fbpx


Media

Vergeten vragen van de voorbije week (144)
Ook de voorbije week werden veel vragen gesteld - en waren er ook vragen die te weinig of helemaal niet gesteld werden. Aan het begin van de nieuwe week kunnen er misschien nog enkele vragen opgeworpen worden. Zoals: Wat hebben ‘niet-Oost-Vlamingen’ misdaan? (Aan de Stad Gent, die minder ‘niet-Oost-Vlamingen’ zal toelaten in de Blaarmeersen én voor hen ook de toegangsprijs vervijfvoudigt. Dat allemaal omdat allochtone jongeren uit Brussel regelmatig amok maken in het Gentse recreatiedomein. Brave West-Vlaamse gezinnen moeten nu boeten omdat…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Ook de voorbije week werden veel vragen gesteld – en waren er ook vragen die te weinig of helemaal niet gesteld werden. Aan het begin van de nieuwe week kunnen er misschien nog enkele vragen opgeworpen worden. Zoals:

Wat hebben ‘niet-Oost-Vlamingen’ misdaan?

(Aan de Stad Gent, die minder ‘niet-Oost-Vlamingen’ zal toelaten in de Blaarmeersen én voor hen ook de toegangsprijs vervijfvoudigt. Dat allemaal omdat allochtone jongeren uit Brussel regelmatig amok maken in het Gentse recreatiedomein. Brave West-Vlaamse gezinnen moeten nu boeten omdat je in dit land de problemen niet te veel bij naam mag noemen. Zo is het taboe om simpelweg Brusselaars te weren. Of om een beetje slim te screenen aan de toegangspoort.)

Hoe wetenschappelijk is de ‘critical race theory’?

(Aan De Morgen, waar ze zich zorgen maken over Amerikaanse staten die wetten gestemd hebben tegen de ‘critital race theory’. Als je De Morgen moet geloven (niet doen!), dan zorgt de critical race theory er vooral voor dat je ‘kritisch kijkt’ naar racisme. In werkelijkheid gaat het om een antiliberale rassenleer, die meer op emotionele en moralistische dan op wetenschappelijke argumenten boogt. We zouden ons beter de vraag stellen: wanneer leggen wij de critical race theory aan banden?)

Wat vindt u van het fiscaal visitatierecht?

(Aan vicepremier Pierre-Yves Dermagne, die zich kant tegen een visitatierecht bij illegalen: ‘Dit gaat in tegen de Grondwet, die stelt dat de woning onschendbaar is’. Benieuwd of de PS de woning even onschendbaar vindt als het bijvoorbeeld gaat over de Bijzondere Belastinginspectie, die in de kasten van Vlaamse zelfstandigen wil snuisteren. Maar dan gaat het natuurlijk over belastingbetalende burgers van dit land. Die mogen altijd wat minder.)

Spreekt deze oud-voorzitster voor uw partij?

(Aan Egbert Lachaert, wanneer Gwendolyn Rutten op Twitter de PS gelijk geeft: ‘Wat zou Anne Frank denken van een achterhuiswet? Alle mensen hebben recht op een veilige thuis’. Onder leiding van een Open Vld-premier werden onze vrijheden het voorbije jaar op ongeziene wijze ingeperkt, maar voor illegalen staan de Vlaamse liberalen op de barricaden.)

Wanneer gaat dit stinkende potje ook hier open? 

(Aan alle onderzoeksjournalisten, nu bewezen is dat Duitse ziekenhuizen de bezettingsgraad op intensieve zorgen gemanipuleerd hebben om extra coronasteun te krijgen. Het Laatste Nieuws onthulde eerder al dat daar ook in België sterke aanwijzingen voor zijn. Waarna het opvallend stil bleef. Wanneer wordt dit eens verder uitgespit?)

Wat is de definitie van een ‘advies’? 

(Aan Bart Somers, die de Yesil Camii moskee blijft erkennen ondanks manifeste homofobie. Somers verschuilt zich achter de adviezen, alsof een minister geen andere keuze heeft dan slaafs adviezen volgen. Als hij het echt zou willen, dan zou Somers de erkenning van deze ‘groene moskee’ zelf kunnen intrekken. Als hij het echt zou willen.)

Hoe kan een thermometer ons nog zieker maken? 

(Aan Cathy Galle, die in een editoriaal van De Morgen voorbehoud maakt tegen een taalscreening in de derde kleuterklas: ‘Als we niet opletten, doen we met de taalscreening voor kleuters meer kwaad dan goed’. Een typisch voorbeeld van een journalist die nog een ‘krachtig slot’ nodig had voor een opiniestukje en dan maar iets onzinnig neerpent. De taalachterstand bij steeds meer kleuters is reëel, ook als we ervan blijven wegkijken.)

Sinds wanneer is taal hetzelfde als geweld? 

(Aan kunstenaar Luanda Casella, die weet wat de wereld nodig heeft: ‘Pretbedervers, die onophoudelijk wijzen op het geweld dat schuilt in schijnbaar ‘onschuldige’ taal. Intussen is killjoy een geuzennaam en het killjoyen een veelgebruikte tactiek binnen de antiracisme- en antiseksismebewegingen’. Hier past een compliment voor zelfkennis: de woke jeugd is inderdaad zeer bedreven in het doodmeppen van alles wat plezierig en lichtvoetig is. Maar hier past ook bezorgdheid: wie ‘taal’ benoemt als ‘geweld’ heeft alleen de bedoeling om die taal te verbieden.)

Wat doen andere landen met Salvadoranen? 

(Aan De Standaard, die aanklaagt dat Salvadoranen ‘amper nog asiel’ krijgen in België. Het zou dan interessant zijn om de erkenningsgraad in ándere landen te kennen. Alleen zo weten we of de houding van ons eigen Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen zo uitzonderlijk is. Het is bijna bizar dat deze info zo vaak ontbreekt in artikels over asielprocedures.)

Welke verschillen ziet u tussen jongens- en meisjeslichamen? 

(Aan staatssecretaris voor Gendergelijkheid Sarah Schlitz (Ecolo), die de tijd rijp acht voor genderneutrale kledingvoorschriften op school: ‘Reglementen die een verschil maken tussen de kleding van jongens en meisjes, versterken de binariteit en de druk in een periode waarin leerlingen zoekend zijn’. Lichamelijke verschillen brengen vestimentaire verschillen mee. Maar het is ‘woke’ om de biologische verschillen tussen jongens en meisjes te negeren. Kunstmatige ‘gelijkheid’ is een dogma.)

Wie moet kinderen leren praten over hun gevoelens? 

(Aan psychologe Ellen Van Hove, die meer Vlaamse dubbing wil in kinderfilms en -series: ‘Vlaamse kinderen hebben niet geleerd om emoties in hun eigen taal te verwoorden’. Dit verhaal zit tjokvol denkfouten: dat Noord-Nederlands (‘Hollands’) een totaal exotische taal zou zijn, dat de overheid zich zou moeten moeien in dit soort dingen en dat kinderen leren praten een taak zou zijn van de TV.)

Sinds wanneer kamperen de scouts in de comfortzone? 

(Aan Scouts en Gidsen Vlaanderen, waar kinderen voortaan ’nee’ mogen zeggen tegen de dropping of het vuile spel: ‘Opdrachten waarbij de meeste kinderen toch even uit hun comfortzone worden gehaald’. Vroeger vonden we het positief dat kinderen hun grenzen leerden verleggen bij de jeugdbeweging. Maar in deze angstige tijden moet zelfs een bivak een ‘safe space’ zijn.)

Waarom is het Nederlandstalig onderwijs zo populair?

(Aan onderwijssocioloog Dirk Jacobs, die er ‘met alle wil van de wereld’ ‘niet bij kan’ dat Nederlandstalige ouders voorrang krijgen in het Vlaamse onderwijs in Brussel. Vlaanderen investeert al jaren steeds meer in het Nederlandstalig onderwijs in de hoofdstad. Investeerde de Franstalig Gemeenschap maar evenzeer in capaciteit én kwaliteit, dan zouden er niet zoveel Franstalige ouders vluchten naar Nederlandstalige scholen.) 

Wat maakt u zichzelf allemaal wijs? 

(Aan Michael De Cock, die betreurt dat zijn KVS zo lang gesloten bleef: ‘Een snellere heropening had toestanden zoals La Boum kunnen voorkomen’. Alsof het jonge volkje snakte naar een moderne herinterpretatie van Madame Bovary! Met alle sympathie voor theatergezelschappen, zéker de KVS, maar de cultuursector overschat zichzelf op een gênante manier.)

Zit u zelf ook nog met vragen? Blijf er niet mee zitten. Stel ze hardop in een reactie op dit stuk.

 

Dominique Laridon

Dominique Laridon studeerde diplomatieke wetenschappen en treurt dagelijks om de ondergang van het Avondland.