JavaScript is required for this website to work.
post

Vergeten vragen van de voorbije week (46)

Dominique Laridon13/5/2019Leestijd 4 minuten
Vergeten vragen, ze duiken overal op.

Vergeten vragen, ze duiken overal op.

foto © Reporters

Opgelet: de rubriek bevat deze week 2 vragen aan Youssef Kobo. En veel woede om Koen Geens en de brave media…

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Ook de voorbije week werden veel vragen gesteld – en waren er ook vragen die te weinig of helemaal niet gesteld werden. Aan het begin van de nieuwe week kunnen er misschien nog enkele vragen opgeworpen worden. Zoals:

Wat zit u dan in onze TV-studio te doen, mijnheer de minister?

(Aan Koen Geens, die in verschillende TV-studio’s kwam uitleggen dat hij niets had uit te leggen. Als hij zich écht niet aangesproken had gevoeld door de gruwelijke moord op Julie Van Espen, dan was hij wel weggebleven van VTM Nieuws. En van Terzake. Er is een onschuldige vermoord en onze minister van Justitie hangt de vermoorde onschuld uit. Wat voor volk zijn wij eigenlijk, dat wij zo’n praalhans laten aanblijven na zo’n zware feiten?)

Welke andere minister zou dit overleefd hebben?

(Aan alle journalisten die Koen Geens uit de wind hebben gezet na de moord op Julie Van Espen. Geens heeft de straffeloosheid vergroot door de gevangenissen te legen. Hij distantieert zich van vonnissen als hem dat uitkomt, maar associeert zich met strenge vonnissen. Geen enkel mainstream medium heeft zijn ontslag gevraagd. Sommige media stellen nog liever alle mannen uit de hele wereld verantwoordelijk voor een ‘verkrachtingscultuur’ dan één man politiek verantwoordelijk te stellen.)

Wat als Steve Bakelmans een allochtoon was geweest?

(Aan Karel Verhoeven van De Standaard, die Steve Bakelmans in De Afspraak op vrijdag omschreef als ‘een roofdier’. Een beladen term, die je in het verleden absoluut niet mocht gebruiken om allochtone criminelen te omschrijven – vraag maar aan Paul Beliën of wijlen Karel Dillen. Je vroeg je vorige week toch af hoe anders de media gereageerd zouden hebben als Steve Bakelmans pakweg Sahin Bozkurt was geweest.)

Waarom is slecht nieuws voor de krant geen nieuws in de krant?

(Aan de kranten die de CIM-cijfers alleen publiceren als ze positief zijn. Het Centrum voor Informatie over de Media (CIM) maakte vorige week de jaarcijfers van 2018 bekend, maar dat werd doodgezwegen in de meeste kranten. De meeste kranten bloeden dan ook verder: Het Laatste Nieuws (-1,3%), De Morgen (-1,8%), Het Belang van Limburg (-2,4%), Het Nieuwsblad (-3,6%) en Gazet van Antwerpen (-4,1%) verliezen allemaal lezers. Alleen De Standaard (+2,9%) en De Tijd (+3,7%) gaan vooruit en dus brachten alleen die twee kranten de CIM-cijfers. Ach, journalisten. Niets menselijks is hen vreemd.)

Waarom negeert u het onderzoek van socioloog Ruud Koopmans?

(Aan Youssef Kobo, die in De Morgen zonder tegenspraak beweert: ‘Je zult weinig moslims vinden die betwisten dat de gelijkheid van man en vrouw, de scheiding van kerk en staat, respect voor de democratie en de rechtstaat de basis zijn waarop we onze maatschappij bouwen’. Uit het onderzoek van Koopmans (2015) blijkt dat meer dan de helft van de Belgische moslims fundamentalistische trekjes heeft. Nu, om fair te zijn tegenover Kobo: ‘Waarom negeert u het onderzoek van Koopmans?’ is een vraag die we aan zeer veel mensen zouden moeten stellen.)

Waar zitten al die moslims in het middenveld?

(Aan Youssef Kobo, die ziet wat jij niet ziet: ‘Moslims zijn het meest geëngageerd, dat zie je in hun aanwezigheid in het middenveld’. Er zijn natuurlijk heel wat geëngageerde moslims en ze duiken godzijdank steeds meer op in het middenveld, maar globaal gezien blijven ze chronisch ondervertegenwoordigd in pakweg jeugdbewegingen, vakbonden of zelfs klimaatbetogingen.)

Hoe krijg je zoiets eigenlijk uit je pen geperst?

(Aan Christof Willocx van Gazet van Antwerpen, die in een editoriaal de ware schuldigen aanduidt voor de chaos aan Brussel-Noord: ‘Britten veroorzaken chaos in België’. U leest het goed: het is niet onze eigen laksheid, maar die van de Britten. Zij moeten maar identiteitskaarten verplichten voor al hun inwoners en ook veel meer investeren in hun sociale inspectiediensten, dan zouden al onze problemen opgelost zijn! Net als je denkt dat de Vlaamse commentatoren hun kop niet dieper in het zand kunnen steken…)

Wie zaait er angst over een onleefbare planeet?

(Aan Tarik Fraihi, die een hele column klaagt over de ‘angstcultuur’: ‘Het zijn vooral de populisten die een collectieve angst bewust in onze samenleving injecteren. Angst wordt bewust als een politiek wapen gebruikt door het populisme. Ze cultiveren de angst om de samenleving een richting in te duwen waarvan elke rechtgeaarde democraat huivert’. Fraihi is ‘politiek directeur’ van Groen: een partij die heult met klimaatdoemdenkers. Niemand instrumentaliseert angst zoals de klimaatclub. Maar die angstzaaierij vermeldt Fraihi toevallig niet…)

Sinds wanneer veranderen we het beleid niet meer via verkiezingen?

(Aan de 42 academici die de overheid bedreigen met juridische stappen als het woonbeleid niet verandert. Het aantal sociale woningen moet verdubbeld worden, de prijzen op de private markt moeten begrensd worden en er moeten – uiteraard! – praktijktesten ingevoerd worden. Als de stembus niet leidt tot voldoende links beleid, dan moet links beleid via een andere weg afgedwongen worden.)

Wat is er zo ‘centrum’ aan Ecolo?

(Aan Christophe Deborsu, die het linkse karakter van Wallonië probeert te relativeren: ‘Het cdH van Prévot zou ik niet meer omschrijven als centrumlinks. En Jean-Marc Nollet (Ecolo) kleef ik evenmin de stempel links op’. Het programma van Ecolo pleit voor een uitbreiding van het migrantenstemrecht, een gratis huisarts, de afschaffing van alle gesloten centra, een hoger minimumloon en tientallen nieuwe belastingen. Als Ecolo niet links is, wie dan in ’s hemelsnaam wel?)

Wat is het verschil tussen het eerste en het tweede gebod?

(Aan Jean-Claude Juncker, nu de Europese Unie een eigen versie van de ‘10 geboden‘ lanceert. Het eerste gebod luidt ‘Wij zullen één Europa verdedigen’ en het tweede gebod stelt ‘Wij blijven verenigd, door dik en dun’. Konden die 2 vrome voornemens nu echt niet in 1 gebod gegoten worden? Dan zou er ruimte komen voor een ander gebod: ‘Wij zullen ons niet lazarus drinken en allerlei bezopen ideetjes lanceren.)

Hoeveel kost een pintje in de foyer van de VRT?

(Aan Daniël Termont, nu Phara de Aguirre in Humo vertelt dat de gewezen burgemeester van Gent Siegfried Bracke nooit een biertje heeft betaald. In een memorabele uitzending van Iedereen Kiest beloofde Termont met veel poeha om Bracke te trakteren in de foyer. Heeft hij die belofte ooit ingelost, werd Phara nu gevraagd: ‘(lachje) Tuurlijk niet’.)

Zit u zelf ook nog met vragen? Blijf er niet mee zitten. Stel ze hardop in een reactie op dit stuk.

Dominique Laridon (1978) zat eerst gewoon op Twitter, maar 140 tekens bleken toch iets te beperkt. Je hebt dan ook wat meer woorden nodig als je kanttekeningen wil plaatsen bij het publieke debat, licht wil laten schijnen op de manoeuvres binnen de binnenlandse politiek of uitgebreid wil treuren om de ondergang van het Avondland. Dominique heeft ergens in een lade een diploma politieke wetenschappen liggen, maar dat hoeft u niet ter sprake te brengen - het ligt gevoelig. 

Commentaren en reacties