fbpx


Binnenland, Buitenland

Vlaamse Volksbeweging zet Europese samenwerking op
De Catalaanse delegatie bestaat uit Anna Arqué, Lluís Mosella en Joan Baptista Vives. De Schotse uit Christopher White en Shona McAlpine. Tijdens de driedaagse bijeenkomst willen de independentisten de basis leggen voor een Europees samenwerkingsverband van verenigingen die streven naar onafhankelijkheid in Europa. Dat Europees project kreeg voorlopig de Europese slogan “In varietate concordia – Verenigd in verscheidenheid” als werktitel mee. De Vlaamse Volksbeweging is voortrekker van het project. De drie verenigingen zetten de bakens uit en zullen na deze bijeenkomst nog partners uit andere landen uitnodigen.

Op de ontvangstdag, dinsdag 12 juli, kregen de delegaties een les ‘België-Vlaanderen’ voor beginners. Bij het ontbijt kregen ze een situering voorgeschoteld over BHV en de Belgische blokkering. Gevolgd door een presentatie door senator Bart Laeremans(VB) over de verfransing van Brussel en de Vlaamse rand. Daarna trok de groep naar het federale en Vlaamse Parlement op uitnodiging van de N-VA-fractie. Ook Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans nodigde de delegatie uit in zijn parlement. De pers was welkom, en naast Doorbraak waren ook verschillende andere collega’s op post. De VRT bracht het in een reportage op het tv-journaal. En ook de RTBF was zeer geïnteresseerd in de visie en bedoeling van de Catalaanse en Schotse gasten.

Met het bezoek had Peumans een opmerkelijk diverse dag achter de rug. Voor de ontmoetingen met Europese onafhankelijkheidsminnende delegatie, werd hij op het paleis ontvangen voor een audiëntie met de vorst. Koning Albert II ontving de parlementsvoorzitter op het kasteel van Laken naar aanleiding van het voorbije Feest van de Vlaamse Gemeenschap.

De VRT reportage kan u hier bekijken

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Pieter Bauwens

Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier