fbpx


Media
Vivaldi

Vergeten vragen van de voorbije week (165)
Ook de voorbije week werden veel vragen gesteld - en waren er ook vragen die te weinig of helemaal niet gesteld werden. Aan het begin van de nieuwe week kunnen er misschien nog enkele vragen opgeworpen worden. Zoals: Waar zijn jullie mee bezig? (Aan Kind en Gezin, dat gezinnen aanmoedigt om thuis een andere taal te spreken: 'We zien dat ouders, met de beste bedoelingen, soms gebrekkig Nederlands met hun kinderen spreken, terwijl ze net de rijkdom van een moedertaal ­kunnen bieden'.…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Ook de voorbije week werden veel vragen gesteld – en waren er ook vragen die te weinig of helemaal niet gesteld werden. Aan het begin van de nieuwe week kunnen er misschien nog enkele vragen opgeworpen worden. Zoals:

Waar zijn jullie mee bezig?

(Aan Kind en Gezin, dat gezinnen aanmoedigt om thuis een andere taal te spreken: ‘We zien dat ouders, met de beste bedoelingen, soms gebrekkig Nederlands met hun kinderen spreken, terwijl ze net de rijkdom van een moedertaal ­kunnen bieden’. Onder invloed van activistische sociologen zoals Orhan Agirdag wint het waanidee van meertalige opvoeding veld. Misschien werkt dat bij sommige hoogopgeleiden een beetje – maar het is rampzalig bij sociaal zwakkere allochtonen. Hun kinderen bouwen vooral een taalachterstand Nederlands op.)

Hoeveel mannen zijn er in Vlaanderen?

(Aan Vlaams Parlementslid An Moerenhout (Groen), die het wettelijk verplicht wil maken dat een overheidsjob altijd gaat naar ‘de kandidaat die behoort tot een minderheid’ als de kandidaten even sterk zijn. Dat zou dan wel betekenen dat een man altijd de voorkeur krijgt op een vrouw, want er zijn in het Vlaams Gewest iets meer vrouwen dan mannen. Of zou Groen alleen voor bepaalde minderheden rijden?)

Waar hebben Coucke en Huts dit aan verdiend?

(Aan de kranten die het debat over de energiefactuur altijd persoonlijk moeten maken: ‘Waarom ook Mark Coucke korting krijgt’ en ‘de royale groenestroomcertificaten van Fernand Huts’. Je zal maar succes hebben in Vlaanderen. Keer op keer word je in de media opgevoerd als zinnebeeld van overdaad en kwaad. De fiscale moraal is nogal simpel onder journalisten: diegenen die het meeste hebben bijgedragen aan de economie, moeten het minste geld krijgen van de overheid – en vice versa.)

Wat gebeurt er in de tweede fase?

(Aan Justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open VLD), die zegt dat er “in de eerste fase” geen pedofielen en terroristen in detentiehuizen komen. Dat zijn huizen waar criminelen in woonbuurten mogen samenleven met elkaar. Hoe lang zou het duren voor de tweede fase aanbreekt?)

Hoeveel interviews met haar hebt u bestudeerd?

(Aan politicoloog Stefaan Walgrave, die wel fan is van Energieminister Tinne Van der Straeten: ‘Ze is niet polemisch, maar geeft de indruk een nuchtere beleidsmaker te zijn’. Je hebt wel een érg groene bril nodig om nog tot die conclusie te komen. In veel interviews toont Van der Straeten zich een rigide, lichtgeraakte ideologe. Heeft Walgrave het over dezelfde vrouw?)

Hoe vaak stemmen deze heren tegen hun partijlijn?

(Aan De Morgen, waar ze 2 Vlaamse parlementsleden opvoeren ‘die de partijlijn niet als de maat der dingen nemen’. Dit is typisch twitter-journalistiek, want de 2 heren zijn allebei twitter-politici, die online veel praats hebben. Maar bij de stemmingen in het parlement: hoe vaak stemt Maurits Vande Reyde (Open VLD) tegen de meerderheid? En hoe vaak steunt Jeremie Vaneeckhout (Groen) de Vlaamse Regering? Want als het antwoord in beide gevallen ‘amper’ is, hoe eigenzinnig zijn deze rebellen dan echt?)

Wie noemt zichzelf een kwaliteitskrant?

(Aan De Standaard en De Morgen, nu het meest gedetailleerde, meest kritische en best geïnformeerde In Memoriam voor Freddy Thielemans in Het Laatste Nieuws stond. Het was ook alleen dat stuk dat herinnerde aan de uitspraak: ‘Een Vlaming kan geen burgemeester worden van Brussel’ – Thielemans moest in 1994 een eerste schepen van CVP opzij schuiven om burgemeester te kunnen worden.)

Hoe kon hij dat allemaal betalen?

(Aan de PS, nu je in de necrologieën van wijlen Freddy Thielemans dingen leest als: ‘Een eigen huis had de burgemeester niet. Maar hij huurde een groot pand, droeg graag mooie pakken van Pal Zileri, hield van fraaie auto’s en motoren en tafelde graag goed. In tal van Brusselse restaurants — Aux Armes de Bruxelles, Le Cerf, ’t Kelderke en La Roue d’Or — had hij zijn vaste tafel’. Burgemeester van Brussel verdient goed, maar de PS heeft een beetje wantrouwen op dit vlak wel verdiend.)

Wat voor dingen doen u versteld staan?

(Aan CD&V-voorzitter Joachim Coens, die filmtips geeft: ‘Weet je welke film je moet zien? Don‘t Look Up. Je zal versteld staan’. Twee zinnen ervoor had Coens nog uitgehaald naar Netflix, omdat de streamingsdienst ‘amper belastingen’ betaalt. Om dan een Netflix-film aan te prijzen, waarin Hollywoodsterren het klootjesvolk een doorzichtige en drammerige zedenles geven over het klimaat. De uitdrukking ‘over het paard getild’ is uitgevonden voor Don’t Look Up, maar Joachim Coens heeft er van genóten.)

Welke zenders komen met welke lijstjes?

(Aan actrice Alice Reijs, die een gewone blanke vrouw is: ‘Het toneel is erg bezig met quota’s. In elk stuk moet iemand met een kleur of een handicap zitten. Ook als je iets voor tv maakt, staan omroepen vooraf met hun lijstje klaar’. Over dat lijstje hadden we graag meer details gekregen, zéker als het over openbare omroepen zou gaan.)

Hoe belegen is dit niet?

(Aan artieste Phia Ménard, die ‘de dominantie van het patriarchaat’ bestrijdt in het theater. De Standaard beschrijft bewonderend haar werk: ze laat vrouwen letterlijk opboksen tegen een letterlijk glazen plafond, ze bouwt een kartonnen replica van het Parthenon en laat die dan instorten, ze stapelt een toren tot de nok van het theater als ‘fallussymbool’, ze gaat met een letterlijke brandblusser de wereldbrand te lijf en natuurlijk komt ze als transgender ook volledig naakt op scène. Het wordt verkocht als grote Kunst, maar het is toch maar basaal en ongeïnspireerd.)

Welk verschil maakt een schepentitel?

(Aan vicepremier De Sutter (Groen), die in Aalst campagne ging voeren voor een lokaal gelijkekansenbeleid, met ‘een regenboogzebrapad en een schepen van Gelijke Kansen’. Ambtenarenzaken, Overheidsbedrijven, Telecommunicatie en Post is niet de zwaarste ministerportefeuille, maar we wisten niet dat het zo moeilijk was om de agenda van minister De Sutter gevuld te krijgen. Gelukkig is onze energiefactuur hélemaal in orde.)

Waar wonen uw cliënten vandaag? In Afrika?

(Aan de advocaat van het Marokkaanse gezin uit Kortrijk dat een jonge homo in elkaar sloeg: ‘De vader gaf zijn waarden en religie door aan zijn kinderen die daarover waakten. Een van die regels is dat homofilie niet toegelaten is. Die evolutie gaat in Afrika trager dan hier’. Advocaten gebruiken in onze rechtbank vergaand cultuurrelativisme als verschoningsgrond. Laat dat even doordringen.)

Zit u zelf ook nog met vragen? Blijf er niet mee zitten. Stel ze hardop in een reactie op dit stuk.

Dominique Laridon

Dominique Laridon studeerde diplomatieke wetenschappen en treurt dagelijks om de ondergang van het Avondland.