fbpx


Buitenland

Vlaanderen charmeert Catalonië met officiël ontvangst
Naar aanleiding van de Gentse Floraliën werd Catalaans minister president Carles Puigdemont uitgenodigd voor een officieel bezoek aan Vlaanderen. Als oud-burgemeester van Girona, dat elk jaar een bloemenexpositie organiseert, werd hij uitgenodigd voor een bezoek aan de Gentse Floraliën. De Catalanen en Vlamingen namen de gelegenheid te baat om de goede banden verder aan te halen. Het was ineens het eerste officiële buitenlandse bezoek van kersvers minister-president Puigdemont.

Uitgebreid bezoek

Bij het bezoek van Puigdemont (liberale CDC), zijn minister van Buitenlandse Zaken Raül Romeva (onafhankelijke groene) en de Catalaanse vertegenwoordiger aan de EU, Amadeu Altafaj, viel vooral op dat de gastheren allen excellenties van de N-VA waren. Zo begon het met een bezoek aan het Antwerpse stadhuis, de Gentse haven en Floraliën met Geert Bourgeois en de Oost-Vlaamse gouverneur Jan Briers, om dan af te sluiten met de ontvangst door Kamervoorzitter Siegfried Bracke. Het bezoek werd uitgebreid gevolgd door de Catalaanse media. In België vonden vreemd genoeg enkel de Franstalige tv-zenders (RTBF, RTL-TVi) het bezoek belangrijk genoeg om erover te berichten.

Recht op zelfbeschikking

De boodschap die Geert Bourgeois meegaf aan de pers, kon op bijval rekenen van de delegatie van de Catalaanse regering, die erop uit is binnen ongeveer 1,5 jaar een Catalaanse republiek te vestigen. Zo vond Bourgeois dat de Europese Unie zich ‘heel pragmatisch moet opstellen indien er een meerderheid voor onafhankelijkheid is in Catalonië.’ Hij zei ook niet in te zien waarom ‘de EU de democratische wens van een meerderheid niet zou aanvaarden.’ Waarbij hij gelijk ook het officiële diplomatieke mantra herhaalde van zich ‘niet te willen mengen in Spaanse interne aangelegenheden.’ Toch ging hij verder dat ‘het recht op zelfbeschikking der volkeren een internationaal aanvaard principe is’ en dat hij zich niet kan inbeelden ‘dat de EU, dat zich baseert op democratische waarden, dit recht op zelfbeschikking niet zou aanvaarden.’ Daarbij herinnerde hij eraan dat de EU steeds pragmatische oplossingen weet te formuleren en zo wees hij naar de hereniging van Duitsland, de exit van Groenland en de Schotten, die bij een Brexit gebrand zijn op een tweede referendum.

Vlaamse onafhankelijkheid niet aan de orde

De Catalaanse pers wist mee te geven dat Bourgeois verduidelijkte dat de onafhankelijkheid van Vlaanderen niet op de agenda staat van zijn regering. Beide minister-presidenten gaven aan dat beide regio’s zelf moeten bepalen wat goed is voor hen, wat Vlaanderen en Catalonië niet tegenhoudt om verder samen te werken en de banden aan te halen. Zo wordt een economische missie gepland voor 2017, als vervolg op het samenwerkingsakkoord uit 2008, waarin beide regio’s aangaven nauwer te willen samenwerken in economische en Europese kwesties.

Op economisch gebied willen zowel Vlaanderen als Catalonië koplopers zijn in Europa en mikken daarbij op innovatie en onderzoek, en een competitieve en exportgerichte economie. In de Europese Unie willen zowel Vlaanderen als Catalonië dan weer hun belangen veilig stellen, hoewel enkel Vlaanderen binnen het federale België kan rekenen op vertegenwoordiging in de Europese instellingen. Catalonië blijft tot nader orde volledig afhankelijk van de Spaanse staat.

Dit artikel kadert in het project ‘Soevereiniteitsbewegingen in Europa’ dat tot stand komt met de steun van de Vlaamse overheid.

Foto: Delegació del Govern de la Generalitat a la Unió Europea (@delgoveu)

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Christophe Bostyn

Christophe Bostyn is Spanje- en Cataloniëkenner.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.