JavaScript is required for this website to work.
post

Vergeten vragen van de voorbije week (68)

Dominique Laridon21/10/2019Leestijd 5 minuten

foto © Reporters

Bij De Zevende Dag spelen ze ‘Question Time’ (BBC) na, maar op Doorbraak is het maandag pas écht question time.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Ook de voorbije week werden veel vragen gesteld – en waren er ook vragen die te weinig of helemaal niet gesteld werden. Aan het begin van de nieuwe week kunnen er misschien nog enkele vragen opgeworpen worden. Zoals:

Welke ‘emotionele bijstand’ hebben kloeke rebellen nodig?

(Aan de leden van Extinction Rebellion, die hun arrestaties ‘emotioneel moeten verwerken’: ‘Mensen werden gewoon uitgelachen, bijvoorbeeld omwille van hun uiterlijk. Extinction Rebellion presenteerde zich aanvankelijk als de radicale reboot van de milieubeweging. Het blijken echter geen stoere rebellen, maar zoetwaterpiraten die naar moeder lopen zodra ze eens botsen op een waterkanon of wat pepperspray. Het establishment hoeft van deze millennials geen revolutie te vrezen.)

Sinds wanneer is Antwerpen een sharia-eiland in Vlaanderen?

(Aan Open VLD-parlementslid Sihame El Kaouakibi, die zich beroept op de macht van het getal: ‘In Antwerpen heeft 70% van de kinderen onder de 10 jaar andere dan Belgische roots. Velen van hen beschouwen een hoofddoek als normaal. Wat zou je dan als overheid blijven zeggen dat er iets mis mee is?’. Vergeet sharia-wijken:  bij de liberalen denken ze al aan sharia-steden.)

Wanneer is de oorlog in Syrië begonnen?

(Aan journalist Stavros Kelepouris, die in het editoriaal van De Morgen schuldigen aanwijst: ‘Trump zal de geschiedenis ingaan als de president die in één roekeloze beweging het vuur persoonlijk aan de lont stak in het Syrische kruitvat. En wij maar denken dat de oorlog in Syrië begonnen is in 2011, toen ene B.O. president was in Washington D.C., dat de Koerdische Kwestie al een eeuw sluimert en dat heel het Midden-Oosten al decennialang onstabiel is.)

Hoe vaak hebben de Amerikanen de Europeanen over Syrië gewaarschuwd?

(Aan Amerikawatcher Björn Soenens, die president Trump ‘een verpletterende historische verantwoordelijkheid toedicht voor de nieuwe oorlog in Noord-Syrië. Trump heeft de terugtrekking van de troepen nochtans ruim op voorhand en in het openbaar aangekondigd. De Europese landen hadden hún historische verantwoordelijkheid kunnen opnemen, maar dat blijven ze vertikken. Europeanen kunnen alleen maar zagen, klagen en jammeren over wat de Amerikanen allemaal hadden moeten doen.)

Waarom kan de politie niet beslissen over betogingen?

(Aan de burgemeester van Brussel, nu de politievakbond verwoordt wat velen al lang aanvoelen: ‘We zien vaak dat bij bepaalde groepen de tolerantiegrens hoog is, en bij andere lager. Bijvoorbeeld als morgen een rechtse organisatie aankondigt dat die in Brussel gaan betogen, mag je zeker zijn dat alle maatregelen genomen worden om de neutrale zone af te sluiten. Waarom is het nog steeds de politieke overheid die zich bezighoudt met het toelaten en in goede banen leiden van betogingen? Zou de politie geen meer neutrale scheidsrechter zijn?)

Hoe kan je een organisatie als De Lijn wurgen met extra geld?

(Aan journaliste Cathy Galle, die melodramatisch schrijft over onze openbare vervoersmaatschappij: ‘De Lijn wordt stilaan gewurgd. In hetzelfde editoriaal moet Galle wel toegeven dat De Lijn in deze regeerperiode extra geld krijgt. Ook al wordt er in vele andere geledingen van de Vlaamse Overheid bespaard. Ook al krijgt De Lijn nu al een klein miljard euro belastinggeld per jaar. Pathetisch doen over ons openbaar vervoer is onder journalisten gewoon een stijlfiguur.)

Wie staakt er nu tegen een gunstregime?

(Aan de vakbonden bij de VRT, die willen staken tegen de aangekondigde bezuinigingen bij de openbare omroep. De VRT gooit al haar mediagewicht in de strijd om de besparing voor te stellen als draconisch. De waarheid is dat de VRT een gunstregime gekregen heeft. De Vlaamse Regering wil op de meeste subsidies 6% besparen, maar laat de VRT ocharme 40 miljoen euro besparen tegen 2024 op een dotatie van 260 miljoen euro per jaar. Veel verenigingen benijden de VRT dat mildere besparingstraject, maar durven dit niet luidop zeggen.)

Hoeveel geld heb je nodig om goed te berichten over wetenschap?

(Aan wetenschapsfilosofe Sylvia Wenmackers, die opmerkt dat de VRT professioneler bericht over voetbal en het songfestival dan over wetenschap: ‘Maar veel heeft natuurlijk ook te maken met de middelen die een openbare omroep ter beschikking krijgt. Geen enkel medium is beter gesubsidieerd dan de VRT. Geen enkele nieuwsredactie telt zoveel journalisten. Het gebrek aan goede wetenschapsjournalistiek bij de VRT is louter het gevolg van redactionele keuzes.)

Wie mag je denigreren in een reclamecampagne?

(Aan reclameregulator JEP, die geen graten ziet in de ‘Melk is dodelijk’-campagne van de veganistische lobby: ‘De JEP oordeelt dat de reclame geen categorie van mensen denigreert. Diezelfde JEP verbiedt wel reclames met bimbo’s in bikini, want die denigreren vrouwen. Maar onze boeren mag je dus wel criminaliseren.)

Hoeveel blanke mannen werken er bij De Standaard

(Aan de blanke en mannelijke journalist Ruben Aerts, die Hollywood de les spelt: ‘Als je vooral blanke mannen met verhalen laat komen, is het niet verwonderlijk dat mensen met een andere culturele achtergrond niet alleen sporadischer maar ook oppervlakkiger aan bod komen. Dat staat dan in De Standaard, een krant die zelf met een overtal aan blanke mannen werkt. Als je huidskleur en geslacht écht zo belangrijk vindt, waarom blijft je eigen redactie dan zo homogeen? Hé Ruben Aerts, waarom neem je geen ontslag?)

Welke gespecialiseerde kennis hebt u over pedofilie?

(Aan theatermaker Sarah Moeremans, die in een nieuw stuk een kind en een volwassene verliefd laat worden op elkaar: ‘Ik denk niet dat pek en veren het juiste antwoord zijn op pedofilie. Moeremans is de dochter van een stel acteurs, heeft een regieopleiding gevolgd en weet dus van toeten noch blazen. Maar zo een wicht gaat dan wel gewichtige uitspraken doen over pedofilie: een gruwel die al ontelbare kinderlevens heeft verwoest. Weet je wat: pek en veren zijn niet alleen een perfect legitiem antwoord op pedofielen, maar misschien ook op ‘ontaarde’ theatermakers.)

Hoe groot is uw ecologische voetafdruk, koning Filip? 

(Aan koning Filip, die een klimaatstatement maakte door met de trein op staatsbezoek te gaan in het Groothertogdom Luxemburg. In de vele artikeltjes die daarover verschenen geen woord over de helikoptertochtjes die Filip graag maakt in zijn vrije tijd, de enorme elektriciteitsfactuur die verbonden is aan zijn kastelen en paleizen, de milieukost die gepaard gaat bij het overvliegen van koninklijke besluiten naar verre vakantieoorden… Al is het niet allemaal slecht: Filip heeft onlangs een elektrische Mercedes gekocht. Die heeft 110.000 euro gekost en dat hebt ú betaald.)

Welke politici hebben zich in nesten gewerkt?

(Aan Rik Torfs, die ‘a’ zegt zonder ‘b’ te zeggen: ‘Ik heb ook gezien hoe serieuze mensen gemakkelijk toegeven aan die erotiserende effecten eens ze macht verwerven, en zich zo in nesten werken. Gelukkig leven wij in een land waar het privéleven van politici niet door de media te grabbel wordt gegooid. Het privéleven van professoren trouwens ook niet, wat misschien een geluk is voor Torfs.)

Wie zijn de mensen die voor Almaci stemmen?

(Aan de aanwezigen van het Groen-congres, die Meyrem Almaci herverkozen als voorzitter. In haar laatste interview voor het congres liet ze optekenen: ‘Ons project is vergelijkbaar met de warme bakker in de samenleving. Zo’n bakker versterkt het sociale weefsel: mensen komen er samen en het is ambachtelijk. Het verhoogt de levenskwaliteit. Terwijl andere partijen industrieel brood aanbieden, willen wij die warme bakker zijn. En de vraag is: hoe haalt deze vrouw in Vlaanderen nog 10%? Hoeveel halve mutsen lopen hier rond? )

Welke artiesten gunnen jou het licht in de ogen niet?

(Aan entertainer Niels Destadsbader, die misschien iets te veel succes heeft: ‘Er zijn wel nog steeds bepaalde linksere artiesten die mij niet als hun gelijke zien. Noem eens namen, Niels! Het is trouwens wel amusant dat uitgerekend linkse artiesten hun populaire collega’s zelden als een ‘gelijke zien.)

Zit u zelf ook nog met vragen? Blijf er niet mee zitten. Stel ze hardop in een reactie op dit stuk.

Dominique Laridon (1978) zat eerst gewoon op Twitter, maar 140 tekens bleken toch iets te beperkt. Je hebt dan ook wat meer woorden nodig als je kanttekeningen wil plaatsen bij het publieke debat, licht wil laten schijnen op de manoeuvres binnen de binnenlandse politiek of uitgebreid wil treuren om de ondergang van het Avondland. Dominique heeft ergens in een lade een diploma politieke wetenschappen liggen, maar dat hoeft u niet ter sprake te brengen - het ligt gevoelig. 

Commentaren en reacties