Europa

Visserijdossier testcase bij brexit-onderhandelingen

Gevolgen voor Vlaanderen het grootst

Zondag kondigde de Britse regering in het kader van de brexit-onderhandelingen aan om uit de conventie van Londen uit 1964 te stappen. Deze conventie geeft Vlaamse vissers toegang tot een deel van de Britste territoriale wateren. Sander Loones, Europees Parlementslid (N-VA) uit Koksijde-Oostduinkerke en Matthias Priem, N-VA-gemeenteraadslid in Nieuwpoort roepen daarom op de belangen van onze vissers voluit te verdedigen.

“Onze visserij is heel afhankelijk van een goed akkoord met Engeland”, zegt Sander Loones. “Van alle Europese lidstaten zouden wij zelfs bij de zwaarst getroffenen zijn, wanneer geen of een slecht akkoord wordt bereikt. Wanneer men kijkt naar de waarde van de vis die gevangen en aan land wordt gebracht, hebben onze Vlaamse vissers namelijk een vangstafhankelijkheid van meer dan 50%. De relatieve stabiliteit die we vandaag kennen op het vlak van quotaverdeling, moet dus behouden blijven. Ook de Britten gaan de onderhandelingen best respectvol tegemoet, want toegang tot elkaars wateren is ook in hun belang.”

’Take back control over our waters’

Het Gemeenschappelijk Visserijbeleid kreeg in het verleden steeds zware kritiek te verduren uit Britse hoek. Het was ook een belangrijk thema in de Leave-campagne voor het Brexit-referendum. Afgelopen zaterdag stelde UKIP, de partij van Nigel Farage, haar eisen nog eens op scherp. Het Verenigd Koninkrijk zou haar territoriale wateren (12 zeemijl) en zelfs de volledige exclusieve economische zone (200 zeemijl) terug in handen moeten krijgen. “Take back control over our waters”, is hoe volgens Loones de Britse vissers ertegenaan kijken. “Daarom stemde een overgrote meerderheid van hen voor een exit uit de EU. Hun eis is de laatste maanden niet afgezwakt.”

Politieke spelletjes

Europese vissers zijn heel afhankelijk van visbestanden in Britse wateren. De Britten willen daarvan gebruik maken om hogere visquota voor zichzelf te onderhandelen in ruil voor toegang van de Europese vaartuigen tot de Britse wateren.

“Visserij wordt een symbolisch belangrijk thema voor de Britten”, meent Matthias Priem. “De meest kritische stemmen willen het visserijdossier als testcase gebruiken om aan te tonen dat het Verenigd Koninkrijk niet met zich zal laten sollen tijdens de brexit-onderhandelingen. We mogen niet dulden dat onze vissers het slachtoffer worden van politieke spelletjes.”

Britten afhankelijk van EU-markt

Loones wijst er ook op dat de Britten het best niet al te hard spelen. “Vis vangen is één iets, vis verkocht krijgen, is nog iets anders. Het Verenigd Koninkrijk is sterk afhankelijk (voor 68%, S.C.) van de EU-markt voor de afzet van haar visserij- en aquacultuurproducten. Dat geeft ons een goede hefboom in de onderhandelingen. Als de Britten hun vis aan ons willen blijven verkopen, ontketenen ze best geen nieuwe kabeljauw-of makreeloorlog.”

Doorbraak.be is een uitgave van vzw Stem in het Kapittel
Hoofdredacteur: Pieter Bauwens
Webbeheer: Dirk Laeremans