fbpx


Economie, Zonder categorie

Vlaanderen hardst getroffen bij Brexit

Brexit-factuur mogelijks hoger dan verwacht


Op 29 maart 2017 luidde het Verenigd Koninkrijk (VK) officieel de start van de Brexit-onderhandelingen in, maar er bestaat nog veel onzekerheid over de uitkomst van de onderhandelingen die het VK en de EU-27 momenteel voeren. Vooral de meest open landen in Europa met de nauwste handelsbetrekkingen met het VK, zoals België, kunnen daardoor hard getroffen worden, berekende de Vives-denktank van de KU Leuven. ‘België, en vooral Vlaanderen, behoort tot de grootste verliezers in de EU-27 in termen van jobs en lokale productie’.

Harde en zachte Brexit

‘De kans is groot dat de Brexit zal leiden tot een verhoging van de tarieven op invoer en tot een daling van de onderlinge handel. Een verhoging van de tarieven op invoer leidt tot een daling van de handel tussen het VK en het Europese vasteland, wat een verlies van Britse en Europese jobs betekent’, leggen onderzoekers Hylke Vandenbussche, William Connell en Wouter Simons uit. Ze simuleerden twee scenario’s: een zachte en een harde Brexit.

Bij een zachte Brexit blijven de invoertarieven tussen het VK en de EU-27 ongewijzigd op nul, terwijl de niet-tarifaire handelsbelemmeringen (NTB’s) verondersteld worden lichtjes te stijgen. Bij een harde Brexit worden de invoertarieven opgetrokken tot het gangbare niveau binnen de Wereldhandelsorganisatie en wordt een grotere stijging in de NTB’s verwacht.

Iedereen verliest

VIVES constateert een permanent Belgisch banenverlies van 10 000 tot 42 000 jobs, voor respectievelijk een ‘zachte’ en een ‘harde’ Brexit. Dit betekent een verlies van 0,58% tot 2,53% van het BNP. De impact voor de EU-27 in haar geheel schommelt tussen de 284 000 en 1 200 000 jobs en een daling van het BNP van 0,38% tot 1,54%. Voor het Verenigd Koninkrijk vindt VIVES een banenverlies van 140 000 jobs bij een zachte Brexit en 526 000 jobs bij een harde Brexit, wat overeenkomt met een daling van respectievelijk 1,21% en 4,47% van het BNP.

De VIVES-beleidspaper zoomt dieper in op de implicaties van Brexit voor de drie regio’s in België: het Vlaams Gewest, het Waals Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Als de economisch belangrijkste regio in België staat er vooral voor Vlaanderen veel op het spel, concluderen de onderzoekers. Vlaanderen wordt in beide gevallen veruit het hardst getroffen wordt van de drie Belgische regio’s. Binnen de Europese Unie behoort onze economie ook tot de groep die relatief de zwaarste verliezen riskeert door de Brexit. Ongeveer 6 500 van de 10 000 verloren Belgische banen bij een zachte Brexit komen uit Vlaanderen. Wallonië bekleedt de tweede plaats met ongeveer 2 400 verloren jobs, de overige 1 000 betreffen Brusselse banen. In het geval van een harde Brexit verwacht VIVES een verlies van ongeveer 28 000 Vlaamse jobs, wat overeenkomt met 1,06% van de totale Vlaamse werkende bevolking. Wallonië verliest bij een harde Brexit ongeveer 10 000 jobs Brussel circa 4 000 jobs.

Zwaarste verliezen in voedingsindustrie

De zwaarste Vlaamse verliezen zullen plaatsvinden in de voedingsindustrie, waar er bij een harde Brexit meer dan 3100 jobs zullen verloren gaan. Bij een zachte Brexit blijven de verliezen beperkt tot 530 jobs. Op de tweede plaats staat de Vlaamse textielsector met 2900 verloren jobs bij een harde Brexit, tegenover een verlies van 500 banen bij een zachte Brexit. Verder staan er grote verliezen te wachten in de sector die administratieve en ondersteunende diensten leveren: een verlies van 2700 jobs bij een harde en een verlies van 740 bij een zachte Brexit.

Ook in Wallonië is de voedingsindustrie de grootste verliezer, terwijl er in Brussel voornamelijk jobs in de dienstensectoren verdwijnen. De meeste toegevoegde waarde gaat in Vlaanderen verloren in de chemische industrie, die de voedingssector naar de tweede plaats verwijst. Rechtskundig advies en de groothandel vervolledigen de top vier. In Wallonië en Brussel zien we de sterkste daling in toegevoegde waarde in de farmaceutische en financiële sector.

Nauwkeuriger beeld Brexit

De VIVES-studie vond sterkere effecten van de Brexit dan andere studies. Omdat ze ook de onrechtstreekse exporteffecten in rekening nam. ‘Dat maakt dat de Brexit-factuur voor het Europese vasteland wel eens veel hoger zou kunnen zijn dan aanvankelijk gedacht’, menen de onderzoekers.

 

Lees hier de volledige VIVES-paer

 

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Sander Carollo

Sander is interviewer voor Doorbraak.

Dit artikel delen of afdrukken


Als abonnee kan u dit artikel gratis doorsturen naar een vriend. Geef hieronder zijn e-mail adres en we sturen hem een link zodat ook hij het ook zonder abonnement gratis kan lezen. Dit is slechts eenmalig voor dit artikel. Doorbraak slaat het e-mail adres van uw vriend niet op.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Op dit artikel zijn reacties uitgeschakeld op vraag van de auteur of op initiatief van de redactie.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.