fbpx


Binnenland, Communautair

Vlaamse meerderheid toch niet nodig voor CD&V?

Even Snel


Charles Michel van MR leek voorbije weekeinde de deur dicht te gooien voor een coalitie met N-VA. De Standaard vroeg een reactie van Wouter Beke. ‘De woorden van Charles Michel in De Zevende Dag zijn voor zijn rekening. Wij sluiten niemand uit. (…) Wij verkiezen nog altijd een federale regering met een meerderheid aan Vlaamse kant, maar daarvoor ligt de bal in het kamp van de N-VA’, aldus de CD&V-voorzitter.

Opmerkelijke woorden. Letterlijk gelezen mag dus ook Gerolf Annemans zich opmaken om mee aan te schuiven bij de Belgische regeringsonderhandelingen (Beke sluit ‘niemand’ uit) maar zo ver zal de CD&V-voorzitter het wellicht niet bedoeld hebben.

Maar hij opent plots wel de deur wagenwijd voor een nieuwe regering zonder Vlaamse meerderheid. Want, zo vernemen we vandaag dus, CD&V ‘verkiest’ een Vlaamse meerderheid in de Belgische coalitie maar als die er niet komt is dat de schuld van N-VA. De kommetjes met water om de handen in onschuld te wassen worden klaargezet. Wouter Beke als de Pontius Pilatus van de Vlaamse politiek?

Daarmee slikt de CD&V-voorzitter zijn eigen woorden in dat de volgende Belgische regering wel op een Vlaamse meerderheid moet steunen en sluit hij zich aan bij Bart Somers van Open VLD zo’n meerderheid absoluut niet nodig vindt. Spijtig dat de journalist die tegenspraak van Beke niet heeft opgemerkt.

Foto: Pontius Pilatus wast zijn handen in onschuld

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Doorbraak redactie

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.