fbpx


Niet gecategoriseerd

Vereenvoudigd reisadvies bij Buitenlandse Zaken
Van oudsher is het de opdracht van diplomatieke posten in het buitenland de in hun ambtsgebied verblijvende landgenoten zo goed mogelijk bij te staan vooral als zij in de problemen komen. Zelf was ik als diplomaat onder meer op post in landen zoals Egypte, Soedan en Midden-Amerika die toen gevaarlijk waren en het nog steeds zijn. Uit eigen ervaring weet ik dus dat met de vroeger beschikbare communicatiemiddelen het niet altijd makkelijk was niet geregistreerde landgenoten op te sporen en hulp te bieden. Daarom heeft Buitenlandse zaken (BZ) begin juli 2015 een registratiewebsite uitgewerkt.

Die webstek travellersonline.diplomatie.be is sinds kort volledig vernieuwd en gebruiksvriendelijker. Iedereen die naar het buitenland reist kan dus nu vooraf BZ nog makkelijker en gratis van zijn aanstaand vertrek in kennis stellen.

Op de homepagina staat een link met het reisadvies van BZ per land. Verder is er een apart hoofdstuk “Veel gestelde vragen” met achtergrondinformatie over het gebruik van de website, een goede reisvoorbereiding en wat te doen als er problemen rijzen. Ook het melden van groepsreizen is nu eenvoudiger omdat één persoon een hele groep kan registreren.

Gegadigden kunnen via de webstek hun reis- en persoonsgegevens opgeven alsook wie hier te lande eventueel dient te worden gecontacteerd. De contactgegevens blijven steeds vertrouwelijk. De betrokken ambassades en consulaten zijn zo in staat nog sneller contact op te nemen met de reiziger(s) zelf en met de vermelde contactpersoon of -personen.

Sinds de oprichting van de webstek in 2015 registreerden al bijna 18.000 reizigers zich, vooral dan naar landen als Turkije, Frankrijk, Thailand,Spanje en Egypte. Het valt te verwachten dat in dat in deze woelige tijden het aantal vragen om diplomatieke en consulaire bijstand nog heel wat zal oplopen. In zowat elk land kunnen zich immers crisissen, aanslagen of ongelukken voordoen.

Het is dus ieders belang alles te doen opdat die bijstand zo vlug mogelijk kan worden geboden. Een beroep op de onlangs flink vernieuwde website van BZ is een van de waardevolle middelen daartoe en sterk aan te raden.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Theo Lansloot

Theo Lansloot (1931-2020) was ambassadeur op rust.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.