fbpx


Media

Vergeten vragen van de voorbije week (185)
Ook de voorbije week werden veel vragen gesteld - en waren er ook vragen die te weinig of helemaal niet gesteld werden. Aan het begin van de nieuwe week kunnen er misschien nog enkele vragen opgeworpen worden. Zoals: Hoeveel hebben jullie verdiend aan die betoging?  (Aan de Brusselse horeca, die in de marge van de vakbondsmanifestatie voor meer koopkracht veel extra klanten over de vloer kreeg. Bij elke vakbondsbetoging zie je op TV krek dezelfde beelden, en zijn er ook beelden die…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Ook de voorbije week werden veel vragen gesteld – en waren er ook vragen die te weinig of helemaal niet gesteld werden. Aan het begin van de nieuwe week kunnen er misschien nog enkele vragen opgeworpen worden. Zoals:

Hoeveel hebben jullie verdiend aan die betoging? 

(Aan de Brusselse horeca, die in de marge van de vakbondsmanifestatie voor meer koopkracht veel extra klanten over de vloer kreeg. Bij elke vakbondsbetoging zie je op TV krek dezelfde beelden, en zijn er ook beelden die je nooit te zien krijgt. Zoals de vele vakbondsmilitanten die de betoging verlaten enkele honderden meters na de start aan Brussel-Noord  om de Nieuwstraat in te slaan en de winkels in te duiken. De terrassen die bomvol rode, groene en blauwe hesjes zitten. De staaltjes koopkracht. Eén keer zouden wij graag een journaalverslag zien dat ook dat deel van de betoging belicht. Eén keer.)

Wat met de onderzoeksjournalistiek van pakweg HLN?

(Aan de jury van de Belfius Persprijzen, die naar jaarlijkse gewoonte alles verdeeld hebben tussen De StandaardDe TijdVRT en Knack. VTM, HLN en andere populaire titels hebben het voorbije jaar uitstekend journalistiek werk geleverd, maar zij behoren niet écht tot de club. De Vlaamse journalistiek is een incestueuze bedoening en de Belfius Persprijzen zijn ronduit gênant.)

Is ‘Progress Lawyers Network’ meer .dan een politiek vehikel? 

(Aan  Nele Van Parys, coördinator van het ‘Progress Lawyers Network’ en sinds vorige week mandataris voor PVDA. Die ‘Progress Lawyers’ zijn opengrenzenactivisten die het terugkeerbeleid graag saboteren. Hoe vaak gaan media hen nog opvoeren zonder te schetsen dat het hier gaat om een extreem-linkse mantelorganisatie?)

Hoeveel frustratie over migranten is gewoon terecht? 

(Aan stadssocioloog Stijn Oosterlynck, die de ‘polarisatie’ in de Denderstreek toeschrijft aan het wegkwijnen van industrie: ‘Alle frustratie over de teloorgang van de regio wordt geprojecteerd op de migranten, terwijl zij daar niet de oorzaak van zijn’. ‘Experts’ zoals Oosterlynck negeren dat er – zeker in de Denderstreek – reële samenlevingsproblemen zijn met migranten en Franstaligen – die ’s nachts slapen in een Dendergemeente, maar verder volledig leven in Brussel en vaak geen woord Nederlands leren. Natuurlijk zijn er sociaal-economische factoren, maar daarnaast zijn er ook grote culturele problemen. Negeren helpt niet.)

Wie houdt goeie maatregelen tegen? 

(Aan de Gentse burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD), nu amokmakers het recreatiegebied de Blaarmeersen onveilig maken: ‘Stad Gent overweegt een stevigere, vaste omheining te zetten rond de zwemvijver. Maar dat ligt politiek gevoelig’. ‘De beheerder van het domein wil extra camera’s hangen, maar dat ligt politiek gevoelig in Gent en lijkt er voorlopig niet van te komen’. Rarara, voor welke – in Gent nogal machtige – strekking liggen veiligheidsmaatregelen ‘politiek gevoelig’?) 

Hoe smaakt een koekje van eigen deeg?

(Aan cartoonist Lectrr, die moest uitleggen waarom er op zijn affiche voor de Gentse Feesten geen ‘mensen van kleur’ te zien zijn. Deze tekenaar kleurt anders nooit buiten de lijntjes van de links-liberale consensus. Altijd leuk als uitgerekend zo’n Gutmensch getroffen wordt door de woke woede.)

Wat zou dat betekenen voor de vrouwelijke atleten? 

(Aan filosofe Sandra Meeuwsen, die ook eens een voorstel heeft: ‘Het is misschien beter om te kijken of de scheiding tussen mannen- en vrouwensport nog wel past in deze genderfluïde tijd’. ‘Filosofie’ betekent zoveel als ‘liefde voor wijsheid’. Waar is de wijsheid gebleven?)

Hoeveel ‘jongeren’ hebben hun treinrit uiteindelijk betaald? 

(Aan de NMBS, die een treinrit moest stopzetten omdat 200 ‘jongeren’ weigerden hun terugrit naar Brussel te betalen. De ‘jongeren’ mochten hun reis verderzetten met een andere trein ‘zonder incidenten’. Kans is groot dat er toen niemand meer gevraagd heeft naar hun vervoersbewijzen, ‘voor de lieve vrede’. Hoeveel treinbegeleiders durven dit soort ‘jongeren’ nog naar hun kaartje vragen? Hoeveel intimidatie op ons openbaar vervoer blijft ongerapporteerd?) 

We waren toch allemaal Belgen? 

(Aan MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez, die de benoeming blokkeert van Axel Desmedt als nieuwe voorzitter van de Mededingingsautoriteit. Desmedt kwam als beste uit de volledig Franstalige selectieproeven en is een perfect tweetalige Brusselaar, maar hij heeft zijn universitair diploma behaald aan een Nederlandstalige instelling. In de ogen van Bouchez is hij daarom geen Franstalige. Altijd opletten voor mannen die pronken met de Belgische driekleur: het zijn de grootste hypocrieten van allemaal.)

Hoe lang zijn de liberalen al aan de macht? 

(Aan Zelfa Madhloum, die klaagt over onze fiscaliteit: ‘De belastingdruk op arbeid­ ligt d’ailleurs nergens zo hoog als in België. Het verschil tussen werken en niet werken is verwaarloosbaar klein. Erger nog, in veel gevallen verdien je zelfs minder als je wél gaat werken’. Madhloum wordt door De Standaard voorgesteld als ‘opiniemaakster’, maar tot eind vorig jaar was ze … woordvoerster van Open VLD. Sommige mensen worden nog vele jaren achtervolgd met hun partijpolitieke verleden, anderen worden veel sneller witgewassen…) 

Hoeveel geld gaat u nog wegsmijten in bodemloze putten?

(Aan minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir (Vooruit), nu Oxford-econoom Stefan Dercon vaststelt dat veel Westerse ontwikkelingshulp niets uithaalt: ‘Nigeria, Congo en Pakistan zijn bij de landen die de meeste middelen hebben gekregen in recente jaren, maar bij alle drie heeft dat voor de groei niets opgebracht’. Het blijft taboe om echt kritisch te kijken naar de Belgische ontwikkelingshulp, terwijl er veel wetenschappelijke evidentie is dat het geld slecht besteed wordt.)

Wat waren die ‘ongelukkige uitspraken’ ook alweer? 

(Aan Het Belang van Limburg, dat nog eens een stukje wijdt aan ex-SP.a-politicus Ahmet Koç: ‘ In 2016 liep het mis. Koç deed enkele ongelukkige uitspraken over het beleid van de Turkse president Erdogan waarna een tuchtcommissie hem uit de partij smeet’. Goh ja, Koç hitste mensen op tegen de ‘landverraders’ die Erdogan niet zouden steunen en leidde volgens verschillende getuigen rellen in Beringen. Waarom moet dat zo omzwachteld omschreven worden?)

Welke mensen vormen de ruggengraat van dit land? 

(Aan actrice Clara Cleymans, die uithaalt naar ‘burgerlijkheid’: ‘Ik vind het concept van huisje, boompje, beestje het ergste van het ergste’. In bepaalde milieus blijft het bon ton om neer te kijken op gewone mensen, die iets opbouwen. Het zijn nochtans die burgermannetjes en -vrouwtjes die het land rechthouden en braaf belastingen betalen, om pakweg cultuursubsidies te financieren.)

Zit u zelf ook nog met vragen? Blijf er niet mee zitten. Stel ze hardop in een reactie op dit stuk. 

Dominique Laridon

Dominique Laridon studeerde diplomatieke wetenschappen en treurt dagelijks om de ondergang van het Avondland.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.