JavaScript is required for this website to work.
post

Vlaamse rechters voor Europees Hof van Justitie?

Theo Lansloot7/3/2017Leestijd 2 minuten

Een bekwame rechter als gevolg van een compromis à la belge, dat kan dus ook.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Eind februari geraakte de regering-Michel het eens over een reeks benoemingen bij de Nationale Bank. Pierre Wunsch (MR) zou in 2019 de nieuwe gouverneur van de Nationale Bank worden. Hij volgt dan Jan Smets (CD&V) op. Op aandringen van de CD&V mocht Marcia De Wachter, nu directeur-schatbewaarder bij de Nationale Bank langer op post blijven.

De benoemingen bij de Nationale Bank maakten deel uit van een grotere benoemingsronde. In mijn vorig leven heb ik dergelijke “compromissen à la belge” van dichtbij meegemaakt. Mijn persoonlijke ervaring is dat daarbij vaak veeleer de partijkaart, of tenminste de partijkleur, een meer doorslaggevend element was dan de bekwaamheid.

Eens de kogel door de kerk betreffende de benoemingen bij de Nationale Bank werd Thomas Antoine (cdH) secretaris-generaal van de Benelux. Zo’n benoeming hoort thuis in de traditie om het evenwicht tussen Franstalige en Nederlandstalige kandidaten in evenwicht te houden. De verhouding Franstalige/Nederlandse taalgemeenschappen speelt daarbij geen rol. De kandidaten uit de grootste groep, de Nederlandstalige, zijn dus weer eens het kind van de rekening.

De herbenoeming van Karel Pinxten (Open Vld) bij de Europese Rekenkamer en in de top van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens was ook een deel van het compromis.

Geert De Baere

Naar verluidt is de federale regering het erover eens professor dr. Geert De Baere voor te dragen als rechter in het Europees Hof Van Justitie in Luxemburg.

Het Hof is opgericht in 1952 en zorgt ervoor dat het EU-recht in alle EU-landen op dezelfde manier wordt geïnterpreteerd en toegepast. Het ziet er ook op toe dat de EU-landen en -instellingen zich aan de EU-wetgeving houden. Momenteel telt het ten minste één rechter per EU-lidstaat. Paul Nihoul van de “Université Catholique Louvain -la- Neuve”, is op 1 september 2016 rechter geworden. De bedoeling is dat in 2019 elk land twee rechters krijgt. De rechters worden bijgestaan door elf advocaten-generaal. Rechters en advocaten-generaal worden, in overleg met de EU-instanties, benoemd door de regeringen van de lidstaten voor een ambtsperiode van zes jaar. Zij zijn herbenoembaar, waarbij om de drie jaar een gedeeltelijke vervanging plaatsvindt. Het betreft hoge magistraten of gerenommeerde rechtsgeleerden. Zij worden verwacht een onafhankelijkoptreden te waarborgen.

Geert De Baere is Licentiaat in de Rechten (Universiteit Antwerpen, 2002). Daarna was hij in 2005 “Visiting Research Fellow” aan de “Columbia Law School,” inNew York. In 2007 studeerde hij aan het “PhD, King’s College” van de universiteit van Cambridge in het VK. Momenteel is hij hoofddocent EU-recht en internationaal recht aan het Instituut voor Europees recht van de KU Leuven. Van 2007 tot 2009 was hij referendaris in het kabinet van advocaat-generaal Sharpston van het Europees Hof van Justitie. Daarna was hij ook referendaris in het kabinet van de Nederlandse rechtsgeleerde van Tsjechische oorsprong, Sacha Prechal, die in 2010 tot rechter in het Hof werd benoemd.

Hij is dus duidelijk niet zomaar een product van het beruchte “compromis à la belge” maar wel een bekwaam rechtsgeleerde die bovendien vertrouwd is met het reilen en zeilen van het Europees Hof van Justitie.

Regeringspartij N-VA heeft, naar verluidt, zijn kandidatuur gesteund. Het is voor Vlaanderen te hopen dat de benoeming van professor De Baere er ook echt komt.

 

Foto: © Reporters

Theo Lansloot (1931 -2020) was licentiaat handels- en financiële wetenschappen. Hij was als ambassadeur op rust publicist bij verschillende media. Door zijn professionele achtergrond was hij welbeslagen inzake diplomatie en internationale politiek. Ook volgde Theo de verhoudingen tussen Nederland en Vlaanderen op de voet.

Commentaren en reacties
Gerelateerde artikelen

Mathijs Schiffers beschrijft in ‘Brexit, Brussel, Brabant’ op een verstaanbare manier het reilen en zeilen van de Europese Unie. Het werk is ons boek van de week, verkrijgbaar tegen een voordeelprijs.