JavaScript is required for this website to work.
post

Vergeten vragen van de voorbije week: aflevering 10

Dominique Laridon3/9/2018Leestijd 4 minuten
De vergeten vragen van voorbije week.

De vergeten vragen van voorbije week.

foto © imago/INSADCO/Reporters

Bij de start van het nieuwe schooljaar: wij leren alleen door vragen te stellen, en blijven stellen.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Ook de vorige week zijn er veel vragen gesteld – en waren er ook vragen die te weinig of helemaal niet gesteld werden. Aan het begin van de nieuwe week kunnen er misschien nog enkele vragen opgeworpen worden. Zoals:

Hoe kan een journaliste nu ‘geen mening’ hebben over een tiran die journalisten met tientallen tegelijk laat opsluiten?

(Aan het kersverse nieuwsanker Fatma Taspinar, die in De Morgen beweert dat ze ‘gewoon geen mening‘ meer heeft over de Turkse potentaat Erdogan, ‘geen goeie, geen slechte‘. Nochtans zijn er nergens meer journalisten gevangengezet dan in Turkije – zelfs in China, Egypte of Eritrea zitten er niet zoveel vakbroeders en vakzusters van Taspinar achter de tralies. Zou Fatma ook ‘geen mening’ hebben over Poetin? Over Trump?)

Waarvoor betalen ze u dan in Brussel?

(Aan Jinnih Beels, die bij de campagnestart van haar Lijst-Zonder-Naam benadrukte: ‘Ik ben niet bezig in Brussel’. Nochtans staat Beels op de loonlijst van de sp.a-fractie in de Kamer, een parlement dat gelegen is in Brussel. Er zijn dus twee mogelijkheden. Ofwel liegt de Antwerpse lijsttrekker. Ofwel heeft SP.a in de Kamer niemand die werkt rond Veiligheid. Geen van die twee opties zou echt verbazen)

Hoe dom moet je zijn om je tegenstander de inzet van de verkiezingen te maken?

(Aan de Antwerpse oppositie, binnen en buiten het stadsbestuur, die zich blijft blindstaren op het individu Bart De Wever. Van Philippe De Backer met zijn ‘emotioneel ongeschikt’ tot SP.a Antwerpen die haar campagnestart opleukt met een imitator van BDW: de campagne in de grootste stad van Vlaanderen gaat duidelijk maar over één man. We zullen zien voor wie dat een winnende strategie is)

Hebt u zelf het gevoel dat u een waardige opvolger bent van Sus Verleyen?

(Aan Knack-hoofdredacteur Bert Bultinck, die heel wat kritiek kreeg omwille van een knullige woordkeuze, maar eigenlijk weer een heel mak editoriaal afleverde. Als je verder kijkt dan die ‘ingebakken in het DNA’, dan lees je dat Bultinck vooral probeerde om zowel rechts als links een tikje te geven; het zoveelste enerzijds-anderzijds-stukje van een commentator die zich probeert te verheffen boven het gewoel, maar daar toch de gravitas voor mist)

Was het dan toch niet allemaal conservatieve kletskoek?

(Aan iedereen die de achteruitgang van het Vlaamse onderwijs pas de laatste dagen heeft ontdekt, terwijl er al tijden voor gewaarschuwd wordt. Misschien had men de critici van het gelijkheidsfundamentalisme niet jarenlang moeten weglachen als fossielen of elitaire zeurkousen. De ‘onheilsprofeten’ waren profetisch en nu zitten we met de gebakken peren)

Welk verschil zou een N-VA-minister van Onderwijs maken?

(Aan Bart De Wever, die vastbesloten lijkt om Onderwijs naar voor te schuiven als dé inzet van de volgende Vlaamse verkiezingen. Het zou goed zijn als de volgende Onderwijsminister niet zo nauw verstrengeld was met één bepaalde koepel, maar de problemen van onze scholen kunnen niet allemaal opgelost worden door de politiek. Wat zou een N-VA-minister bijvoorbeeld veranderen aan het feit dat postmoderne progressieven de dienst uitmaken bij de koepels, de lerarenopleidingen, de CLB’s …?)

Waarom hebben jullie dan jarenlang gedaan alsof de Verenigde Staten alleen maar steun boden aan Israël?

(Aan alle vrienden van de Palestijnse Zaak, die nu aan de alarmbel trekken omdat Trump geen cent meer gunt aan UNRWA: het VN-Agentschap dat hulp biedt aan de Palestijnen. Het komt voor veel Westerlingen als een verrassing dat UNRWA amper levensvatbaar is zonder Amerikaanse dollars, want er wordt al jaren een eenzijdige karikatuur gemaakt van het buitenlands beleid van de VS)

Wat is er mis met een beleggingsclub?

(Aan Kris Peeters, die met zijn sabotagewerk al 1 miljard Belfius-beurswaarde heeft doen verdampen maar alle kritiek van de hand wijst met: ‘De regering is geen beleggingsclub’. Zou de federale regering geen voorbeeld kunnen nemen aan een beleggingsclub? Onvermoeibaar zoeken naar interessante investeringen, de portefeuille zorgzaam beheren, afstoten wat verlieslatend is: zo slecht klinkt dat niet)

Wanneer zijn jullie de lessen van Charlie Hebdo juist vergeten?

(Aan iedereen die kritiek had op de Cartoonwedstrijd van Geert Wilders: jullie bewijzen zuinige lippendienst aan de vrijheid van meningsuiting, maar vergeten te pleiten voor de vrijheid om te provoceren. Het is een catastrofe dat schreeuwende zeloten in Pakistan bepalen wat er in Nederland kan en niet kan. Wat een lafbek moet je zijn om deze situatie aan Wilders te wijten)

Welke Vlaamse krant zou zoiets ooit vragen aan een Vlaming die in Wallonië gaat wonen?

(Aan iedereen die het interview met N-VA-kandidate Anne-Laure Mouligneaux in La Dernière Heure gelezen heeft. Mouligneaux woont in Grimbergen en ze benadrukt dat iedereen welkom is in Vlaanderen, als je maar Nederlands leert. Waarop de krant vraagt: ‘N’est-ce pas perdre une partie d’identité?‘. Blijkbaar is dat anno 2018 nog altijd de mentaliteit bij Franstaligen: dat je verliest als je de taal van je buren leert)

Wat heeft Beweging.net nog gemeen met de katholieke arbeidersbeweging van weleer?

(Aan Rik Van Cauwelaert, die in Bruzz bevestigt dat hij zich om familiale redenen verbonden blijft voelen met de katholieke arbeidersbeweging. Met alle respect voor Rik en zijn gevoel voor loyaliteit, maar er is geen katholieke arbeidersbeweging meer. Al wat overschiet is een lobbymachine die de belangen van de best beschermden behartigt, geld oppot in het buitenland en alleen nog wakker ligt van Arco)

Wie heeft er oude foto’s van Rik Van Cauwelaert op het Flageyplein?

(Aan iedereen die al een tijdje in de omgeving van de Vijvers van Elsene woont, een buurt waar Rik Van Cauwelaert goede herinneringen aan bewaart: ‘Vroeger was daar geen hond en kon je in je blote flikker over het Flageyplein lopen zonder dat iemand je zag’. Beste Rik, dat is iets te concreet om beeldspraak te zijn)

Zit u zelf ook nog met vragen? Blijf er niet mee zitten. Stel ze hardop in een reactie op dit stuk.

Dominique Laridon (1978) zat eerst gewoon op Twitter, maar 140 tekens bleken toch iets te beperkt. Je hebt dan ook wat meer woorden nodig als je kanttekeningen wil plaatsen bij het publieke debat, licht wil laten schijnen op de manoeuvres binnen de binnenlandse politiek of uitgebreid wil treuren om de ondergang van het Avondland. Dominique heeft ergens in een lade een diploma politieke wetenschappen liggen, maar dat hoeft u niet ter sprake te brengen - het ligt gevoelig. 

Commentaren en reacties