent internationale politiek en Duitse geschiedenis.