JavaScript is required for this website to work.
post

Vergeten vragen van de voorbije week: aflevering 16

Dominique Laridon15/10/2018Leestijd 4 minuten
Vergeten vragen

Vergeten vragen

foto © Reporters

Ook na de gemeenteraadsverkiezingen gaat het leven verder. Net als onze wekelijkse rubriek: ‘Vergeten vragen’!

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Ook de voorbije week zijn er veel vragen gesteld – en waren er ook vragen die te weinig of helemaal niet gesteld werden. Aan het begin van de nieuwe week kunnen er misschien nog enkele vragen opgeworpen worden. Zoals:

Wat is de beste maatstaf om verkiezingsresultaten te beoordelen?

(Aan de politieke commentatoren, die na verkiezingen winnaars en verliezers aanduiden zonder vaste maatstaf: de ene keer worden de resultaten vergeleken met de uitslagen van de vorige lokale verkiezingen, de andere keer worden de peilingen erbij gesleurd, dan weer win of verlies je alleen van ‘de verwachtingen’. Journalisten kiezen vaak een criterium à la tête du client om een mooi verhaal te kunnen vertellen)

Waar waren de factchecks?

(Aan de media die kosten noch moeite spaarden voor hun verkiezingsverslaggeving, maar erg zuinig waren met factchecks. Slechts één voorbeeld: de hele discussie over het aantal wijkagenten in Antwerpen. Eenvoudig te checken, maar de meeste media lieten gewoon beide kampen aan het woord. Factchecks zijn in onze media slechts een sporadische en schijnheilige gimmick om partijdige prikjes uit te delen.)

Welke richtlijnen bestaan er voor de neutraliteit van bijzitters?

(Aan Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans, die verantwoordelijk was voor de organisatie van gemeenteraadsverkiezingen waarbij in heel wat stembureaus bijzitters te zien waren met een hoofddoek of zelfs een volledige chador. Nergens is neutraliteit zo belangrijk als in een stembureau. Waarom vragen we aan bijzitters niet wat we ook vragen aan ambtenaren met een loketfunctie?)

Wat is er mis met de democratische weg?

(Aan Greenpeace, dat de Vlaamse Regering via de rechter dwingt om een ‘luchtkwaliteitsplan’ op te stellen. Linkse lobbygroepen proberen steeds vaker om hun agenda door te drukken via juridische weg. In de mainstreammedia wordt dit amper geproblematiseerd. Nochtans is het uit democratisch oogpunt cruciaal dat het beleid wordt aangestuurd door via verkiezingen gelegitimeerde politici, niet door onverkozen rechters.)

Hoeveel vluchtelingen wil Albanië extra opvangen?

(Aan Darian Pavli, de open-grenzen-activist die verkozen is tot rechter bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg en de volgende negen jaar het migratiebeleid in Europa mee zal bepalen. Je kan je afvragen waarom een Albanees zich überhaupt moet moeien met de Europese grenzen – Albanië is niet eens lid van de Europese Unie)

Waarom kiezen we niet veel meer voor christelijke vluchtelingen?

(Aan staatssecretaris Theo Francken, nu uit een universitair onderzoek blijkt dat er bij de lokale besturen een veel groter draagvlak bestaat voor christelijke vluchtelingen. Er zijn zeer goede redenen om volop in te zetten op christenen: ze zijn in de moslimwereld in toenemende mate bedreigd en ze kunnen makkelijker geïntegreerd worden in een Vlaanderen dat sociocultureel beïnvloed blijft door het christendom.)

Waar kunnen we meer lezen over de beschuldigingen tegen jullie eigen journalisten?

(Aan de sportkranten Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad, die in volle politieke campagne vele bladzijden vrij maakten om te berichten over het voetbalschandaal, maar erg stil bleven over de bijrol van hun eigen journalisten. Zowel David Van den Broeck (Het Nieuwsblad) als Frank Dekeyser en Stijn Joris (HLN) zijn officieel in verdenking gesteld door het gerecht. Opvallend: ook de andere media gingen mee in de omerta over dit aspect van de affaire)

Wanneer zal Vlaanderen stoppen met het subsidiëren van anti-Vlaamse stemmen? 

(Aan Vlaams minister Sven Gatz, die 87.000 euro cadeau doet aan Youssef Aouriaghel (beter bekend als Youssef Kobo) voor een platform dat jonge allochtonen moet binnenloodsen in het bedrijfsleven. Kobo krijgt met andere geld om zijn eigen netwerk verder uit te bouwen en om in de komende jaren verder in de pers te komen met steeds dezelfde riedel: dat de Vlaamse werkgevers toch zo ontzettend racistisch zijn…)

Hoe zot moet je zijn om nog een woning te willen verhuren?

(Aan het stadsbestuur van Gent, dat erop gebrand lijkt om verhuurders zoveel mogelijk te pesten. Zo willen ze in Gent nog extremere praktijktests, waarbij je de beschuldiging van ‘racisme’ alleen nog kan ontlopen door te verhuren aan allochtonen. Bovendien adviseren ambtenaren van de Stad Gent kroostrijke gezinnen om tegen verhuurders te liegen over hun werkelijke aantal kinderen.)

Wanneer ben je lang genoeg weg uit het leger?

(Aan de vele journalisten die de Braziliaanse presidentskandidaat Jair Bolsonaro blijven bestempelen als ‘legerkapitein’. Bolsonaro is al 30 jaar uit actieve dienst. Hij is al een kwarteeuw beroepspoliticus. De vaste omschrijving ‘extreem-rechtse legerkapitein’ is enkel en alleen bedoeld om een junta-sfeertje op te roepen. Ook in de buitenlandse berichtgeving is er veel framing – en heus niet alleen als het om Trump gaat.)

Mogen we zo’n ‘detentiehuis’ bouwen naast de school van uw kinderen?

(Aan gevangenisdirecteur Hans Claus, die pleit voor kleinschalige detentiehuisjes in woonbuurten. Volgens Claus zijn er bij de 10.000 gedetineerden slechts ‘een dertigtal’ die levenslang opgesloten moeten blijven in klassieke gevangenissen: alle anderen moeten ondergebracht worden in opvanghuizen die volledig gericht zijn op reïntegratie in de samenleving. Om in gevangenistermen te blijven: te gek om los te lopen.)

Waarop wacht u om hém eens na te bootsen?

(Aan Theresa May, wiens houterige danspasjes geïmiteerd werden door Jean-Claude Juncker. Als May een onsje Thatcher in zich heeft, dan betaalt ze de commissievoorzitter met gelijke munt terug. Gewoon vlak voor de volgende speech een denkbeeldige fles aan de lippen zetten, beginnen waggelen en doen alsof je ondersteuning nodig hebt. Het drankorgel van Berlaymont vraagt er om.)

Zit u zelf ook nog met vragen? Blijf er niet mee zitten. Stel ze hardop in een reactie op dit stuk.

Dominique Laridon (1978) zat eerst gewoon op Twitter, maar 140 tekens bleken toch iets te beperkt. Je hebt dan ook wat meer woorden nodig als je kanttekeningen wil plaatsen bij het publieke debat, licht wil laten schijnen op de manoeuvres binnen de binnenlandse politiek of uitgebreid wil treuren om de ondergang van het Avondland. Dominique heeft ergens in een lade een diploma politieke wetenschappen liggen, maar dat hoeft u niet ter sprake te brengen - het ligt gevoelig. 

Commentaren en reacties
Gerelateerde artikelen

‘Sick’ is een relevante en hilarische roman waarin Bavo Dhooge alle humoristische registers opentrekt, zonder daarbij ook maar een moment de vinger van de pols van de maatschappij te halen.