fbpx


Actualiteit
vergeten vragen

Vergeten vragen van de voorbije week: aflevering 17Ook de voorbije week zijn veel vragen gesteld – en waren er ook vragen die te weinig of helemaal niet gesteld werden. Aan het begin van de nieuwe week kunnen er misschien nog enkele vragen opgeworpen worden. Zoals:

Dit is toch kiezersbedrog?

(Aan Filip Watteeuw, die daags ná de gemeenteraadsverkiezingen naar voren trad als kandidaat-burgemeester van Gent. Het is frappant hoe normaal veel journalisten dat lijken te vinden. Groen heeft toch de hele campagne gezworden bij Rudy Coddens? En Coddens heeft toch ook fors méér voorkeurstemmen gekregen dan Watteeuw? Was dit op voorhand afgesproken? Het lijkt er in ieder geval sterk op.)

Hoe verklaart u deze electorale afgang?

(Aan Guy Verhofstadt, die als lijstduwer van Open VLD in Gent 2.267 voorkeurstemmen haalde. De ex-premier kreeg zo 2 stemmen minder dan zijn collega-lijstduwer Elke Sleurs (N-VA) – terwijl Open VLD veel meer procenten haalde en ook zeer veel voorkeurstemmen oogstte. Het rijk van Verhofstadt is bijna uit en ook de Gentenaar lust hem niet meer.)

Hoe lang blijft u nog de lokale voorman van de sp.a?

(Aan Eddy Pools, de sp.a-lijsttrekker in Heusden-Zolder die maar nipt verkozen geraakte en in voorkeurstemmen voorbijgestoken werd door vijf lager geplaatste partijgenoten. De lokale sp.a-fractie bestaat nu bijna volledig uit Turkse Belgen, omdat de Turken in Heusden-Zolder alleen voor Turken stemmen. Wat er ons aan doet denken: wist u dat Tom Meeuws nu het enige blanke lid is van de sp.a-fractie in de Antwerpse gemeenteraad?)

Wat heeft het migrantenstemrecht precies te maken met de verkiezingsoverwinning van Ridouani?

(Aan Louis Tobback, die in Knack een link legde tussen het electorale succes van zijn opvolger Mohamed Ridouani en het migrantenstemrecht: ‘Wij schrijven in Leuven geschiedenis. En die geschiedenis begon toen ik samen met Philippe Moureaux in de Senaat mee het migrantenstemrecht heb goedgekeurd’. Een intrigerend zinnetje, waarmee vader Tobback lijkt te bevestigen wat de tegenstanders van het migrantenstemrecht altijd hebben gezegd: dat het Links puur te doen was om politiek cliëntelisme.)

Hoe blij bent u dat Bart De Wever opnieuw burgemeester van Antwerpen wordt?

(Aan de Antwerpse korpschef Serge Muyters, die met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid ontslagen zou zijn door burgemeester Wouter Van Besien of – stel u voor – burgemeester Jinnih Beels.)

Waarom werpt Erdoğan zich plots op als beschermheer van vervolgde journalisten?

(Aan alle journalisten die schreven over hun verdwenen vakbroeder Jamal Khashoggi, die wellicht gruwelijk vermoord is in opdracht van het Saoedische regime. In de meeste berichtgeving was de relatie tussen Khashoggi en het Moslimbroederschap maar een bijgedachte. Nochtans is die Moslimbroederschap cruciaal om de opvallende opstelling van Turkije in dit dossier te begrijpen. Zo vaak gaat buitenlandberichtgeving over de evenementen en niet over de grote onderliggende bewegingen.)

Hoe komt het dat er geen cordon ligt rond PVDA?

(Aan Jos Geysels, die onder andere in Terzake nog eens zijn geesteskindje het cordon sanitaire mocht verdedigen. Het komt bij zo’n Annelies Beck simpelweg niet op om eens te vragen naar extreem-links, ook al verwijst de rechterzijde toch zeer vaak naar de hypocriete eenzijdigheid van het cordon. Geysels zwaaide in Terzake zelfs letterlijk met de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens – een gedroomde voorzet voor een vraag over pakweg Venezuela of het universele recht op eigendom)

Welk verschil zou een fusie van de politiezones maken?

(Aan Catherine Moureaux, de politievakbonden en alle anderen die vorige week hebben gepleit voor meer agenten in Brussel. Hoeveel politiecapaciteit gaat er in Brussel niet verloren omdat de logische fusie van de zes zones uit blijft? Het zou bijna verboden moeten zijn om extra politiemensen te vragen zonder in dezelfde adem ook te vragen om een eengemaakte politiezone, waar elk dubbel werk vermeden wordt.)

Wanneer gaan jullie wapenhandel legaliseren?

(Aan de Canadese regering, die cannabis heeft gelegaliseerd ‘om het illegale circuit droog te leggen’. Een gevaarlijke redenering, want er bestaat in Canada ook een illegaal circuit voor wapens. Of voor kinderporno. Misschien zijn er goede argumenten om cannabis te legaliseren, maar ‘er bestaat toch al een illegaal circuit’ is er toch geen.)

Hoe is het destijds ook alweer afgelopen met de Volksunie?

(Aan Jan Peumans, die vindt dat N-VA meer ‘groen’ moet worden ‘en zo aansluiten bij de traditie van de Volksunie’. Het is altijd bizar als mensen de VU als voorbeeld nemen: een partij die ten onder gegaan is aan interne twisten en op het einde van haar bestaan amper nog een ideologisch profiel had. Als het van mensen als Peumans afhangt, dan is de toekomst van N-VA het verleden van de VU: elke politieke modetrend achterna lopen, tegelijk links en rechts en midden willen zijn.)

Kan men volwassenen dan niet misbruiken?

(Aan Hillary Clinton, die zei dat er geen sprake was van machtsmisbruik in de relatie tussen haar man Bill en zijn medewerkster Monica Lewinsky, omdat zij toch al een volwassen vrouw was. Die ronduit waanzinnige uitspraak kreeg amper aandacht in de Vlaamse media. Je vraagt je af hoeveel heisa er zou zijn als pakweg Sarah Palin net hetzelfde had gezegd.)

Hoe lang bent u al kind aan huis bij N-VA?

(Aan Kristien Hemmerechts, die in De Afspraak werd uitgenodigd om haar grote licht te laten schijnen op de lokale politiek in Antwerpen en daarbij vooral kwebbelde over N-VA, alsof ze al jaren goed ingevoegd is in Vlaams-nationale kringen. Je zou evengoed Urbanus aan het woord kunnen laten over de toekomst van John Crombez. Of aan Jacky Lafon vragen hoe het nu verder moet de brexit.)

Wat zijn de seksuele fantasieën van Meyrem Almaci en Peter Mertens?

(Aan Koen Fillet en Sven Speybrouck, die op 13 oktober een deel van hun Interne Keuken hebben gewijd aan linkse theorieën over rechtse seksfantasieën. Groot was dan ook de verbazing toen er een week later géén opvolggesprek was over de seksuele kicks van linkse medemensen. Nochtans bestaan er aan de rechterzijde ook wel wat theorietjes over de seksuele frustraties van linkse mannen en vrouwen. Zoekterm: ‘cuck’.)

Zit u zelf ook nog met vragen? Blijf er niet mee zitten. Stel ze hardop in een reactie op dit stuk.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Dominique Laridon

Dominique Laridon studeerde diplomatieke wetenschappen en treurt dagelijks om de ondergang van het Avondland.