JavaScript is required for this website to work.
Binnenland

Vlaanderen / Brandenburg: één strijd

Even Snel

Doorbraak redactie12/9/2013Leestijd 2 minuten

De indrukwekkende menselijke keten die Catalaanse nationalisten gisteren vormden op de nationale feestdag, bracht de Duitse krant die Welt op het idee om volkeren zonder land te belichten. Ook Vlaanderen kwam aan bod.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Gisteren vormden honderdduizenden Catalanen een menselijke keten van 400 kilometer. Zo maakten ze van hun nationale feestdag meteen weer een indrukwekkende demonstratie voor onafhankelijkheid. De deelnemers aan de actie eisen een referendum om te kunnen kiezen tussen Spanje of Catalonië.

De Duitse kwaliteitskrant die Welt zag er een goede aanleiding in om de Europese volkeren te belichten die vandaag geen eigen staat hebben maar dat wel zouden willen. ‘Daarbij gaat het over identiteit en taal, maar ook steeds meer over geld’, schrijven de journalisten van dienst in ‘Diese Europäer wollen eine Abspaltung vom Mutterland’.

Corsica, Baskenland, Schotland en Catalonië willen een eigen staat, weet die Welt. En ‘in Belgien’ is dat ook zo.  Het artikel overloopt een reeks ontevreden volkeren en wij bleven even hangen bij ‘België: Vlamingen in opmars’. Volgend verhaal krijgen de lezers van die Welt te lezen:

‘De Belgische regeringscrisis van 2010/2011 verscherpte het sedert meer dan een eeuw aanzwellende conflict tussen de Nederlandssprekende meerderheid en de Franstalige minderheid. Het gaat om culturele identiteit, macht en veel geld. Het moderne België is al verregaand geregionaliseerd: na de tweede wereldoorlog voerde een reeks staatshervormingen het federalisme in.

Steeds meer Vlamingen willen het economisch zwakke Wallonië niet meer met transfers ondersteunen, rechtspopulistische partijen zoals het Vlaams Belang zetten zich in voor de vestiging van een Vlaamse republiek. Gematigde nationalisten zoals de liberaal-conservatieve Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) eisen een confederatie. ‘De verandering begint in de dorpsstraat’ – dat was het parool van Bart De Wever, voorzitter van de N-VA na de spectaculaire verkiezingsoverwinning in oktober 2012. De partij won de gemeenteraadsverkiezingen in meer dan 30 gemeenten in Oostvlaanderen, ook in Antwerpen, de grootste stad van de Nederlandstalige provincie.

In Vlaams-nationalistische kringen wordt 2014 gezien als jaar van de beslissing, want begin juni staan in België verkiezingen op de agenda voor de regionale parlementen, het federale parlement en het Europese parlement. De nationalisten zouden bij een overwinning België kunnen opbreken. Volgens peilingen is de gematigde N-VA weliswaar nog steeds de sterkste kracht in Vlaanderen, maar begin september is haar gewicht in de peilingen teruggevallen tot 30,7% – het laagste peil sedert de verkiezingen van 2010.’

De illustrerende foto opent nieuwe perspectieven voor de Vlaamse strijd. Boven het onderschrift ‘Met een huifkartrek door het hele land herinneren de Vlamingen aan hun verleden bij de vestiging van de Vlamingen’ staat een foto waarop zowaar de vlag van de Duitse deelstaat Brandenburg trots wordt gedragen door een middeleeuws uitgedoste ruwaard. Heeft die Welt weet van een nieuwe collaboratie?  

Lees ook over de lopende petitie voor zelfbeschikkingsrecht.

<Vindt u dit artikel informatief? Misschien is het dan ook een goed idee om ons te steunen. Klik hier.>

De redactieploeg van Doorbraak bestaat uit een grote groep redacteuren. Standpunten en andere artikelen kunnen verschijnen als "De Redactie". Uiteraard betekent dit niet dat al onze redacteuren per definitie aan deze standpunten gebonden zijn.

Commentaren en reacties