fbpx


Binnenland
Johan Van den Driessche

‘Vlaamse gemeenschapscommissie vergeet dat zij Vlaamse instelling is’‘Een Brusselse identiteit zonder sokkel van de Brabantse geschiedenis en onze Nederlandse taal die hier eeuwen de hoofdtaal was, wordt een schraal begrip dat zich nooit zal enten in dit stadsgewest’, vindt Johan Van den Driessche, fractievoorzitter van de N-VA in het Brussels Hoofdstedelijk Parlement. Dat zegt hij naar aanleiding van de beleidsverklaring 2017/2018 van het College van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC), die deze voormiddag in de raad werd besproken.

In het College van de VGC zetelen de Nederlandstalige leden van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering. Dat zijn Guy Vanhengel (Open Vld), Pascal Smet (sp.a) en staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V). De Raad van de VGC bestaat uit de zeventien Nederlandstalige leden van het Brussels Hoofdstedelijk Parlement.

De beleidsverklaring schiet schromelijk tekort voor de noden van de Vlamingen in Brussel,iedereen die bij voorkeur het Nederlands in Brussel wenst te gebruiken en voor wie met de Nederlandse en Vlaamse cultuur op een laagdrempelige wijze in contact wil blijven’, betreurt Van den Driessche.

‘Er werd met geen woord gerept over wat hier onvoldoende aanwezig is of ontbreekt op het vlak van gezondheidszorg en rusthuizen in het Nederlands, Vlaamse jeugdbewegingen en het Vlaams verenigingsleven. Ook over voldoende laagdrempelige Vlaamse cultuuractiviteiten in de gemeenschapscentra, de talrijke inbreuken op de taalwetgeving en de negatieve impact op de Vlaamse vertegenwoordiging door het beperken van het aantal gemeenteraadsleden blijft deze verklaring doof’, vindt Van den Driessche.

‘Aandacht voor de andere talen en culturen is belangrijk en zelfs essentieel, maar dit college vergeet dat zij een Vlaamse instelling is, zelfs als het gaat over haar financiering. Daarmee schiet zij in een van haar essentiële doelstellingen tekort’, gaat Van den Driessche verder. Volgens hem staat dit in schril contrast met de aandacht die deze beleidsverklaring heeft voor de Brusselse identiteit. ‘Een Brusselse identiteit kan een meerwaarde zijn voor dit stadsgewest. Maar identiteit is meerlagig. Het respect voor de Vlaamse identiteit vind ik nergens terug in deze beleidsbrief en dat is onaanvaardbaar en zelfs onverantwoord.’

‘Een Brusselse identiteit is bovendien meer dan het feit dat de stad talrijke talen en culturen kent. Identiteit is ook geschiedenis, materieel en immaterieel erfgoed, tradities, normen en waarden. Zonder deze elementen wordt de Brusselse identiteit misschien wel politiek-correct, maar zal ze zich nooit kunnen enten in deze stad, wat voor de leefbaarheid van Brussel een groot manco zal betekenen’, meent de fractievoorzitter van de N-VA in het Brussels Hoofdstedelijk Parlement.

‘Tekenend voor de schrale benadering van de Brusselse identiteit is het gebrek aan aandacht voor de figuur van Pieter Bruegel’, vindt Van den Driessche. Deze wordt door iedereen gevierd behalve door de VGC. ‘Dit is een vorm van cultuurcensuur, ingegeven door eigenschaamte. De Brusselse identiteit moet steunen op de sokkel van de Brabantse geschiedenis en op onze taal die hier eeuwenlang de hoofdtaal was. Door die cultuurcensuur bewijst het college de Brusselse identiteit paradoxaal genoeg een slechte dienst’, besluit Van den Driessche.

 

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Sander Carollo

Sander is interviewer voor Doorbraak.

Dit artikel delen of afdrukken


Als abonnee kan u dit artikel gratis doorsturen naar een vriend. Geef hieronder zijn e-mail adres en we sturen hem een link zodat ook hij het ook zonder abonnement gratis kan lezen. Dit is slechts eenmalig voor dit artikel. Doorbraak slaat het e-mail adres van uw vriend niet op.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Op dit artikel zijn reacties uitgeschakeld op vraag van de auteur of op initiatief van de redactie.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.