JavaScript is required for this website to work.

Vlaams-Catalaanse dag

foto ©

Een goed werkende democratie heeft nood aan een goed werkende pers. Die is er niet in Spanje. Tijdens het onafhankelijkheidsreferendum van 1 oktober 2017 in Catalonië kwamen in 91 steden en gemeenten 900 gewonden in het ziekenhuis terecht. De beelden van het brute politiegeweld gingen de hele wereld rond. Maar niet in Spanje. Juan modaal die de sociale media niet volgt, kreeg enkel beelden en artikels te zien van het verraad van de Mossos d’Esquadra (de Catalaanse politie) die de stembusgang niet hadden belemmerd.

U in Vlaanderen kreeg gelukkig andere info. Jawel, het ‘geluk’ zit soms in een raar hoekje. Wanneer een officieel erkend observator als professor Bart Maddens klop van de politie krijgt, dan is dat nieuws. Dat betekent dat er wel iets ernstigs aan de hand is en dan bericht (een deel van) onze pers daarover. Maar de sociale media deden ook hun werk. De belevenissen van de bijna 50 Vlaamse internationale waarnemers vonden die dagen gretig hun weg naar Vlaanderen (tot in de Zevende Dag, De Afspraaken Terzaketoe) in de eerste plaats via de twee aanwezige journalisten van Doorbraak. Goede pers werkt.

Kwaliteitspers

De berichtgeving die eerste oktober staat in schril contrast met de houding van het overgrote deel van onze ‘kwaliteitspers’ op andere momenten wanneer het over Catalonië gaat. Eén voorbeeld. Journalisten als VRT-radio-correspondent Sven Tuytens in Madrid vertellen de luisteraars enkel de Spaanse versie van het verhaal. Daarbij wordt erg ‘creatief’ omgegaan met cijfers wanneer het over betogersaantallen gaat. Leg deze cijfers naast die van Doorbraakcorrespondent Christophe Bostyn uit Barcelona: u zal zich afvragen of het wel over dezelfde gebeurtenis gaat. De rol van kritische pers is toch zo belangrijk.

De Belgische pers ziet de Catalaanse gebeurtenissen ook meestal door een Belgische bril. Zelfs al hebben die Catalanen het recht aan hun kant, de b-media zullen dit niet benadrukken of aanhalen. Je weet immers maar nooit of dit hier in ons landje geen gevolgen zou kunnen hebben. Separatisten die het bij het rechte eind hebben, pure horror. En dus kan Ciudadanos, de Spaanse zusterpartij van Gwendoline Rutten, rustig samenwerkingsakkoorden sluiten met het extreemrechtse Vox (straks in Europa misschien de zusterpartij van het Vlaams Belang), zonder dat de Open-Vld-voorzitster rood wordt en zonder dat één journalist uit onze regimepers daarover een belerend vingertje opsteekt, in tegenstelling tot wat elders gebeurt.

In Vlaanderen en Wallonië wonen heel wat Catalanen. Catalaans ligt dicht bij Frans, dus lezen de meeste Catalanen de Franstalige pers. Ik hoef u niet uit te leggen hoe de pers bij onze zuiderburen over de Vlamingen in het algemeen en de Vlaams-nationalisten in het bijzonder bericht. Zeker de jongste dagen waren de voorbeelden legio. Hoewel er vanuit Waalse kant geen enkele, maar dan ook geen enkele steun voor de Catalaanse zaak komt (het is al Madrid wat daar de klok slaat) huiveren heel wat Catalanen om met ons Vlamingen samen te werken. Misschien moet Doorbraak.be wat meer artikels in het Frans brengen. Kunnen ze ook eens een andere klok horen dan die van Le Soir of La Libre.

Internationale dag van de Vlaamse Volksbeweging

Op zaterdag 7 september vindt in Koksijde de eerste internationale dag van de Vlaamse Volksbeweging en haar internationale koepel ICEC plaats. Het wordt een Vlaams-Catalaanse dag met een divers programma waarbij zowel cultuur, politiek als het culinaire ruim aan bod komen. Pere Jordi Junqué, woordvoerder van ANC Brussel.les (Assemblea Nacional Catalana), onderschreef mee de uitnodiging die zowel gericht is aan Vlamingen als aan alle Catalanen woonachtig in Vlaanderen en Wallonië. Het evenement biedt de ideale gelegenheid om elkaar beter te leren kennen.

Er staan verschillende activiteiten op het programma. Doorbraak-medewerker en Cataloniëkenner Karl Drabbe is ’s ochtends panellid in het politiek café over het onafhankelijkheidsreferendum van 1 oktober 2017. Wilfried Haesen is moderator. ’s Namiddags stelt Drabbe indringende vragen in een panelgesprek met professor Bart Maddens en Catalaans minister-president Carles Puigdemont.

Met de muziek, poëzie, wandelingen, het tapasbuffet, paellafeest en de uitgelezen Catalaanse wijnen en cava redenen genoeg dus opdat wij u op zaterdag 7 september zouden mogen verwelkomen. U kan meer uitleg terugvinden op en inschrijven via www.vlaamscatalaansedag.org. Schrijf tijdig in, want het aantal plaatsen is beperkt.

Voor meer informatie: neem contact op met VVB-ambassadeur Steven Vergauwen ([email protected]).