fbpx


Actualiteit, Onderwijs

Vlaamse kinderen lezen minder goed dan Nederlandse leeftijdsgenootjesDe hogeschool Thomas More in Mechelen heeft onlangs samen met het Nederlandse Centraal Instituut voor Toetsontwikkeling of Cito, leestests uitgevoerd in het basisonderwijs in Nederland en Vlaanderen. In Vlaanderen werden 1.461 kinderen getest. Zowel hier als in Nederland gebruikten de onderzoekers twee tests: de drie minuten-test die aangeeft hoeveel woorden een kind in die tijdspanne accuraat kan lezen en de AVI-test waarbij de deelnemers luidop teksten voordragen die geleidelijk aan ingewikkelder worden. Uit het onderzoek bleek dat ongeacht hun leeftijd de Vlaamse kinderen minder goed en vooral minder snel kunnen lezen dan hun Nederlandse leeftijdsgenootjes.

De onderzoekers oordelen dat het basisonderwijs in Vlaanderen er dan ook alles moet aan doen om de kinderen snel meer leesvaardigheid in hun eigen taal bij te brengen en raden aan daarmee al in de kleuterschool te beginnen. Zij menen terecht dat kinderen die bij het lezen achterblijven in hun later leven minder slaagkansen krijgen.

Of die taalvaardigheid baat vindt bij de zowel hier als in Nederland bestaande plannen om in kleuter- en basisscholen al een tweede of derde taal aan te leren, is nog maar de vraag. Volgens vele taalkundigen is het grondig beheersen van de eigen taal het beste uitgangspunt om een extra taal aan te leren.

Vlamingen kiezen nog meestal Frans als tweede taal. Mijn persoonlijke ervaring is dat je daarmee wereldwijd niet veel verder komt. Zelfs bij een in Parijs gevestigde internationale instelling als de OESO is de voertaal Engels. Dit is ook het geval voor de Verenigde Naties (VN) in New York. Engels zou dus al een betere keuze zijn en wie weet binnen afzienbare tijd Chinees of Russisch. Vlamingen moeten nog leren hun keuze omtrent het aanleren van een of meer vreemde talen uit eigen belang te maken en niet op grond van binnenlandse overwegingen. Hoe dan ook is een onderzoek als dit uitermate belangrijk voor al wie begaan is met het behoud van een hoogstaand Nederlands in heel het Nederlandse taalgebied.

 

Foto: (c) Reporters

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Theo Lansloot

Theo Lansloot (1931-2020) was ambassadeur op rust.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.