JavaScript is required for this website to work.
Binnenland

Vakbonden staken; IMF betoogt tegen

Pieter Bauwens2/2/2012Leestijd 2 minuten

Het IMF lijkt goed nieuws te brengen voor Di Rupo. In feite zit het rapport vol springstof voor de regering.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Vandaag eindelijk een beetje goed nieuws voor de regering-Di Rupo, zo lijkt het. ‘IMF opvallend positief over België’, schrijft De Standaard; ‘IMF geeft Di Rupo goede punten’, lezen we in De Tijd; ‘België krijgt pluimpje van IMF’, vindt Het Laatste Nieuws; ‘IMF tevreden over start van Di Rupo’, titelt Het Belang van Limburg. De start van de regering Di Rupo had veel weg van een brokkenparcours, maar eindelijk begint het dus goed te zitten?

Achter de opwekkende koppen gaat echter een voor Di Rupo zeer onaangename realiteit schuil. Hij krijgt van het IMF een bos bloemen toegesmeten, waar de bloempot nog aan hangt. Uiteraard is het IMF blij dat er een regering is, want het is duidelijk dat er ‘iets’ moet gebeuren. Het IMF stelt vast dat Di Rupo effectief van plan is ‘iets’ te doen. Letterlijk klinkt dat in het rapport dat de maatregelen die werden genomen ‘belangrijke stappen in de richting van de doelstellingen’ zetten.

De kritiek op het regeerakkoord komt zowel van links als van rechts. De linkse kritiek – die een enorme megafoon kreeg door de algemene staking van de vakbonden maandag – komt er op neer dat er al genoeg werd bespaard. De rechtse kritiek – naar aanleiding van de stakingsdag nog eens luid herhaald door de werkgeversorganisaties – gaat helemaal de andere richting uit, want Di Rupo blijft in de hervormingsaanpak halfweg hangen en gaat niet ver genoeg.

In dat voor de regering splijtende debat, blijft het IMF absoluut niet neutraal. Het staat voor het IMF als een paal boven water dat verdere maatregelen zich opdringen. En welke zijn dat? Een overzichtje: de belastingen zijn al hoog, dus vooral besparen; de uitgaven voor pensioenen en gezondheidszorg verminderen; het aantal ambtenaren terugschroeven; het indexmechanisme herzien; de effectieve pensioenleeftijd moet omhoog; de lasten op arbeid naar beneden.

Het IMF lanceert met andere woorden een oproep die lijnrecht ingaat tegen de eisen van de vakbonden. Die vakbonden reduceren de bewegingsruimte van de linkerzijde tot een dunne streep. PS-voorzitter Thierry Giet vindt dat méér besparen niet kan. SP.a-chef Bruno Tobback haalde zwaar uit naar de stakende vakbonden, maar op de radio maakte hij duidelijk waar voor hem de grens ligt voor mogelijke verdere maatregelen. De voorstellen van het IMF liggen daar duidelijk voorbij.

Dat het IMF het programma van de economisch rechtse partijen zowat heeft geknipt en geplakt, kan bezwaarlijk goed nieuws genoemd worden voor Di Rupo. Dit rapport, zowat op te vatten als een manifestatie tegen de staking van maandag, zit vol politieke springstof.

(2012-01-28) Peter De Roover chef-politiek Doorbraak

Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak. Journalistiek heeft hij oog voor communautaire politiek, Vlaamse beweging, vervolgde christenen en religie.

Commentaren en reacties