fbpx


Niet gecategoriseerd

Verdienstelijke Vlamingen vallen in de prijzen
Net als de vorige jaren zet de Beweging Vlaanderen-Europa ook dit jaar vijf verdienstelijke Vlamingen in de bloemetjes. In het kader van de 11-daagse Vlaanderen Feest! ter gelegenheid van de Vlaamse feestdag worden Gulden Sporen toegekend aan verdienstelijke Vlamingen die elk op hun manier een opmerkelijk spoor op cultureel, algemeen-maatschappelijk of economisch gebied vertegenwoordigen. De meest prestigieuze prijs is wel de Orde van de Vlaamse Leeuw, die gaat dit jaar naar de honderdjarige Jan Verroken.

Prijsbeesten

Twee Gulden Sporen worden uitgereikt voor Economische Uitstraling, en wel aan prijsbeesten van formaat: Herman Daems en Louis Verbeke.

Daems, die nog net een boek uit heeft, is – volgens de Beweging Vlaanderen-Europa – ‘één van die witte raven die erin slagen een voortdurende pendelbeweging tussen het academische milieu en de financieel-economische wereld tot een succesverhaal te maken’. Vandaag is hij voorzitter van de KU Leuven en van de raad van bestuur van BNP Paribas Fortis, ooit een financiële burcht van de Belgische francofonie. Hij krijgt de prijs ‘zowel voor zijn rijke, ook internationale academische carrière als voor zijn toch wel indrukwekkend palmares in het bedrijfsleven. Hij kan daarbij bogen op een grote reputatie inzake strategisch management en ondernemingsstrategie en is onbetwistbaar één van de grote namen binnen ons Vlaams economisch weefsel’, motiveert An De Moor, voorzitter van de Beweging Vlaanderen-Europa.

Het tweede spoor wordt uigereikt aan Louis Verbeke, een telg uit een Vlaams-katholiek West-Vlaams geslacht, verwierf als Vlaamsgezind zakenadvocaat en autoriteit in ondernemingsrecht een naam als een klok binnen de bedrijfswereld in Vlaanderen. Hij bouwde het kantoor Loeff, Claeys en Verbeke uit, dat later fuseerde met het Britse Overy & Allen en doceert – hoewel met pensioen – momenteel aan De Vlerick Management School, in Gent, Rusland, Zuid-Afrika en China. Hij is meer dan 15 jaar voorzitter van Vlerick geweest en gaf de Management School een uitgesproken Vlaams profiel. Doorbraak interviewde hem hier al over in 2013.

De Gulden Sporen voor maatschappelijke en culturele uitstraling 2017 gaan naar twee verschillende profielen, zoals in het verleden ook al het geval was. Recent kregen oud-Volksuniepoliticus Willy Kuijpers en filmmaker Jan Verheyen een Spoor.

Dit jaar zijn Luckas Vander Taelen en Jan Van Doren de gelukkigen. Vander Taelen hoeft amper voorgesteld te worden. Hij verdient volgens de Beweging Vlaanderen-Europa een Gulden Spoor ‘voor zijn meningen en standpunten die hij nu al enkele jaren ontwikkelt over het moeizame multiculturele samenleven en voor zijn overtuiging dat we daarbij niet mogen toegeven op universele waarden zoals homorechten, de gelijkheid van man en vrouw of de vrijheid van meningsuiting’.

Jan Van Doren is bij het brede publiek minder bekend. Vandaag is hij directeur van Voka Metropolitan, het netwerk van Vlaamse ondernemingen in en om Brussel dat vroeger VEV-Comité Brussel heette. Tot voor kort was hij ook voorzitter van Vlamingen In De Wereld (VIW). Van Doren krijgt de prijs als appreciatie voor ‘het niet altijd even opvallende maar wel zeer waardevolle werk dat hij via het mondiale netwerk van VIW leverde om de vele duizenden Vlamingen in dichtbije en verre buitenlanden te ondersteunen en te stimuleren als evenzovele volksambassadeurs en publieksdiplomaten om Vlaanderen en onze cultuur ook internationaal beter op de kaart te zetten’.

Kers

De kers op de taart op de vooravond van 11 juli 2017 is voor een honderdjarige. Jan Verroken, zo stelt de Beweging Vlaanderen-Europa, ‘verwierf als erg Vlaamsgezind christen-democratisch politicus in het midden van vorige eeuw een ietwat iconische reputatie, zeker binnen de Vlaamse Beweging.’ Hij tekende haast letterlijk en persoonlijk de taalgrens die ‘55 jaar geleden een fundament legde waarop de toekomstige Belgische staatshervorming zich zou gaan enten.’ Naar aanleiding van zijn honderdste verjaardag publiceerde Doorbraak een uitgebreid interview met hem.

Prof. Matthias Storme, voorzitter van het comité dat de jaarlijkse Orde van de Vlaamse Leeuw uitreikt, verantwoordt de keuze voor de eeuweling als volgt. ‘Verroken is uiteraard al een hele tijd niet meer politiek bedrijvig. Maar de herinnering aan zijn betekenis voor het proces van de geleidelijke verzelfstandiging van Vlaanderen verdient ook bij de huidige generatie Vlamingen levendig gehouden worden’. “Verroken bereikte begin dit jaar de gezegende leeftijd van 100 jaar. En dat lijkt ons een meer dan symbolische aanleiding om hem de onderscheiding toe te kennen als blijk van onze blijvende waardering voor zijn bijdrage aan het Vlaamse emancipatieproces.” concludeert professor Storme.

Feest

De onderscheidingen worden uitgereikt in samenwerking met de stadsbesturen van Aalst, Ieper, Brugge en Antwerpen tijdens feestzittingen binnen het kader van de Elfdaagse Vlaanderen Feest!

Jan van Doren en Jan Verroken nemen respectievelijk de Gulden Spoor en de Orde van de Vlaamse Leeuw in ontvangst op 1 juli in het stadhuis van Aalst. Louis Verbeke ontvangt de Gulden Spoor op 7 juli in zijn geboortestad Ieper. Op 10 juli wordt Luckas Van der Taelen bekroond in het stadhuis van Brugge en op de Vlaamse feestdag van 11 juli zelf is het de beurt aan Herman Daems in de Amuz in Antwerpen.

 

Meer informatie: www.vlaandereneuropa.net

 

 

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

Karl Drabbe

Karl Drabbe is uitgever van Ertsberg. Hij is historicus en wereldreiziger en werkt al sinds 1993 mee aan Doorbraak.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Commentaar open
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.