fbpx


Buitenland

Van Al Capone naar Donald Trump

De FBI deed huiszoeking bij de voormalige president. Was dat juist het zetje dat hij nodig had om in 2024 aan de presidentsverkiezingen mee te doen?Voor de Trump Tower in New York staan demonstranten met een enorm spandoek: ‘Arresteer Trump’. ‘Vindt u dat gewoon, een voormalige president arresteren?’ vroeg een tv-journalist. ‘Een voormalige president die bewijsbare misdaden heeft gepleegd’, antwoordde een demonstrant. ‘Wat zijn die bewijsbare misdaden dan?’ vervolgde de journalist. ‘Bewijsbare misdaden… Nou ja… Eh… Ik praat niet meer met u.’ Al Capone Tegen Al Capone viel nooit iets te bewijzen omdat hij iedere mogelijke getuige omkocht, dan wel liet bedreigen of vermoorden. Uiteindelijk…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Voor de Trump Tower in New York staan demonstranten met een enorm spandoek: ‘Arresteer Trump’. ‘Vindt u dat gewoon, een voormalige president arresteren?’ vroeg een tv-journalist. ‘Een voormalige president die bewijsbare misdaden heeft gepleegd’, antwoordde een demonstrant. ‘Wat zijn die bewijsbare misdaden dan?’ vervolgde de journalist. ‘Bewijsbare misdaden… Nou ja… Eh… Ik praat niet meer met u.’

Al Capone

Tegen Al Capone viel nooit iets te bewijzen omdat hij iedere mogelijke getuige omkocht, dan wel liet bedreigen of vermoorden. Uiteindelijk werd hij veroordeeld voor belastingfraude, en niet voor alle moord en doodslag die hij op zijn geweten had.

De huiszoeking door de FBI vorige week in het buitenverblijf Mar-a-Lago in Florida van ex-president Donald Trump lijkt een Al Capone-moment. Als je de pundits van het links-liberale establishment moet geloven, zijn er genoeg overeenkomsten tussen Trump en Al Capone.

Maar huiszoeking bij een ex-president is een ongehoorde zet en de radiostilte over het waarom daarvan maakt het er niet beter op. Iedereen weet dat de Democraten, die mogelijk zijn uitgespeeld na de Congresverkiezingen van november (de midterms), alle registers opentrekken om Trump achter de tralies te krijgen.

Zwaarbewapende agenten

Met een veertigtal zwaarbewapende agenten viel de FBI Mar-a-Lago binnen. Er werden flink wat dozen met geheime documenten in beslag genomen, die daar volgens de FBI niet hadden mogen zijn. Recent had Trump al een aantal van zulke dozen teruggestuurd naar het Nationaal Archief, dat mogelijk achter deze inval zat. Ze schijnen nog veel te missen.

Democratische politici en de overwegend progressief liberale media vonden de inval prima en hoog tijd, maar onder Republikeinse politici is veel kritiek. Men noemt het een politieke daad, en daar heeft het inderdaad schijn van. Van de gepubliceerde lijst met in beslag genomen documenten wordt niemand veel wijzer. Er wordt bijvoorbeeld een document genoemd met geheime informatie over president Macron van Frankrijk. Daar zou ik wel meer over willen weten. Verder gaat het vooral om ‘diverse secret’-, dan wel ‘top secret’-documenten.

Publiek

Er werden meteen polls gehouden naar wat het publiek over de FBI denkt. Een vroegere adviseur van Trump, Roger Stone, zelf niet brandschoon, had de FBI ‘de persoonlijke Gestapo van Joe Biden’ genoemd. Maar liefst 53% van de Amerikanen kon zich nu in deze boute uitspraak vinden. Uitgesproken anti-Trump zenders als CNN en MSNBC jeremiëren al volop over ‘door Trump uitgelokte agressie tegen FBI-agenten’.

De FBI en justitie lieten onder meer doorschemeren dat het gaat om verdenkingen wegens de zogeheten Espionage Act. Dat klinkt onwaarschijnlijk en doet denken aan die zogenaamde samenzwering tussen Trump en de Russen, een verzinsel uit de presidentscampagne van 2016, van Hillary Clinton en de CIA. Die zaak zeurde jaren door, tot eindelijk werd bewezen dat er niets van aan was.

Of dan het ‘Steele report’: krankzinnige aantijgingen van een vage CIA-bron uit Moskou, waar Trump prostituees zou hebben ingehuurd om te urineren over een bed waar de Obama’s eerder in geslapen hadden. Dat de politieke en intellectuele Democratische elite bereid was die nonsens serieus te nemen, wat de door hen verachte onderklasse van Trump-stemmers of ‘deplorables’ zoals Clinton ze noemde, niet deed, zegt genoeg.

Capitool

Het mogelijke resultaat van deze huiszoeking is lang niet de enige donderwolk boven het hoofd van Donald Trump. De Senaatscommissie die de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 onderzoekt, is nog steeds bezig. Juist deze week liet toenmalig vicepresident Mike Pence weten bereid zijn te getuigen. In de staat Georgia loopt een crimineel onderzoek naar Trump vanwege bemoeienis met de uitslag van de laatste presidentsverkiezingen.

Maar het gevaarlijkst voor Trump is een zaak die sinds juli 2021 speelt, wegens mogelijke belastingfraude door de Trump Organization – zijn familiebedrijf. Daar lijkt schot in te komen, omdat justitie een voormalig financieel directeur vond, bereid om belastende verklaringen tegen Trump af te leggen in ruil voor amnestie.

Presidentschap verhinderen

Waar het uiteindelijk steeds om lijkt te gaan, is de voormalige president te verhinderen in 2024 opnieuw een gooi naar het presidentschap te doen. Haast is geboden, vanwege de eerder genoemde midterms in november. De Republikeinen hebben aangekondigd als ze winnen meteen justitie aan te pakken. Wie mocht denken dat al dit justitiële geweld de oud-president de das om doet, heeft het mis. De grote frustratie van zijn vijanden is dat Donald Trump alleen maar sterker lijkt te zijn geworden van alles wat er al zes jaar lang tegen hem wordt ondernomen.

De Republikeinen in het Congres waren tot op het bot verdeeld wat betreft hun loyaliteit aan Trump, maar het optreden van de FBI en de onduidelijkheid over het waarom van de huiszoeking, heeft ze achter hem verenigd. Diens invloed bleek afgelopen week, toen zijn belangrijkste Republikeinse tegenstander en medevoorzitter van genoemde senaatscommissie Liz Cheney de voorverkiezingen voor de midterms verloor van een Trump-kandidaat. Zij zal dus niet terugkeren in de senaat na november.

Slechte publiciteit?

Donald Trump kent het begrip ‘slechte publiciteit’ niet. Hij lijkt op een judokampioen: alles wat je tegenstander onderneemt, kun je gebruiken om hem te vloeren. Alle publiciteit is goede publiciteit en biedt kansen je positie te versterken. Het enige dat echt een probleem kan zijn, is geen publiciteit.

Misschien de erfenis van de reality televisieserie The Apprentice, die Trump ooit 14 jaar lang produceerde en presenteerde. Wie daar iets van zag, weet dat dit programma dreef op conflict – zoals de meeste reality shows. Altijd ruzie, anders heb je geen televisie.

Wie dit beter lijkt te begrijpen dan wie ook, is de Amerikaanse journalist Michael Wolff. Hij schreef drie absolute bestsellers over Donald Trump als president, waarvoor hij maandenlang in het Witte Huis mocht meelopen. In de eerste twee: Fire and Fury: inside the Trump White House (2018) en Siege: Trump under Fire (2019) slachtte Wolff Trump volledig af – zoals hij het zelf uitdrukt.

Waarheid

Maar voor- en tegenstanders van de toenmalige president waren het erover eens dat Wolff het niet zo nauw nam met de waarheid. Hij lapte journalistieke beginselen aan zijn laars en kwam met aantijgingen die volledig uit de lucht leken gegrepen. Bijvoorbeeld dat Trump een buitenechtelijke relatie had met Niki Haley, zijn ambassadrice bij de Verenigde Naties en ex-gouverneur van de staat South Carolina. Een vrouw die onberispelijk lijkt. Ze wordt regelmatig als toekomstige presidentskandidaat genoemd.

Als Wolff in interviews naar deze verdachtmaking werd gevraagd, liep hij steevast linea recta de studio uit. Of hij bedong van tevoren dat er niet naar gevraagd werd. Dat is niet het enige merkwaardige aan hem: de prijswinnende journalist schijnt menig New Yorks restaurant uitgegooid te zijn omdat hij zo vaak op de vuist gaat…

Maar wie nu denkt dat toenmalig president Trump de pest had aan Michael Wolff en zijn boeken, heeft het alweer mis. De journalist vertelde hoe Trump hem na het tweede boek te eten uitnodigde in Mar-a-Lago. Hij werd allerhartelijkst ontvangen en Trump liet hem weten dat hij niet kon wachten op een derde boek. Wolff was flabbergasted maar dat boek kwam er: Landslide: the Final Days of the Trump Presidency (2021).

In de kaart spelen

Er zullen solide bewijzen uit de huiszoeking moeten komen, wil deze niet opnieuw Trump in de kaart spelen. Dat zou voor hem wel eens het laatste zetje kunnen zijn om zich in 2024 kandidaat te stellen. De FBI-inval kan de sympathie van het gewone volk opwekken, en wordt al een launch pad genoemd – een lanceerplatform voor een nieuwe presidentscampagne.

‘Ik kan niet anders, kijk wat een bananenrepubliek dit land is geworden’, zei Trump in een soort campagne-video, die al binnen een paar uur na de inval op internet stond. En daar uiteraard moeilijk is te vinden, maar wel in de New York Post wordt genoemd. Waar kennen we dat van?

Toch valt ook niet uit te sluiten dat de ex-president voortijdig achter tralies verdwijnt.

Alexander van der Meer

Amsterdammer, mathematicus, documentairemaker, romanschrijver, chroniqueur.