JavaScript is required for this website to work.
post

Vergeten vragen van de voorbije week (69)

Dominique Laridon28/10/2019Leestijd 4 minuten
De vergeten vragen van voorbije week.

De vergeten vragen van voorbije week.

foto © imago/INSADCO/Reporters

Zoals Dalilla Hermans voelen wij ook ‘oneindig zwaar disrespect’ van de VRT. Maar dan vooral omdat ze te weinig oog hebben voor onze vragen:

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Ook de voorbije week werden veel vragen gesteld – en waren er ook vragen die te weinig of helemaal niet gesteld werden. Aan het begin van de nieuwe week kunnen er misschien nog enkele vragen opgeworpen worden. Zoals:

Hoeveel mensen zitten er omwille van hun geloof in een Belgische cel?

(Aan islamistisch activist Othman El Hammouchi, die een hoofddoekenverbod in Vlaanderen vergelijkt met de wantoestanden in Iran en Saudi-Arabië: ‘Repressie in het Westen wordt een ‘standpunt’ genoemd, in het buitenland heet het een inbreuk op de mensenrechten’. In Iran zitten christelijke missionarissen en belijdende Bahai in de cel, in Saudi-Arabië wordt atheïsme bij wet gelijkgesteld met terrorisme. We zullen maar zedig zwijgen over de zweepslagen en de publieke terechtstellingen, zeker? Le ridicule ne tue pas.)

Wie is er eigenlijk koning in dit land?

(Aan PS-voorzitter Paul Magnette, die de groene partijen terug naar de federale onderhandelingstafel brengt. Nochtans heeft het staatshoofd aan twee preformateurs van N-VA en PS de opdracht gegeven om ‘de concrete basis na te gaan rond de vorming van een federale regering rond hun respectievelijke partijen, en dit samen met de 4 andere partijen die bij de gesprekken betrokken zijn’. Dat ging op dat moment dus over N-VA, PS, MR, Open VLD, SP.a en CD&V. De Franstaligen preken altijd respect voor de koning, maar als het hen uitkomt dan leggen ze de royale instructies feestelijk naast zich neer.)

Hoeveel kost de captatie van een koninklijk verjaardagsfeestje?

(Aan de VRT, die het hele verjaardagsfeest van de kroonprinses live op antenne bracht – iets wat tot nu toe alleen gebeurde bij huwelijken, begrafenissen of een troonsbestijging. Hoeveel zou het kosten om cameramensen, kabelslepers, geluidstechnici en een regisseur in stelling te brengen op het paleis? Wie zei ook alweer dat er niets meer te besparen viel bij de VRT?)

Tot welke politieke partij behoort u? 

(Aan Dorien Meulenijzer, een gehandicapte vrouw die twee weken op rij mocht aanschuiven in De Zevende Dag om te schieten op de Vlaamse Regering. Meulenijzer is een sp.a-mandataris in Leuven, maar dat ‘detail’ bleef bij beide optredens onvermeld. Doen ze bij De Zevende Dag geen research, vinden ze het niet relevant om te vermelden of willen ze het doelbewust versluieren? Moet de kijker nu écht elke ‘bezorgde burger’ die door de VRT wordt opgevoerd zelf gaan googlen?)

Wat is er zo progressief aan Edward Snowden? 

(Aan André Van Halewyck, die de links-geëngageerde uitgeverij Kritak nieuw leven inblaast: ‘Klokkenluiders mogen zich tot ons wenden. Een boek van Edward Snowden zou ik direct uitbrengen’. Snowden verblijft momenteel in Moskou, onder bescherming van de prominente progressief Vladimir Poetin. Je zou Snowden een anarchist kunnen noemen, maar is hij nu de grote linkse geest?)

Hoeveel straffen blijven in België onuitgevoerd?

(Aan al wie aandacht had voor Felicity Huffman, de Amerikaanse actrice die 14 dagen naar de cel moest. Vlaamse journalisten kunnen alleen maar schande schrijven over het gevangenissysteem in de VS, maar daar worden zelfs hele korte straffen tenminste uitgevoerd. In dit apenland worden alle straffen tot 6 maand gewoon niet uitgevoerd. Zowat elke gevangenisstraf onder de 3 jaar is automatisch enkelband, zodat de veroordeelden gezellig thuis kunnen blijven.)

Wat verstaat u onder ‘bij de vleet’? 

(Aan Fernand Van Damme, die onze kranten soms te eenzijdig vindt: ‘Wij voeren bij de vleet rechtsige stemmen op, maar laten mensen met een echt linksige mening aan de zijkant staan’. Ja, wij hebben het ook 5x moeten lezen om het te geloven, maar deze journalist van De Morgen leest dus te veel rechts in onze kranten. En hij gelooft het waarschijnlijk écht.)

Wie heeft in Canada de meeste stemmen behaald?

(Aan de journalisten die Trudeau uitroepen tot de grote winnaar van de parlementsverkiezingen in Canada. Nochtans heeft Trudeau alleen gewonnen in zetels: de Conservatieven hebben méér stemmen gekregen, maar zijn het slachtoffer van het Canadese districtensysteem. Een beetje zoals hoe Donald Trump met minder stemmen won van Hillary Clinton, maar om een of andere reden wordt daar bij Trudeau veel minder een punt van gemaakt.)

Waar mogen ketters deelnemen aan het concilie? 

(Aan historicus Nico Wouters, die de canon onzinnig vindt: ‘Maar áls die er komt, moeten we eraan meewerken’. Wouters hoopt openlijk om de canon te kunnen gebruiken tégen de voorstanders. De Vlaamse Regering zou de tegenstanders van de canon moeten laten weten dat zij zichzelf gediskwalificeerd hebben voor een zitje in de Canon-Commissie.)

Hoeveel glazen had u op?

(Aan Dalilla Hermans, die niet meer op Eén of Canvas wil verschijnen: ‘Ik kan je zo een lijstje geven van oneindig zwaar disrespect. Ik heb zoveel mensen en ideeën aangereikt, maar nooit heb ik daar een bedankje voor gekregen. Ik heb echt het gevoel dat ze me ridiculous vinden. Ik ga hier niet vloeken, maar de VRT screwed me up’. Hermans – die al talloze maken in de VRT-studio’s te gast was, die al maanden een vaste column heeft in De Standaard – deed haar beklag in een instagramfilmpje, dat ze online plaatste in het holst van een weekendnacht. Onze journalisten zijn te beleefd om het te vragen, maar zou het misschien kunnen dat hier wat te veel alcohol in het spel was?)

Wie mag therapeutische sessies organiseren in de Kamer?

(Aan parlementsvoorzitter Patrick Dewael, die Groen en Ecolo toestemming gaf om een ‘burgerdialoog‘ te organiseren in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Het werd een therapeutische sessie onder gelijkgezinde belgicisten. Zou pakweg Vlaams Belang even makkelijk het Parlement mogen monopoliseren voor een alleenspraak over bijvoorbeeld migratie? Is het parlement een huurhuis voor politieke stunts?)

Bent u hier nog graag?

(Aan Groen-mandataris Petra De Sutter, die het eigen nest bevuilt: ‘Enkel Vlaanderen is een eiland in Europa dat liever aan navelstaarderij en ontkenning doet’. Het is eens anders dan de groene mantra over zorgwekkende verrechtsing in heel Europa.)

Hoeveel mensen storen zich aan het venussymbool?

(Aan multinational Procter & Gamble, die het venussymbool gaat verwijderen van de verpakkingen maandverband ‘nadat al langer wordt aangeklaagd dat niet enkel vrouwen menstrueren’. De werkelijkheid overtreft de satire. Procter & Gamble is de grootste leverancier van huishoudartikelen ter wereld, Always is de internationale marktleider in maandverband, maar toch bibbert en beeft zo’n gigant voor enkele hysterici op sociale media?)

Hoe verhuis je naar een huis dat je nooit verlaten hebt?

(Aan Kris Peeters, die niet meer doet alsof hij in Antwerpen woont. Zou hij een verhuisfirma hebben moeten inschakelen of pasten de schaarse spulletjes van zijn schijnadres op de achterbank van zijn privé-wagen?)

Zit u zelf ook nog met vragen? Blijf er niet mee zitten. Stel ze hardop in een reactie op dit stuk.

Dominique Laridon (1978) zat eerst gewoon op Twitter, maar 140 tekens bleken toch iets te beperkt. Je hebt dan ook wat meer woorden nodig als je kanttekeningen wil plaatsen bij het publieke debat, licht wil laten schijnen op de manoeuvres binnen de binnenlandse politiek of uitgebreid wil treuren om de ondergang van het Avondland. Dominique heeft ergens in een lade een diploma politieke wetenschappen liggen, maar dat hoeft u niet ter sprake te brengen - het ligt gevoelig. 

Commentaren en reacties