fbpx


Binnenland, Buitenland

Is Vlaanderen groot genoeg?

uit de oudere doosDe maat van de staat. Is Vlaanderen groot genoeg? Enrico Spolaore had het in zijn boek ‘The Size of Nations’ al over de grootte van (natie)staten. Deze Italiaans-Amerikaanse “politieke” econoom dacht behoorlijk na over de relatie tussen economie en de optimale grootte van een land/staat/natie. Hoe klein of hoe groot mag/moet een groot of klein land wel zijn?

Radiomaker Jean-Pierre Rondas sprak met Spolaore, over een economie van de grenzen en een economische analyse van staatsvorming en staatssplitsing.

Deze economische benadering berekent in feite de kost van heterogenïteit: de kost van totaal verschillende preferenties van de bevolkingen van verschillende deelstaten.

Voortdenkend op Montesquieus opvattingen over de wenselijkheid van “een kleine republiek”, constateert Spolaore dat democratisering vaak tot secessies heeft geleid, en dat omgekeerd separatisme en decentralisering kenmerken zijn van democratisering (tegenover de centralisatie eigen aan dictaturen).

In volwassen democratieën, legt Spolaore uit aan Jean-Pierre Rondas, zouden burgers in staat moeten zijn om beslissingen te nemen over grenzen, wat zoveel betekent als beslissingen over “la splitsing”. Ten slotte telt de helft van ’s werelds staten minder inwoners dan Vlaanderen…

In bijlage bij wijzen van opfrissing van het geheugen twee artikels over die materie, eerder dit jaar verschenen in Doorbraak.

Mondialisering rijmt met separatisme (hier klikken)

Kleine natiestaten in een globale wereldeconomie (hier klikken)

 

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

Jan Van de Casteele

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Commentaar open
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.