fbpx


Niet gecategoriseerd
vergeten vragen

Vergeten vragen van de voorbije week (59)
Ook de voorbije week werden veel vragen gesteld – en waren er ook vragen die te weinig of helemaal niet gesteld werden. Aan het begin van de nieuwe week kunnen er misschien nog enkele vragen opgeworpen worden. Zoals:

Wanneer is ‘wit’ weer ‘blank’ geworden?

(Aan De Morgen, die de slachtpartij van El Paso heel expliciet bestempelde als ‘blanke terreur‘. Vreemd, want De Morgen maakt er al tijden een punt van om te spreken over ‘witte mensen’ en ‘witte cultuur’. Maar  als je de huidskleur kan associëren met een massamoordenaar mag het blijkbaar wel weer ‘blank’ heten. Hoe zouden ze bij De Morgen trouwens reageren als we islamistische terreur voortaan zouden omschrijven als ‘bruine terreur’?)

Wat wil u bij de VRT nog allemaal censureren?

(Aan VRT-nieuwsanker Fatma Taspinar, die toegeeft dat ze censuur zou plegen: ‘Mocht iemand het woord ‘neger’ gebruiken in een voxpop, zou ik het censureren? Ik denk het wel. Eerder in hetzelfde interview gaf Taspinar aan dat ze ook een fundamenteel probleem heeft met de nochtans neutrale term ’transmigrant’ – volgens haar de aanzet tot ‘ontmenselijking’. Met welke woorden heeft dit uithangbord van de nieuwsdienst nog zoal een probleem? En wat betekent dat voor het VRT-journaal?)

Wie wil er ruilen met Ethiopië?

(Aan de kranten die sensationele titels hebben gepuurd uit een recent rapport over waterschaarste: ‘Zelfs Ethiopië kreunt minder onder droogte dan wij’. We leren hieruit twee dingen. Ten eerste: met statistieken in de hand kan je nog steeds de meest zotte claims verkopen. Ten tweede: onze media zijn het klimaat-alarmisme nog lang niet beu.)

Hoeveel migranten ga je zelf in huis nemen?

(Aan Hollywoodster Richard Gere, die een mediashow opvoerde aan boord van zo’n ngo-schip dat niet naar Tunesië wil varen. Gere zou zo’n 120 miljoen waard zijn en bezit verschillende ruime huizen: waar wacht hij op om zelf wat van die Afrikaanse jongens binnen te nemen?)

Wat vindt een antimilitarist zo geweldig aan corruptie bij het leger?

(Aan Walter Zinzen, die in Humo deze hoogstaande analyse laat optekenen: ‘Als antimilitarist vind ik het een compliment dat Von der Leyen Defensie slecht beheerd heeft. Niets kan mij meer verheugen dan het feit dat ze het Duits leger naar de knoppen heeft geholpen. De kop boven het interview luidt ‘Het grote probleem in de politiek vandaag is de abominabele kwaliteit van het personeel, maar er lijkt ook een probleem te zijn met de kwaliteit van de zo gerespecteerde commentatoren. Zo loopt er tegen Von der Leyen nog altijd een parlementair onderzoek naar mogelijke corruptie bij aanbestedingen. Maar geen kwaad woord over het EU-opperhoofd, zeker niet nu het een vrouw is!)

Hoe blind kan je zijn?

(Aan Gazet van Antwerpen, waar de lancering van Fox News (in 1996) omschreven wordt als ‘de geboorte van Fake News’. Doen alsof er voor Fox News en buiten Fox News geen leugenachtige berichtgeving bestaat: zou er groter Fake News zijn?)

Wat weet u over het leven van mensen die wonen op het platteland?

(Aan de Brusselse artiest Zwangere Guy, die een erg populaire ‘analyse’ napraat: ‘Een groot deel van de mensen die op Vlaams Belang hebben gestemd, woont op het platteland. Die komen niet eens in contact met vreemdelingen!. Ten eerste is dat onzin; er zijn geen blanke gemeenten meer en zelfs in de Westhoek ziet men de illegalen gewoon door de velden lopen. Ten tweede: denkt men nu echt dat wie op het platteland woont nooit eens in de stad komt? Hoeveel van de mensen die stemmen in een landelijke gemeente werken bijvoorbeeld niet in Brussel?)

Hoeveel intrafrancofone afspraken zijn er zo nog?

(Aan de Nederlandstalige partijen in de Brusselse Gewestregering, die de nieuwe functie van Olivier Maingain afdoen als ‘een intrafrancofone afspraak’. Vlamingenvreter Maingain krijgt 4 à 5 kabinetsmedewerkers om als ‘agent de liaison‘ de banden tussen Brussel en Wallonië aan te halen. Terwijl de Brusselse Vlamingen de banden met Vlaanderen liefst zoveel mogelijk doorknippen, gaan hun collega’s in de Brusselse gewestregering actief werken aan Franstalige frontvorming. Zij hebben het lef, wij hebben enkel lakeien.)

Wat voor vieze chantage is dit?

(Aan VUB-psycholoog Gerrit Loots, die blijft pleiten voor de repatriëring van IS-gezinnen: ‘Als we niets doen, vragen we eigenlijk om aanslagen. Als we niet ingaan op deze chantage en later komt er inderdaad een aanslag van zo’n IS-bruid: zal professor Loots die moordpartij dan gerechtvaardigd vinden?)

Hoe ‘open van geest’ ben je als je niet tegen verkleedfeestjes kan?

(Aan Primrose Ntumba van het Afrikamuseum, die veel klachten kreeg over een Afrikaans verkleedfeestje in het Park van Tervuren: ‘Wij kregen reacties van mensen uit de zwarte gemeenschap, maar evengoed van jongeren die wel een beetje maatschappelijk begaan zijn. Mensen die wat open van geest zijn, zeg maar, vragen ons waarom zo’n evenement überhaupt mag doorgaan naast het museum’. Onbedoeld vat Ntumba zo de essentie van de tijdsgeest: de meest ‘open geesten’ zijn vandaag de grootste censors.)

Waarop wachten jullie vakbonden om jullie lobby-activiteiten aan te geven?

(Aan de vakbonden, die zich nog altijd niet hebben aangemeld bij het lobby-register van de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Blijkbaar beschouwen de vakbonden hun politieke beïnvloedingswerk niet als lobbying, ook al worden er vaak syndicale gezanten gesignaleerd in de wandelgangen van het parlement.)

Hoeveel verdient een goede loodgieter?

(Aan experte seksueel geweld Liesbeth Kennes, die best begrijpt dat Marokkaantjes meisjes aanranden in publieke zwembaden: ‘Die Marokkaanse jongens van 14 jaar hebben nu al geen perspectief meer. Op de lagere school krijgen ze al te horen dat ze beter naar het beroepsonderwijs gaan. Beeld je eens in dat jou een toekomst wacht zonder, of met een laag diploma. Je vindt geen fatsoenlijke job en verdient geen menswaardig loon. Dan zou ik ook gaan revolteren, denk ik. Of hoe de zwembadterreur ook weer de schuld is van racistisch Vlaanderen. Maar ‘geen menswaardig loon? Weet Kennes dan niet dat een goede loodgieter met zijn ‘laag diploma’ uit het beroepsonderwijs vele malen meer verdient dan een ‘experte seksueel geweld’? En terecht!)

Hoe kunnen we Amnesty International nog serieus nemen?

(Aan Amnesty International, dat de laatste weken helemaal doordraait. De laatste mediastunt is een ‘reisadvies‘ voor de Verenigde Staten, met onder meer de tip om kerken en concerten te vermijden vanwege het risico op wapengeweld. De VS hebben ongetwijfeld een probleem, maar Amnesty ondermijnt het eigen sérieux door te doen alsof het een soort derdewereldland is.)

Wanneer wil u deze rubriek eens een weekje overnemen?

(Aan theater- en filmmaker Timeau De Keyser, die in Focus Knack de omerta  doorbreekt: ‘Al die verkiezingsanalyses uit linkse hoek over de remonte van Vlaams Belang: dat was toch weinig meer dan mensen uit de cultuursector die om het luidst gingen roepen hoe verontwaardigd ze waren dat het ‘klootjesvolk’ rechts had gestemd? Blijkbaar is het nodig om even die morele plek op te eisen – ‘Ik ben goed, anderen zijn fout’ – maar ik vind het vooral zeer vermoeiend. Zeer verfrissend om dat eens te lezen uit de mond van een culturo! Als het goed is, zeggen we het ook.)

Zit u zelf ook nog met vragen? Blijf er niet mee zitten. Stel ze hardop in een reactie op dit stuk.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Dominique Laridon

Dominique Laridon studeerde diplomatieke wetenschappen en treurt dagelijks om de ondergang van het Avondland.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Commentaar open
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.