Actualiteit, Binnenland, Buitenland

Vlaamse Volksbeweging zet Europese samenwerking op

De Catalaanse delegatie bestaat uit Anna Arqué, Lluís Mosella en Joan Baptista Vives. De Schotse uit Christopher White en Shona McAlpine. Tijdens de driedaagse bijeenkomst willen de independentisten de basis leggen voor een Europees samenwerkingsverband van verenigingen die streven naar onafhankelijkheid in Europa. Dat Europees project kreeg voorlopig de Europese slogan “In varietate concordia – Verenigd in verscheidenheid” als werktitel mee. De Vlaamse Volksbeweging is voortrekker van het project. De drie verenigingen zetten de bakens uit en zullen na deze bijeenkomst nog partners uit andere landen uitnodigen.

Op de ontvangstdag, dinsdag 12 juli, kregen de delegaties een les ‘België-Vlaanderen’ voor beginners. Bij het ontbijt kregen ze een situering voorgeschoteld over BHV en de Belgische blokkering. Gevolgd door een presentatie door senator Bart Laeremans(VB) over de verfransing van Brussel en de Vlaamse rand. Daarna trok de groep naar het federale en Vlaamse Parlement op uitnodiging van de N-VA-fractie. Ook Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans nodigde de delegatie uit in zijn parlement. De pers was welkom, en naast Doorbraak waren ook verschillende andere collega’s op post. De VRT bracht het in een reportage op het tv-journaal. En ook de RTBF was zeer geïnteresseerd in de visie en bedoeling van de Catalaanse en Schotse gasten.

Met het bezoek had Peumans een opmerkelijk diverse dag achter de rug. Voor de ontmoetingen met Europese onafhankelijkheidsminnende delegatie, werd hij op het paleis ontvangen voor een audiëntie met de vorst. Koning Albert II ontving de parlementsvoorzitter op het kasteel van Laken naar aanleiding van het voorbije Feest van de Vlaamse Gemeenschap.

De VRT reportage kan u hier bekijken

Externe auteur

steun doorbraak

Wil u graag meer lezen van Externe auteur?

Doorbraak is een onafhankelijk medium zonder subsidies. We kunnen dit enkel doen dankzij uw financiële steun. Uw steun geeft onze auteurs de motivatie om meer en regelmatiger te schrijven. Steun ons met een kleine bijdrage of word vandaag nog Vriend van Doorbraak.

Ik help Doorbraak groeien.
Doorbraak.be is een uitgave van vzw Stem in het Kapittel i.s.m. Perruptio cvba Hoofdredacteur: Pieter Bauwens Webbeheer: Dirk Laeremans