fbpx


Buitenland

Vegetarische peuters in Duitsland

Groen draait propagandakraan weer openSinds Grüne/Bündnis 90 meeregeren op nationaal niveau is er in mijn tweede vaderland weer propagandistische Schwung in het medialandschap gekomen. De voormalige sekte van baardige hippies, milieufreaks, schaapherders en hardline communisten is sinds de jaren zeventig geëvolueerd tot een bont gezelschap van modebewuste en carrièregerichte beroepspolitici. Met een missie. Die is namelijk gebleven. En wat is de meest dankbare groep voor dit soort van missionarissen? Juist! Kinderen. Terug naar de Wahlheimat Na onze vakantie aan de noordkust van mijn mooie,…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Sinds Grüne/Bündnis 90 meeregeren op nationaal niveau is er in mijn tweede vaderland weer propagandistische Schwung in het medialandschap gekomen. De voormalige sekte van baardige hippies, milieufreaks, schaapherders en hardline communisten is sinds de jaren zeventig geëvolueerd tot een bont gezelschap van modebewuste en carrièregerichte beroepspolitici. Met een missie. Die is namelijk gebleven. En wat is de meest dankbare groep voor dit soort van missionarissen? Juist! Kinderen.

Terug naar de Wahlheimat

Na onze vakantie aan de noordkust van mijn mooie, maar overvolle geboorteland Nederland reden we vrolijk huiswaarts. Langs omgekeerde Nederlandse vlaggen, een enkele verdwaalde hakenkruisvlag en typisch Nederlandse protestslogans – no farmers no food – kwam de Wahlheimat al in zicht. Om de kinderen weer voorzichtig te laten wennen aan de toch wat ruwe taal van de voormalige bezetter, schakelde ik de autoradio op WDR5, de Westdeutsche Rundfunk.

Een mooi kinderprogramma diende zich aan: MausLive. Met een buitengemeen leuk thema: pannenkoekenrecepten uit de gehele wereld. Presentatoren Christian en Maria begonnen met de herkomst van de pannenkoek. Tien jaar geleden had ik nog verwacht dat een Duitser aan de wieg van de crêpes had gestaan. Net als bij Pommes. Fritz Pommes. Logisch. Sinds het eclatante succes van Grüne/Bündnis 90 is het echter niet meer zo eenvoudig in Duitsland. Christian poneerde de boude stelling dat de pannenkoek was bedacht in Libanon.

Maïspannenkoeken in Libanon

Libanon! Of all places! Na net in het voorafgaande nieuws gehoord te hebben dat het eerste graanschip Oekraïne kon verlaten met als bestemming dit uiterst verdachte land aan de oostkust van de Middellandse Zee. Beladen met 26.500 ton maïs. Volgens o.a. De Standaard zouden door het blokkeren van graantransporten vanuit Oekraïne de arme mensen in de Derde wereld ineens honger lijden. Dat was voorheen natuurlijk nooit het geval.

Nu bleek echter dat de uiteindelijke koper in Libanon de vracht maïs niet meer wilde hebben. De Oekraïense ambassade in Beiroet meldde: ‘Volgens informatie van de schipper weigerde de uiteindelijke koper de vracht vanwege een vertraging van de leveringstermijnen (meer dan vijf maanden). De schipper is nu op zoek naar een andere afnemer, in Libanon of in een ander land.’ Laten we hopen dat deze mensenvrienden de honger in Afrika spoedig kunnen lenigen. Enfin, van de bakermat van de pannenkoeken terug naar onze groene vrienden in Duitsland.

Water in plaats van melk

Want wat is de uiteindelijke doelstelling van de groene missie? Het verlichten van de grauwe massa’s die geen enkel benul hebben van hetgeen goed voor hen is. Als ervaren eter weet ik dat pannenkoekenbeslag onder meer uit melk bestaat. Niet bij de kindervrienden van MausLive. Elk recept, ongeacht het werelddeel, bestaat bij hen slechts uit water en bloem. Ook eieren zijn niet noodzakelijk als bestanddeel: ‘Man muss den Teig nur gut verrühren,’ aldus de culinaire experts uit de WDR-studio. Eerst dacht ik aan de spreekwoordelijke zuinigheid van de de nieuwe Duitse energiepolitiek. Maar nee, de makers van het kinderprogramma hadden een andere thema in vizier waar ze langzaam op aanstuurden: vegetarisme of beter nog veganisme.

Spontane telefoontjes

Kinderen mochten spontaan reageren en vertellen hoe ze hun pannenkoeken maakten en wat ze er zoal opdeden. Het begon onschuldig met een meisje dat belde en zei dat haar moeder pannenkoeken bakte die ze wel lekker vond. Met appeltjes. Daarna vertelde een jongen dat hij zelf wel eens een pannenkoek had omgedraaid. Maar ineens kwam de aap uit mouw.

Een achtjarig meisje kreeg maar liefst vijftien minuten zendtijd om in geuren en kleuren te vertellen hoe ze als tweejarige peuter vegetariër was geworden. Op zich al hoogst verdacht. Vraag maar eens een willekeurige achtjarige of hij of zij nog weet wat ze zoal deden op tweejarige leeftijd. De meesten herinneringen gaan op die leeftijd niet verder dan vier jaar terug. Maar vooruit, het meisje is wellicht heel bijzonder. In ieder geval sluit ze bijzonder goed aan op de groene missie.

Vegetarische peuter

Meine Eltern haben mir ein Video aus einem Slachthof gezeigt als ich zwei Jahre war, seitdem esse ich kein Fleisch mehr,’ aldus het meisje met een hese smurfenstem. Haar ouders waren eerst ‘stomverbaasd, maar daarna toch ook wel blij’, zo liet ze de jonge luisteraars weten. Of er geen stomme reacties van andere volwassenen kwamen, wilde presentatrice Maria weten. ‘Best wel’, zei het meisje.

Daarop kwam een spontaan commentaar van Kinderarzt en Ernährungsspezialist Paul Mittelbrechenmacher – eventueel ook Brechermittelmacher – op het eveneens spontane telefoontje: ‘Kinderen kunnen compleet zonder vlees, zelfs al vanaf het moment dat ze geboren zijn.’ Maria gaf een nuttige tip aan alle kinderen die geen vlees of dierlijke producten meer willen eten: ‘Als volwassenen je zeggen dat het ongezond is vegetariër of veganist te zijn, vertel ze dan rustig dat ze eerst maar eens inlichtingen bij een expert moeten inwinnen en pas daarna hun mening mogen verkondigen.’

Gelukkig worden die inlichtingen door experts spontaan en geheel vrijblijvend ter beschikking gesteld door onpartijdige en onafhankelijke media. Corona hat es möglich gemacht.

Ardy Beld