fbpx


Europa
Verklaring van Parijs

Gezamenlijke visie op een ander Europa

Verklaring van ParijsOp Doorbraak kan u vandaag de Verklaring van Parijs lezen. Een collectief van intellectuelen uit verschillende delen van Europa stelde die verklaring op als een gezamenlijke visie op de toekomst van Europa.

Crisis

Dat Europa in crisis is, is een dagelijkse uitroep geworden. Bovendien zijn er vele aspecten van de Europese samenlevingen waarbij men over een crisis kan spreken. Natuurlijk zijn door intellectuelen, politici, mediamensen en andere personen ook al vele analyses gemaakt over de oorzaken daarvan en werden vaak ook positieve voorstellen gedaan.

Individuele auteurs hebben soms ook visies ontwikkeld die het dagdagelijkse en het louter politieke overstijgen, en gebaseerd zijn op analyses van onze Europese beschaving en cultuur. De auteurs van de Verklaring van Parijs zijn echter van oordeel dat er nood is aan een collectief werkstuk, waarbij de ervaringen en visies van intellectuelen uit verschillende delen van Europa in dialoog worden gebracht en samengevat in een gezamenlijke visie op de toekomst van Europa.

Visie

Die visie betreft niet op de eerste plaats de politieke en institutionele vraagstukken, maar de beginselen waarop de Europese beschaving en cultuur is gegrondvest en moet zijn gegrond. Natuurlijk houdt dat ook een kritiek in op wat er fout loopt, maar die kritiek probeert vooral de grondslagen van een vals Europa of idee van Europa bloot te leggen om daar een positief alternatief tegenover te stellen. De auteurs van de Verklaring van Parijs, uit acht verschillende landen van Europa, hebben een echt ‘colloquium’ met en onder elkaar gevoerd gedurende twee dagen om samen die visie uit te schrijven voor een Europa waarin ze wel kunnen geloven. U vindt (hier) dan ook de ‘Verklaring van Parijs’, die wordt opengesteld voor mede-ondertekening en ondersteuning door anderen dan de auteurs. De Verklaring wordt in een hele reeks talen gepubliceerd op http://www.thetrueeurope.eu en de bedoeling is om de bijkomende ondertekenaars te vermelden bij de versie in hun taal.

In Vlaanderen wordt de Verklaring van Parijs gepubliceerd door Doorbraak.be.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Matthias Storme

Matthias Storme is hoogleraar rechten aan de KU Leuven en advocaat in Gent. Hij publiceert in Doorbraak sinds begin 1999.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Op dit artikel zijn reacties uitgeschakeld op vraag van de auteur of op initiatief van de redactie.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.