JavaScript is required for this website to work.
post

Vergeten vragen van de voorbije week: aflevering 14

Dominique Laridon1/10/2018Leestijd 4 minuten
Vergeten vragen

Vergeten vragen

foto © Reporters

Sommige vragen zijn zo goed dat een antwoord ze alleen maar zou verknoeien. En toch hebben wij deze vragen vorige week gemist:

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Ook de voorbije week zijn er veel vragen gesteld – en waren er ook vragen die te weinig of helemaal niet gesteld werden. Aan het begin van de nieuwe week kunnen er misschien nog enkele vragen opgeworpen worden. Zoals:

Waarom is er geen sperperiode voor wetenschappelijk onderzoek?

(Aan de wetenschappers die ons vorige week kwamen vertellen dat praktijktesten nu ingevoerd moeten worden, dat Theo Francken zijn Twitter-gedrag moet aanpassen om beter aan te sluiten bij de Vlaamse grondstroom of dat Gent het Walhalla van de luchtkwaliteit is. Het is geen toeval dat al dat onderzoek net nu gepubliceerd wordt: geëngageerde wetenschappers – meestal betaald met belastinggeld – willen een maximale – linkse – impact op de gemeenteraadsverkiezingen.)

Wie heeft dit allemaal betaald?

(Aan de Gentse en Groene politici die deden alsof zij ter hoogte van de Reep hoogstpersoonlijk de Leie opnieuw verbonden hadden met de Schelde. De meeste vreugdeberichten verzwegen dat de werken uitgevoerd waren door de Vlaamse Overheid en dat ook het leeuwendeel van de kosten betaald werden door Vlaanderen. Blijkbaar wordt Gent ook weer niet zó stiefmoederlijk behandeld door de Vlaamse Regering.)

Hoeveel tijd zouden de Congolezen nodig hebben om al die kunstvoorwerpen door te sluizen naar privécollecties?

(Aan de ‘Afrika-specialisten’ die vinden dat België alle ‘gestolen’ kunstvoorwerpen terug moet sturen naar Congo. Onze oud-kolonie is een ‘failed state’ die aaneenhangt van de corruptie en halfslachtig bestierd wordt door een kleptocratisch regime. Nog los van alle andere overwegingen in dit delicate debat: de Congolese overheid is simpelweg geen stabiele of betrouwbare partner in wat dan ook.)

Waarom tonen we meer piëteit voor moslima’s dan voor kinderen?

(Aan regisseur Milo Rau, die in het toneelstuk ‘Lam Gods’ naakte acteurs laat vrijen voor de ogen van een koor met jonge kinderen. Het theater weigert de voorstelling aan te passen voor de kinderen, maar trof wél een regeling voor de moslima’s die meespelen. In De Afspraak zei Rau zelf dat de moslima’s het podium even konden verlaten tijdens naaktscènes. Wat men volwassen vrouwen wil besparen, moeten kinderen verduren.)

Hoe zijn we op dit punt beland?

(Aan de culturele wereld in Vlaanderen, waar momenteel een discussie aan de gang is over fictieve personages met foute meningen. Mag Shakespeares Othello nog opgevoerd worden, als de antagonist in dat stuk voortdurend antisemitische vuiligheid verspreidt? Het is een absurde vraag, die culturo’s zich dus wel luidop stellen. Ook literaire verzinsels moeten in de politiek correcte pas lopen.)

Waar is al jullie bezorgdheid over de persvrijheid nu?

(Aan de Vlaamse journalisten die in elke tweet van Theo Francken een nieuwe bedreiging voor de persvrijheid zien, maar in hun bladen niet eens melding maken van het incident waarbij een journalist manu militari verwijderd werd uit een Berlijnse persconferentie omdat hij een T-shirt droeg met een democratische boodschap die de Turkse tiran niet beviel. Slechts één Vlaamse krant vermeldde terzijde dit grof schandaal.)

Waar is die massale verontwaardiging nu?

(Aan de organisatoren van de protestmars tegen Schild en Vrienden, die amper 650 mensen op de been kregen om de UGent te distantiëren van ‘fascisme’ – en dat op een mooie nazomerdag, aan het begin van het academiejaar, met verschillende proffen die hun les vroeger stopten zodat studenten konden gaan betogen. Op hun spandoeken stond: ‘Wij zijn met meer’ – maar uit hun aantallen bleek dat niet écht.)

Wat kan je komen doen aan de universiteit als een simpele toelatingsproef te moeilijk is?

(Aan rector Herman Van Goethem, die geen toelatingsproeven wil omdat die zijn Universiteit Antwerpen zouden omvormen tot een ‘wit bastion‘. Blijkbaar gelooft Van Goethem niet dat allochtonen na twaalf jaar leerplichtonderwijs in staat zijn om te slagen voor een toelatingsproef. Het is een raadsel hoe diezelfde allochtonen dan wel gewapend zouden zijn voor universitaire colleges of semesterexamens.)

Hoeveel bladzijden zijn genoeg bladzijden?

(Aan De Morgen, die kwam met een belangrijke kritiek op het nieuwe boek van Theo Francken: ‘De ‘concrete’ voorstellen uit het boek nemen maar 70 bladzijden in beslag‘. Zeventig (!) bladzijden – voor een politicus die voortdurend het verwijt krijgt dat zijn gedachten niet verder reiken dan 280 Twitter-tekens.)

Hoe zit het nog met die communautaire stilstand binnen de federale regering?

(Aan Sophie Wilmès (MR), de federale minister van Begroting die haar Vlaamse buren rauw lust. Als inwoner van Sint-Genesius-Rode roert ze onder andere op Twitter weer flink de communautaire trom – op een manier die een N-VA’er zwaar aangerekend zou worden. In Rode weet iedereen dat Wilmès niets dan minachting voelt voor Vlamingen – vraag maar aan Geertrui Windels, mevrouw Herman Van Rompuy.)

Wie mag je op den duur nog eren met een standbeeld?

(Aan historicus Jelle Haemers, die zich kant tegen het Gentse standbeeld van Willem I, de laatste koning van de Verenigde Nederlanden. Zijn argumenten: Willem was geen democraat naar onze hedendaagse normen en hij was ook nog eens blank -en er bestaan al genoeg monumenten voor blanke mannen. Zonder Willem was Gent niet half de stad die ze vandaag is, maar hij heeft blijkbaar de verkeerde huidskleur.)

Zijn er geen betere plekken om agenten te rekruteren?

(Aan de Stad Gent, die ‘in boksclubs en moskeeën’ op zoek gaat naar de allochtone agenten, die de Arteveldestad ondanks alle mooie multiculturele praatjes nog steeds ontbeert. Toch bizar: als blanke studenten zich toeleggen op gevechtstraining, dan wordt dat gezien als een alarmerend teken van rechtse radicalisering. Als allochtone jongeren samentroepen in boksclubs, worden ze geschikt geacht voor de politie.)

Waar blijft dat nieuwe stuk over Land Invest en Bart De Wever?

(Aan de geëngageerde journalisten van Apache, die onder de waterlijn druk bezig zijn aan nieuwe artikels over de activiteiten van Land Invest in Antwerpen. De bedoeling is om vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen met nieuwe ‘onthullingen’ te komen die Bart De Wever maximaal moeten beschadigen. Verwacht u maar al aan vooral opgewarmde kost over Erik Van Der Paal, Koen Blijweert et les autres.)

Zit u zelf ook nog met vragen? Blijf er niet mee zitten. Stel ze hardop in een reactie op dit stuk.

Dominique Laridon (1978) zat eerst gewoon op Twitter, maar 140 tekens bleken toch iets te beperkt. Je hebt dan ook wat meer woorden nodig als je kanttekeningen wil plaatsen bij het publieke debat, licht wil laten schijnen op de manoeuvres binnen de binnenlandse politiek of uitgebreid wil treuren om de ondergang van het Avondland. Dominique heeft ergens in een lade een diploma politieke wetenschappen liggen, maar dat hoeft u niet ter sprake te brengen - het ligt gevoelig. 

Commentaren en reacties