fbpx


Geen categorie
vergeten vragen

Vergeten vragen van de voorbije week (21)
Ook de voorbije week zijn veel vragen gesteld – en waren er ook vragen die te weinig of helemaal niet gesteld werden. Aan het begin van de nieuwe week kunnen er misschien nog enkele vragen opgeworpen worden. Zoals:

Wanneer gaan we het eens hebben over de verkiezingsnederlaag van CD&V?

(Aan alle analisten die zich vorige week (opnieuw) bogen over de pandoering die SP.a gekregen heeft op 14 oktober, zonder oog te hebben voor het spectaculaire zetelverlies van CD&V. Wouter Beke moest een maand geleden 287 zetels inleveren (van 2.408 in 2012 naar 2.121 in 2018). Zelfs SP.a verloor ‘maar’ 265 zetels. De gestage achteruitgang van de christendemocratie in Vlaanderen is een verhaal met vlees aan: waar wachten al die journalisten op?)

Welke stervende religie heeft zichzelf ooit kunnen redden door geld in te zamelen voor de concurrentie?

(Aan de katholieke vzw Vrienden van Casa Papa Giovanni, die verschillende (!) benefietacties organiseerde om geld in te zamelen voor de bouw van de nieuwe Fatih Camii-moskee in Winterslag. Onze nakomelingen zullen vol onbegrip het hoofd schudden als ze later lezen over de zelfmoord van het christendom in Europa.)

Hoe lang nog blijven jullie in het Europese Parlement een fractie delen met dat crapuul?

(Aan de SP.a, die de Alliantie van Socialisten en Democraten deelt met de Partidul Social Democrat, de partij die de plak zwaait in Roemenië. De Europese Commissie veroordeelde de Roemeense regering deze week omwille van het ontmantelen van de rechtsstaat, de persvrijheid en de corruptiebestrijding. CD&V wordt aangesproken op het Hongaarse Fidesz, N-VA wordt aangesproken op het Poolse Recht & Rechtvaardigheid, dus waarom wordt SP.a niet aangesproken op PSD?)

Waarom mogen die allochtone chauffeurs wél met de bus blijven rijden?

(Aan Busmaatschappij De Polder, die afscheid nam van een autochtone chauffeur die het aan de stok had gekregen met zijn allochtone collega’s na het posten van een Mohammed-cartoon. Bleven wel in dienst: de allochtone chauffeurs, die in de escalerende ruzie foto’s hadden gepost van hun blanke collega met zijn kinderen, inclusief verwijten zoals ‘vieze zionist’ en ‘trotse pedofiel’. Overigens zijn de moslimchauffeurs nog niet tevreden: ze richten hun woede nu op een ABVV-delegé die de vertrokken chauffeur te zeer verdedigd zou hebben.)

Hoe past dit in jullie beeld van Fox News?

(Aan alle Amerikawatchers die Fox News steevast wegzetten als een propagandakanaal voor Trump, nu de conservatieve nieuwszender zich aan de zijde van CNN geschaard heeft in een rechtszaak tégen het Witte Huis.)

Welke rol heeft de islam gespeeld bij de radicalisering van die moslimextremist?

(Aan Latif Ait, die de jongere Fouad Belkacem afschildert als ‘een toffe foemp’ die vroeger ‘echt grappig’ was en alleen maar haat ging zaaien omdat politici zich bezondigden aan ‘criminalisering’ van de AEL. Ait stichtte samen met Abou Jahjah de AEL en runde een takelbedrijfje met Belkacem, maar brengt nu als comedian imitaties van een stomdronken Ludo Van Campenhout op het podium en dus krijgt hij een interview in Focus Knack. In heel dat gesprek veel mooipraterij en geen enkele goeie mop. Ook al lang niet meer grappig: de eindeloze rehabilitatie van dit soort figuren…)

Welk democratisch mandaat hebt u om met gezag te spreken over de toekomst van Gent?

(Aan Joris Vandenbroucke, die in Terzake allerlei gewichtige uitspraken kwam doen over de Gentse coalitiebesprekingen. Dat is opmerkelijk, want Vandenbroucke – als fractieleider in het Vlaams Parlement één van de absolute kopstukken van de SP.a – geraakte op 14 oktober niet verkozen als gemeenteraadslid. Hij krijgt alleen een mandaat omdat Daniël Termont zijn zetel niet opneemt. Je zou denken dat dit aanzet tot enige post-electorale bescheidenheid…)

Waar is jullie socialistische solidariteit met het Braziliaanse volk?

(Aan de communistische dictators in Havana, die dreigen om meer dan 11.000 dokters terug te trekken uit Brazilië als hun loon niet langer doorgestort wordt naar de Cubaanse staatskas. Op dit moment ontvangt de staat Cuba ongeveer 75% van het loon dat Cubaanse dokters verdienen in Brazilië en daar wil de nieuwe Braziliaanse president Jair Bolsonaro iets aan doen. Waarop de Cubanen meteen heel kapitalistisch reageren.)

Welke namen staan er nog in dat Chinese spionagedossier?

(Aan journalist Jeroen Bossaert, die in Het Laatste Nieuws citeerde uit een dossier van de Staatsveiligheid waarin Filip Dewinter beticht wordt van hand- en spandiensten voor een Chinese (s)pion. De Chinezen zouden wel héél dom moeten zijn om al hun geld in te zetten op de grootste paria van de Belgische politiek. Om het beleid écht te beïnvloeden moet je als buitenlandse mogendheid toch elders zijn.)

Wat deed Lars Bové in de studio?

(Aan Bart Schols, die in De Afspraak journalist Lars Bové van De Tijd te gast had om te praten over de Chinese ‘spionage’ van Filip Dewinter, terwijl heel dat verhaal uitgebracht was door Het Laatste Nieuws. Is HLN niet chique genoeg voor het canvaspubliek? Wil De Afspraak alleen maar gasten opvoeren die al eens te gast zijn geweest in het programma? Mag Jeroen Bossaert te gast zijn bij de volgende primeur van Lars Bové?)

Hoe agressief is een City Pirate?

(Aan Michel Pradolini, bezieler van de multiculturele voetbalclub ‘City Pirates’. Een interview met Pradolini in Knack doet het ergste vermoeden: ‘het gaat er soms hard aan toe’, ‘een City Pirate komt vaak potiger en harder uit de hoek’, ‘in onze jongens zit nogal wat opgekropte frustratie’, ‘ze reageren niet altijd adequaat’, ‘soms lukt het niet om rustig te blijven’, ‘het zijn ook geen engeltjes’. Het zal je kind maar zijn, dat als klein blank Duiveltje met dunne scheenlappen moet aantreden tegen de zeebonken van het jongerenklassement.)

Hoe lang nog blijft België verantwoordelijk voor alles wat fout gaat in Congo?

(Aan Groen-politica Rina Rabau, die in De Morgen beweert dat de Congolezen niet weerbaar genoeg zijn om hun problemen aan te pakken omdat de kolonisatie tot op vandaag ‘een pyschologisch trauma’ nalaat. Rabau troost zich onder meer met de gedachte dat Aleksandr Poesjkin voor 1/16de ‘van Kameroense origine’ was, omdat zijn overgrootvader langs moederszijde een zwarte prins was. Afrikaanse eer gered!)

Zit u zelf ook nog met vragen? Blijf er niet mee zitten. Stel ze hardop in een reactie op dit stuk.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

Dominique Laridon

Dominique Laridon studeerde diplomatieke wetenschappen en treurt dagelijks om de ondergang van het Avondland.