fbpx


Media

Vergeten vragen van de voorbije week (187)
Ook de voorbije week werden veel vragen gesteld - en waren er ook vragen die te weinig of helemaal niet gesteld werden. Aan het begin van de nieuwe week kunnen er misschien enkele vragen opgeworpen worden. Zoals:  Welke trauma's hebben de socialisten?  (Aan psychoanalytica Ariane Bazan, die in de ziel van flaminganten kijkt: 'Het lijkt onmogelijk om radicale Vlaamsgezinde mensen te binden: eerst binnen de toenmalige CVP, met de afsplitsing van de Volksunie, daarna binnen de Volksunie, met de afsplitsingen van het…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Ook de voorbije week werden veel vragen gesteld – en waren er ook vragen die te weinig of helemaal niet gesteld werden. Aan het begin van de nieuwe week kunnen er misschien enkele vragen opgeworpen worden. Zoals: 

Welke trauma’s hebben de socialisten? 

(Aan psychoanalytica Ariane Bazan, die in de ziel van flaminganten kijkt: ‘Het lijkt onmogelijk om radicale Vlaamsgezinde mensen te binden: eerst binnen de toenmalige CVP, met de afsplitsing van de Volksunie, daarna binnen de Volksunie, met de afsplitsingen van het Vlaams Blok en later van de N-VA. Niemand lijkt het verschil met liefde te kunnen bijpassen’. Over welke andere politieke strekking worden psychoanalytische praatjes verkocht? Wat zijn de gevolgen, als je altijd dezelfde strekking therapeutiseert?)

Wat voor mensen zijn de ‘Timmen’? 

(Aan afscheidnemend ombudsman Tim Pauwels, die spreekt over de ‘Luciens’: ‘Een groep van wat ­oudere mensen uit arbeidersmilieus die nooit gestudeerd hebben’. Pauwels voelt klaarblijkelijk niet aan hoe laatdunkend dat is. Misschien moeten we ook gaan spreken over de ‘Timmen’: wat oudere mensen uit burgerlijke milieus, die iets te veel gestudeerd hebben, en zichzelf heel wat vinden.)

Hoe blikt u terug op de kritiek van onze para’s? 

(Aan afscheidnemend directeur Guido Gryseels, die moet uitleggen waarom zijn Afrika museum niet genoeg aandacht heeft voor het kolonialisme. In een interview met 6 vragen zijn de eerste 4 vragen allemaal variant van ‘waarom bent u de woke zieltjes en de Congolese diaspora niet meer terwille?’. Geen enkele vraag over kritiek uit ándere hoeken, bijvoorbeeld van mensen die vinden dat het Afrika museum juist veel te ver gaat in verontschuldigen voor ons verleden. Dat is straf, want amper enkele maanden geleden werd het museum daarvoor nog veroordeeld.)

Wat betekent de term ‘nazi’ nog?

(Aan columnist Paul Bauten, die Vlaams Belang in Focus Knack ‘een regelrechte nazipartij’ noemt. De nazi-waanzin zou een van de belangrijkste ijkpunten in ons collectief bewustzijn moeten zijn: een bron van sereniteit, reflectie en kritische zin. In plaats daarvan wordt ‘nazi’ een hol verwijt, een cliché, een passe-partout. Nog even en het betekent helemaal niets meer.)

Welke wetenschappelijke bladen zijn zo woke?

(Aan professor filosofie Andreas De Block (KU Leuven), die niet schrikt wanneer Nature toegeeft artikelen te weren als ze ‘maatschappelijk gevoelig’ liggen: ‘De meeste vakbladen kijken al langer naar de maatschappelijke impact van het onderzoek om een artikel al dan niet te publiceren’. Hoeveel bladen zouden er al hoeveel artikelen geweigerd hebben, uit angst voor de woede van woke?)

Wanneer gaan jullie het ooit leren?

(Aan het Antwerps stadsbestuur, nu een stadsdichter met veel misbaar opstapt. De Standaard heeft aan dit akkefietje al 10 bladzijden gewijd. Ook dichters zitten in een wereldje waarin N-VA-haat de  norm is. Zolang N-VA deel uitmaakt van het Antwerps stadsbestuur, komt het nooit goed met dat stadsdichterschap. Meer miserie dan het waard is. En al bijna 20 jaar geen memorabel stadsgedicht meer.)

Wie vroeg om deze transformatie?

(Aan onze openbare omroep, die de website VRT NU in een nieuw jasje gestoken heeft. Wie heeft eigenlijk beslist dat de nieuwsdienst om de zoveel jaar een nieuwe ‘look’ moet krijgen? Alleen dure marketingbureaus varen er wel bij.)

Wat als een Westers land dit zou proberen?

(Aan de woke-kliek, nu Nigeria buitenlandse modellen verbiedt in alle reclame: ‘Het land wil komaf maken met de witte modellen en Engelse accenten die de Nigeriaanse reclamesector al jarenlang domineren’. Onze eigen reclame moet tegenwoordig standaard ‘kleur’ en ‘diversiteit’ bevatten – stel je eens voor dat een Europees land die vervreemding aan banden zou willen leggen.)

Welke ideologie heeft Cuba ten gronde gericht?

(Aan journalist Edwin Koopman, die bericht over de verdere ineenstorting van Cuba. Er wordt welgeteld één keer – en dan nog in een apart kadertje – verwezen naar ‘communisme’. Het woord ‘dictatuur’ valt nooit. Wijlen Fidel Castro wordt eerbiedig omschreven als ‘de historische leider van de revolutie’ – dan weet je het wel.)

Wat als Trump deze beeldtaal zou gebruiken?

(Aan buitenlandjournalist Maarten Rabaey, die Joe Biden prijst om zijn ‘goed getimde’ speech tegen Trump en zijn ‘extremisten’. Biden sprak met gebalde vuisten tegen een bloedrode achtergrond, met militairen als rekwisieten in beeld. Hoeveel analyses over fascistische iconografie zouden we al gelezen hebben als Trump datzelfde décor had gebruikt?)

Hoeveel geld brengen die Vlamingen binnen?

(Aan De Morgen, die een klaagzang publiceert over Vlamingen die vakantiewoningen kopen in de Ardennen: ‘De Vlaming begint er te domineren, en dat blijkt een vervaarlijk kantelpunt. Dan gedraagt hij zich als le roi, maar hangt tegelijkertijd de leeuw uit’. Hoeveel inkomsten zou Wallonië mislopen zonder al die bezoekers uit het noorden? Moeten Vlamingen echt gewoon geld opsturen en verder thuis blijven?)

Welk jaar is het in Luik?

(Aan de Franstalige advocaat Marc Nève, die ook perfect Nederlands spreekt en daarmee een uitzondering is: ‘Ik heb het vaak meegemaakt dat ik documenten in het Nederlands moest indienen op de griffie van Luik. De verbazing! ‘Meester, hoe gaan we dat dóén? Hoe dúrft u dat?’’. Een anekdote die 150 jaar oud kon zijn, of 75 jaar oud. Of een week oud. België verandert nooit.)

Wat kan men doen tegen het linkse overwicht in de media?

(Aan politicoloog Stefaan Wal­grave, die vaststelt dat journalisten de publieke opinie vaak verkeerd inschatten: ‘Misschien speelt ook een overcompensatie mee voor de eigen linksere positionering onder een meerderheid van de ondervraagde journalisten’.  Journalisten die hun eigen linkse bias willen compenseren, kunnen nochtans iets heel eenvoudigs doen: een rechtse collega aannemen.)

Zit u zelf ook nog met vragen? Blijf er niet mee zitten. Stel ze hardop in een reactie op dit stuk.

Dominique Laridon

Dominique Laridon studeerde diplomatieke wetenschappen en treurt dagelijks om de ondergang van het Avondland.