fbpx


Binnenland

Vlaamse Volksbeweging vraagt duidelijkheid over confederalisme
Volgens Guido Moons zouden we wel eens op weg kunnen zijn naar drie verschillende invullingen van het begrip confederalisme: ‘Ik heb tot nu toe nog maar weinig gehoord over de concrete invulling en definiëring van dat confederale model. Wanneer dat effectief gebeurt, zou het wel eens best mogelijk kunnen zijn dat we drie totaal verschillende confederale modellen krijgen, waarbij bepaalde modellen een totale aanfluiting zijn van wat confederalisme werkelijk is.’

Voor de VVB heeft die babelse spraakverwarring over het confederalisme lang genoeg geduurd. Tijd om alles eens op een rijtje te zetten. Daarom organiseert de Vlaamse Volksbeweging op 16 maart een symposium in het Vlaams Parlement onder het motto: “De knoop doorgehakt?!” Het onderwerp: confederalisme, separatisme, onafhankelijkheid. Een voormiddag met debat, woord en wederwoord, duidelijke stellingen en opinievormende stemmen in Vlaanderen: Bart Maddens, Jean-Pierre Rondas, Rik Van Cauwelaert, Dave Sinardet, Fernand Keuleneer en onze chef-politiek Peter De Roover.

De VVB maakte op haar nieuwjaarsbijeenkomst de borst nat. De voorzitter ziet een grote rol weggelegd als Vlaams-nationale drukkingsgroep, maar beseft dat de VVB tussen wal en schip dreigt terecht te komen: ‘Wanneer we eerlijk en consequent met steekhoudende argumenten en een glashelder betoog zullen stellen waar het op aankomt, dan nog zullen we voor de ene goedkope extremisten zijn en voor de andere een stelletje watjes.’

Europa

Andere punten hoog op de VVB-agenda zijn een internationale petitieactie samen met Catalonië, Schotland en Baskenland. De bedoeling is door een petitie een vraag te kunnen stellen aan de Europese commissie en zo de commissie te dwingen een standpunt te bepalen tegenover de regio’s die naar onafhankelijkheid streven en de vraag of zij zonder problemen lid zijn en blijven van de EU of van nul moeten onderhandelen. In heel Europa moeten daarvoor minstens een miljoen handtekeningen verzameld worden. De VVB zal dat doen in Vlaanderen.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

Pieter Bauwens

Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Commentaar open
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.