Politiek
Senaat
P

Vlaams Belang uit de Senaat

In de Senaat overleeft het cordon



Vorig week werden in de Senaat de benoemingen van de bureaus van de commissies geregeld. In die bureaus zetelen de voorzitter en de ondervoorzitters van elk van die commissies. Zij moeten de werkzaamheden van de commissies in goede banen te leiden. Maar er hangt ook iets aan vast. De commissievoorzitters krijgen een extra vergoeding plus een (extra) deeltijdse medewerker. Reglement Het reglement is heel duidelijk over de samenstelling van deze bureaus. De verdeling dient te gebeuren volgens de evenredige vertegenwoordiging.…

Premium Artikel

Dit artikel is een premium-artikel dat alleen leesbaar is voor Doorbraak-lezers die ingelogd zijn op doorbraak.be. Registreren is gratis en geeft toegang tot alle premium artikels. Het is mogelijk dat u al de nieuwsbrief ontvangt of dat u al een steuner bent bij Doorbraak, maar dat u nog geen inlogaccount (met wachtwoord) heeft aangemaakt. Als u via sociale media inlogt of hieronder een nieuwe account aanmaakt, dan wordt die account automatisch aangemaakt en aan uw nieuwsbrief gekoppeld.

Al geregistreerd bij Doorbraak of bij een sociaal netwerk? Log dan hieronder in op Doorbraak.be







Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder je email adres en je naam en we maken een nieuw wachtwoord (als je een account hebt) of we maken automatisch een account aan.

Vorig week werden in de Senaat de benoemingen van de bureaus van de commissies geregeld. In die bureaus zetelen de voorzitter en de ondervoorzitters van elk van die commissies. Zij moeten de werkzaamheden van de commissies in goede banen te leiden. Maar er hangt ook iets aan vast. De commissievoorzitters krijgen een extra vergoeding plus een (extra) deeltijdse medewerker.

Reglement

Het reglement is heel duidelijk over de samenstelling van deze bureaus. De verdeling dient te gebeuren volgens de evenredige vertegenwoordiging. Elke stem in een democratie is immers evenveel waard. Volgens de jongste verkiezingsuitslag betekent dit dat het Vlaams Belang recht heeft op het commissievoorzitterschap van één van de drie vaste commissies in de Senaat.

Maar de ‘democratische partijen’ hebben in de Senaat de democratie naar hun hand gezet. De Franstalige partijen en de traditionele partijen hebben het op een akkoordje gegooid om de postjes onder elkaar te verdelen. En wie viel uit de boot? Het Vlaams Belang, toch federaal nog altijd de partij met het op één na meest aantal stemmen, na N-VA. En na N-VA en de (kunstmatig) samengestelde fractie Groen-Ecolo de derde Fractie in de Senaat (met evenveel zetels als PS en MR, maar federaal meer stemmen).

Democratische vernieuwing en burgerschap

De commissies zijn verdeeld onder N-VA, als grootste. Mark Demesmaeker is voorzitter van de Commissie Transversale aangelegenheden.  Tahar Farida (Ecolo-Groen) profiteert van de kunstmatig grote Ecolo-Groen fractie en is voorzitter van de Commissie voor de Democratische Vernieuwing en Burgerschap. Sabine Laruelle (MR) is voorzitter van de Commissie voor de Institutionele aangelegenheden. Vlaams Belang moet tevreden zijn met een troostprijs. Bob De Brabandere is ondervoorzitter van de Commissie voor de Democratische vernieuwing en burgerschap.

Het merkwaardige van het verhaal is daarbij dat de traditionele partijen in de Senaat, voor het eerst een commissie Democratische vernieuwing en burgerschap hebben opgericht. VB-fractieleider Guy D’haeseleer reageerde met cynisme: ‘Is dat in een reflex van zelfkennis, wel wetende dat zij op dat vlak ernstig tekort schieten, of is dit als flauwe grap bedoeld? Men vraagt het zich af. Feit is in alle geval wél dat dit voorval aantoont dat de regimepartijen inderdaad nog heel veel te leren hebben inzake democratische ingesteldheid en burgerschap.’

Andere parlementen

In de andere parlementen die dit land rijk is, zijn parlementsleden van het Vlaams Belang wel voorzitters van commissies. In die parlementen zijn er ook meerdere commissies en wordt het een pak moeilijker om het reglement op te rekken. Zo levert het VB in de Kamer met Ortwin Depoortere de voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken.

Pieter Bauwens

Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak