Actualiteit
Vrije Tribune
Vrije Tribune
Maria De Visser

Verberg je kinderen

In een interessant stuk op zijn website argumenteert Kris van Dijck dat religieus onderwijs niet langer vrij mag zijn, maar onder de controle van de staat moet komen. Die moet namelijk controleren of de mensenrechten wel goed gerespecteerd worden. Waarom? Omdat moslimleerkrachten schadelijke onzin vertellen over de hel. Waarom dan niet gewoon om het ontslag vragen? Of speelt er iets anders mee? Lees wat hij schrijft: 

Kinderen bang maken voor de dood, de duivel en nog veel meer kwaad. Kinderen die afgedreigd worden met het eeuwige vuur waarin ze zullen verteerd worden als ze niet… Wij kunnen het ons niet meer inbeelden, maar het gebeurt. In onze scholen. In onze klassen.’

Hel

Waar heeft hij het over? Welke normen en waarden? Dat we onze kinderen niet bang mogen maken met de hel? You must be joking. In tijden waarin The Walking Dead aan zijn achtste seizoen begint, waarin Game of Thrones – met maar liefst zeven hellen – kijkcijfers boven de tien miljoen haalt, waarin zelf Harry Potter mag aanschouwen hoe Voldemort’s verminkte ziel eindigt,…? In tijden waarin kinderen verslaafd zijn aan games vol geweld en gruwel, van Doom tot Dante’s Inferno (2010), of the Nether in Minecraft. Ik durf te wedden dat kinderen nog nooit zo overspoeld werden met afbeeldingen van de hel als in de verlichte tijden van Van Dijck. 

Maar religies mogen dat niet. Waarom niet? Lees mee: ‘Vrijheid van religie wordt dan ingeroepen. Alsof de religie boven alle andere waarden en normen staat die onze westerse samenleving door evolutie (en soms revolutie) gemaakt is tot wat ze nu is.

Waar heeft hij het over? Religie die boven andere waarden staat? Waar heeft hij het over? Wordt die jonge moslims verteld dat ze de wet moeten breken? Dat ze mogen stelen? Dat ze mogen moorden? Integendeel, dat mogen ze net niet doen. Anders eindigen ze in de hel, zoals Voldemort. Wat is het probleem? Dat kinderen daarvan wakker liggen? 

Waarom vraagt Van Dijck dan niet om het ontslag van de leerkrachten? Waarom vraag hij niet een verbod op elk spel en elke film die ooit een kind een nachtmerrie bezorgd heeft? Waarom focust hij op leerkrachten godsdienst? 

Rechten

Omdat ‘religie niet boven de andere normen en waarden staat’. Dat laatste is Orwelliaanse newspeak, voor ‘religieuze mensen hebben minder rechten.’ Zij mogen hun kinderen niet confronteren met de beelden waarmee ze in onze populaire cultuur overspoeld worden. Zij mogen hun kinderen niet wakker houden met al dan niet moraliserende beelden van moord, doodslag, marteling, gruwelijke verminking, verkrachting,… Iedereen mag dat, maar niet religies. 

‘Op zich ga ik geen kruistocht voeren tegen levensbeschouwelijke vakken op school. Ik wil wel dat die religie en de vertaling daarvan naar kinderen en volwassenen zich inpast in wat wij in het Westen als “normaal” definiëren.’

Zo marcheert Van Dijck verder. Wat is normaal? Wat de Belgische (?) grondwet zegt. Wat de Europese Verklaring van de Rechten van de Mens zegt, aldus Van Dijck. Klinkt toch ongevaarlijk? 

Beeld u het volgende scenario in. 

Volgens het Europese Hof voor de Rechten van de Mens is het een schending van de mensenrechten te durven vragen dat mensen die van geslacht willen veranderen daar een operatie voor moeten uitvoeren. Jazeker, een fysieke band veronderstellen tussen lichaam en gender is een schending van de mensenrechten. Dit alles is al lang geen grap meer, recent werd een wet gestemd die onze rechtspraak hieraan heeft aangepast. 

Nu, hypothetisch: naar aanleiding van de post van Kris van Dijck wordt er een orgaan gecreëerd dat controleert of alle godsdienstlessen wel conform de mensenrechten zijn. Een vijftienjarige transgender volgt les godsdienst – gelijk welke – en hoort daar dat God de mens schiep, man en vrouw, waarmee wel degelijk een fysieke schepping wordt bedoeld. En zij/hij neemt daar aanstoot aan. ‘Genoeg is genoeg’ roept men op sociale media. De leerkracht die de godsdienstles geeft wordt ervan beschuldigd de mensenrechten te schenden (geheel terecht, want hij miskent het recht van de leerling(e) om zijn/haar gender zelf te kiezen, los van fysieke verschijning. Verdedigen is zinloos). De leerkracht wordt ontslagen. 

Volgende? 

Ondenkbaar? Niets is ondenkbaar in deze absurde tijden. Wacht maar tot de volgende aanslag. 

Bovendien. Na de leerkrachten gaan ze achter de ouders aan. Er zal een onderzoek in Knack verschijnen over kinderen van moslimouders die zich transfoob behandeld voelen door de religieus geïnspireerde genderassumaties van hun ouders. Ouders die hun kinderen vertellen over het fysieke onderscheid tussen man en vrouw zullen hun kinderen kwijt geraken. 

Waarom? ‘Omdat godsdienst niet boven alle andere normen en waarden staat.’ Ja toch? Omdat ‘we gewoon willen dat iedereen zich aanpast aan wat wij als normaal beschouwen’.

Dit is serieus mensen, léés wat er staat! 

Verberg jullie kinderen.

  

Maria De Visser is sociologe van opleiding, en werkt voltijds als liefhebbende moeder van vier. 

Foto (c) Reporters

Reacties

Doorbraak.be is een uitgave van vzw Stem in het Kapittel
Hoofdredacteur: Pieter Bauwens
Webbeheer: Dirk Laeremans

[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]