fbpx


Niet gecategoriseerd
Vergeten vragen

Vergeten vragen van de voorbije week: aflevering 11
Ook de voorbije week zijn er veel vragen gesteld – en waren er ook vragen die te weinig of helemaal niet gesteld werden. Aan het begin van de nieuwe week kunnen er misschien nog enkele vragen opgeworpen worden. Zoals:

Hoe denken de homo’s en de politieke gevangenen daarover?

(Aan VRT-coryfee Dirk Tieleman, die in Het Belang van Limburg beweert dat alle Cubanen dol blijven op Fidel Castro: ‘Iedereen is Fidelista’. Dat soort onzin passeert, toch als het gaat over dictaturen met een extreem-linkse signatuur)

Vanwaar komt de uitdrukking ‘lange mars door de instellingen’?

(Aan de makers van de Pano-reportage over Schild & Vrienden, die schijnbaar vergeten zijn dat er al eerder een generatie is geweest waar studenten dweepten met weerzinwekkende moorddadige regimes en waar plannen gesmeed werden om een radicaal programma door te drukken door middel van infiltratie in ‘s lands instellingen. Misschien is het voornaamste verschil wel dat het de extreem-linkse voorhoede veel beter gelukt is)

Wat denken jullie te bereiken met dat opbod in verontwaardiging?

(Aan al die N-VA’ers die elkaar probeerden te overtreffen in weerzin voor Schild & Vrienden. Jullie veroordelingen zullen voor de N-VA-haters toch nooit volstaan. Men zal toch zeggen dat jullie alleen maar een debatfiche of een electorale strategie volgen. Waarom zoveel moeite doen om op een goed blaadje te staan bij een links publiek dat toch nooit voor jullie zal kiezen?)

Wie staat er nog pal voor onze privacy?

(Aan iedereen die privacy dood verklaart zodra er ergens een camera wordt geplaatst, maar geen kik geeft als draconische repressie wordt aangekondigd tegen Schild & Vrienden. De UGent gaat dossiers aanleggen tegen studenten. De directeur van de Kazerne Dossin wil dat de overheid surveilleert in besloten chatrooms. Vlaanderen valt dan niet voor de charmes van Dries Van Langenhove, deze gouw bezwijkt wel steeds meer voor de autoritaire verleiding)

Beseft u ten volle dat u wordt gebruikt?

(Aan professor Bruno De Wever, een uitmuntend historicus en een absolute autoriteit inzake het Vlaams-nationalisme. Tragisch genoeg wordt hij vooral opgevoerd omwille van die paar extra vraagjes over zijn beroemde broer. Om die ronkende titel, met alleen zijn achternaam. Om de hele familie De Wever nog eens te linken aan extremisme)

Sinds wanneer zijn jullie de bewakers van de budgettaire orthodoxie?

(Aan De Morgen, die de regering op de vingers tikt omdat het begrotingstekort zo groot blijft. Helemaal grappig wordt het als de commentaarschrijver op het einde van zijn editoriaal suggereert om eens het mes te zetten in het vette overheidsapparaat. Als de regering eindelijk eens wat overbodige ambtenaren zou ontslaan, welke krant zou dan als eerste schande schrijven?)

Wie heeft ooit gezegd dat N-VA lokaal groter wil worden dan CD&V?

(Aan alle analisten die doen alsof de gemeenteraadsverkiezingen een tweestrijd zijn om het politieke marktleiderschap op lokaal niveau. Dit is een zuiver voorbeeld van framing, met de bedoeling om N-VA een overwinningsnederlaag aan te smeren. CD&V zal na 14 oktober sowieso meer lokale verkozenen tellen omdat N-VA (nog) niet op kan tegen de lokale inplanting in de kleinere gemeenten. Wie de inzet kan definiëren, definieert straks ook de winnaar en de verliezer)

Hoe voelt het nu ze ook linkse helden van hun voetstuk halen?

(Aan alle linkse beeldenstormers, die de straten willen zuiveren van alle ‘foute’ standbeelden. In Boedapest heeft Orbán nu een standbeeld van Imre Nagy laten weghalen. Nagy was weliswaar een martelaar van de Hongaarse Opstand in 1956, maar ook een communist en dus ‘fout’ in de ogen van de huidige machthebbers. Zou men nu beter begrijpen hoe gevaarlijk het is om monumenten te misbruiken als politieke schaakstukken?)

Hoeveel zal het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dan bijdragen uit eigen zak?

(Aan minister-president Rudi Vervoort (PS), die in De Standaard verklaart dat de Brusselaars ‘co-constructeurs’ willen zijn van de buitenring, omdat die ook enkele honderden meters over hoofdstedelijk grondgebied gaat. Wie mee wil bepalen, moet ook mee betalen. Wil Vervoort de Brusselaars ook co-financiers van de ring maken? Waarom worden er eigenlijk zo weinig geldvragen gesteld aan Brussel?)

Waarom is de analyse van Trump maandenlang afgeschilderd als een complottheorie?

(Aan alle Amerikawatchers die altijd hebben gezegd dat de ‘Deep State’ een fata morgana was: dat Trump sinds zijn verkiezing alle touwtjes in handen heeft en dat hij zijn mislukkingen niet moet afschuiven op sabotage in de schimmige coulissen van de Amerikaanse overheid. Nu heeft een anonieme topfunctionaris in The New York Times bevestigd dat Trump inderdaad actief wordt tegengewerkt. Krijgt Trump een ‘sorry’?)

Welke partij wil er drugs echt vrij spel geven?

(Aan sp.a, die op Facebook een betaalde advertentie lanceerde met de schreeuwerige boodschap: ‘N-VA GEEFT COCAÏNE VRIJ SPEL’. Terwijl het natuurlijk een officieel sp.a-partijstandpunt is dat cannabis gelegaliseerd moet worden. Voorzitter John Crombez dweept op Twitter zelfs met het drugsbeleid in Portugal, waar ook cocaïne gedecriminaliseerd is. En op die partij moeten we dan rekenen voor een harde aanpak van drugshandel?)

‘Stap naar het parket of zwijg’ – geldt die stelregel voortaan voor elke bezorgdheid over mogelijke strafbare feiten?

(Aan de critici van Bart De Wever, die het ongehoord vinden dat een burgemeester bezorgd is over de politieke tentakels van een miljardenbusiness in zijn stad. Zijn ‘naar het parket stappen of zwijgen’ ook de enige twee opties voor iedereen die De Wever verdenkt van racisme? Racisme is toch ook een strafbaar feit. Of is die gratuite verdachtmaking wél gepermitteerd?)

Wat voor vrienden hebt u eigenlijk?

(Aan Bart Eeckhout van De Morgen, die in een buitenlandse krant gaat rondbazuinen dat hij ‘hoort en ziet’ dat cocaïne heel gewoon geworden is in België: ‘Niet als partydrug, maar als iets wat je in huis hebt liggen als er vrienden over de vloer komen’. Hallo, Jan Jambon? Stuur eens een paar combi’s naar huize Eeckhout)

Zit u zelf ook nog met vragen? Blijf er niet mee zitten. Stel ze hardop in een reactie op dit stuk.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Dominique Laridon

Dominique Laridon studeerde diplomatieke wetenschappen en treurt dagelijks om de ondergang van het Avondland.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.