JavaScript is required for this website to work.
Media

Vergeten vragen van de voorbije week (149)

Dominique Laridon20/9/2021Leestijd 3 minuten
Tinne Van der Straeten, minister namens Groen.

Tinne Van der Straeten, minister namens Groen.

foto © Belga

Over een ‘vileine’ Bart Peeters, een Gents bosje, een Tinne die door het ijs zakt, en ook iets met 2 miljoen voor Afghanistan.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Ook de voorbije week werden veel vragen gesteld – en waren er ook vragen die te weinig of helemaal niet gesteld werden. Aan het begin van de nieuwe week kunnen er misschien nog enkele vragen opgeworpen worden. Zoals:

Hoe neutraal is de technologie van de coronapas?

(Aan al die Vlamingen die de coronapas omarmen, omdat die ‘makkelijk’ en ’toch geen probleem’ zou zijn. U moet er eens op letten: vaak zijn dat dezelfde mensen die smalend spreken over ‘fort Europa’, die principiële problemen hebben met grenscontroles (‘geen mens is illegaal’) – maar nu supporteren ze voor de meest verregaande vorm van controle die ooit ontrold is. Snappen zij nu echt niet dat je dezelfde technologie later voor nog veel meer dingen kan gaan gebruiken?)

Waar zitten de ongevaccineerden in Brussel?

(Aan het Brussels Gewest, dat vaccinatiecentra opent in Brussel-Centraal en Brussel-Zuid. Terwijl van alle groepen in Brussel nu net de pendelaars het meest gevaccineerd zijn. Open misschien eens een vaccinatiecentrum in een moskee.)

Wat is het bilan van 22 jaar VLD aan de macht?

(Aan Ivan De Vadder en alle andere commentatoren die het bilan van 20 jaar N-VA bekritiseren. Het klopt dat N-VA de Grote Omwenteling nog niet kon realiseren. N-VA zat (bijna) 1 legislatuur in de federale regering – VLD is al sinds 1999 onafgebroken aan de macht. Hoe is het overheidsbeslag en de belastingsdruk in die periode geëvolueerd? Als het dan toch over corebusiness gaat.)

In welke hoek zit u zelf?

(Aan Samira Azabar, die onderzoek deed naar het kiesgedrag van moslims: ‘Ze kiezen zeer bewust – in 80% van de gevallen links of extreem-links – en zijn zeker geen kiesvee’. Altijd een goed idee om zo’n onderzoek(st)er even door Google te halen – en jawel hoor: DeWereldMorgen, KifKif, Baas Over Eigen Hoofd (BOEH), … Kader die academici toch een beetje.)

Kunnen we nog iets anders dan verbieden?

(Aan de vele verbods-verslaafden, die elke dag wel iets nieuws vinden dat niet meer mogen mag. Een kleine greep uit de oogst van vorige week: een verbod op de studentikoze schachtenverkoop, een verbod op plastic bestek, een verbod op BDSM-porno, een verbod op chocolade- en souvenirwinkels in Brugge,  een verbod op skaten op de Antwerpse Scheldekaaien, een verbod op vuurwerk afsteken in Lanaken, …)

Wie bewondert die vrouw nog?

(Aan iedereen die blijft doen alsof Tinne Van der Straeten zo’n uitzonderlijk competente minister is, nu ze (niet voor het eerst) door het ijs zakte in een interview. De groene propaganda dicteert dat Van der Straeten professioneel en doortastend is – en geen Wetstraatjournalist die het tegenspreekt. Wie gaat als eerste zeggen dat deze groene keizerin geen kleren draagt?)

Wanneer is een bocht een ‘opening’?

(Aan De Morgen, die bericht over een paars-groene pirouette: ‘Groen maakt opening in dossier kernuitstap’. Een regeringspartij keert 180° graden de kar in een dossier dat tot de ziel van die partij behoort, maar De Morgen huldigt Groen als de mensen die het allemaal deblokkeren. Je zou bijna denken dat de krant inzit met Groen – of met Vivaldi.)

Euh, excuseer?

(Aan minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir, die bijna informatie achterhield voor de bevolking: ‘Binnen regeringskringen wordt toegegeven dat er voor de 2 miljoen euro die aan Afghanistan werd toegezegd zelfs even werd getwijfeld of daarover officieel gecommuniceerd moest worden’. Er is juist dringend een debat nodig over de effectiviteit van al die miljoenen…)

Hoeveel oogsten mislukten er in de voorbije eeuwen?

(Aan economiejournalist Pascal Sertyn, die geen goed oog heeft in de druivenoogst: ‘Franse wijnboeren krijgen klimaatvoorproefje’. Tegenwoordig wordt elk weergerelateerd fenomeen automatisch en zonder veel nadenken verbonden aan de klimaatverandering. Meestal zal dat verband inderdaad bestaan, maar het gaat erom dat de link automatisch wordt gelegd. Geen onderzoek meer nodig.)

Zou dat lapje groen ook een schaamlapje kunnen zijn?

(Aan de Gentenaars die zich verzetten tegen de kap van een bosje om een nieuwe studentenresidentie te bouwen. Het dossier heeft ook een hoog NIMBY-gehalte, want het bosje ligt aan het residentiële ‘Miljoenenkwartier’ en vlak naast een schuttersclub en een internationale school, vol kinderen van welgestelde expats. Veel van deze omwonenden hebben gewoon geen zin in 212 nieuwe buren – zeker niet als het studenten zijn.)

Voor wie schrap je de jihad?

(Aan regisseur Denis Villeneuve, die de term ‘jihad’ geschrapt heeft uit zijn Dune-verfilming: ‘Het risico was te groot dat die term de kijker zou afleiden’. Villeneuve doet alsof hij censureert terwille van de Westerse kijker, die niet uit de film gehaald mag worden. Terwijl de meer Midden-Oosterse kijker er natuurlijk meer mee te maken heeft.)

Welk laboratorium ontploft er zo vaak?

(Aan de directrice van de Foyer, die vindt dat we Sint-Jans-Molenbeek anders moeten benaderen: ‘Als je een realistische bril opzet, zie je een laboratorium’. Zou iemand ons kunnen vertellen wat het experiment precies is? En wanneer we positief resultaat mogen verwachten?)

Wie staat er nog boven elke verdenking?

(Aan De Morgen, waar ze Bart Peeters (Bart Peeters!) op het matje roepen omwille van een ‘seksistisch’ lied. De krant typeert de tedere troubadour uit Boechout als ‘vilein’ en ‘verbitterd’. Omdat hij dus een speels liedje zingt over man-vrouw-relaties in tijden van metoo. Ironie is dood. Lichtvoetigheid is dood. Journalistiek is dood.)

Zit u zelf ook nog met vragen? Blijf er niet mee zitten. Stel ze hardop in een reactie op dit stuk.

Dominique Laridon (1978) zat eerst gewoon op Twitter, maar 140 tekens bleken toch iets te beperkt. Je hebt dan ook wat meer woorden nodig als je kanttekeningen wil plaatsen bij het publieke debat, licht wil laten schijnen op de manoeuvres binnen de binnenlandse politiek of uitgebreid wil treuren om de ondergang van het Avondland. Dominique heeft ergens in een lade een diploma politieke wetenschappen liggen, maar dat hoeft u niet ter sprake te brengen - het ligt gevoelig. 

Commentaren en reacties
Gerelateerde artikelen

Mathijs Schiffers beschrijft in ‘Brexit, Brussel, Brabant’ op een verstaanbare manier het reilen en zeilen van de Europese Unie. Het werk is ons boek van de week, verkrijgbaar tegen een voordeelprijs.