JavaScript is required for this website to work.
Europa

Vlaanderen, kies voor EVA

Frans Crols10/2/2014Leestijd 3 minuten

Volgens Frans Crols heeft Vlaanderen een alternatief voor de lidmaatschap van de EU achter de hand. Met de EVA kan het alle voordelen van de EU houden, zonder de nadelen. Dat begint ook in Nederland door te sijpelen. 

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Het is amper binnen gesijpeld in Vlaanderen, en was er ook geen debatje waard, of is het wachten op Paul Goossens en zijn EU-propaganda in De Standaard? Ik heb het over de de studie over het vertrek van Nederland uit de Europese Unie (het originele rapport), in opdracht van de Nederlandse PVV, van Geert Wilders,. Het Britse Capital Economics schreef op bestelling van de PVV’er, het rapport ‘Nexit: Assessing the economic impact of the Netherlands leaving the European Union.’ Na de Grexit (de Griekse uitstap uit de Eu), de Brixit (de Britse uitstap uit de Eu), volgt de Nexit (de Nederlandse…), is zij de verre aanleiding voor een Flaxit (de ‘Fla’ staat dan voor Flanders)?

Een eerste reactie kan zijn: een bestelde studie geeft de resultaten die men wil hebben. Vergelijking: ondernemingen die McKinsey binnenhalen, willen van de raadgever, de bevestiging krijgen van wat zij reeds op het oog hebben. Niet altijd waar, maar vaak wel.

Of men het eens is met de besluiten van Capital Economics of niet, het vuurt de discussie over de band tussen Nederland en de EU, de band tussen Vlaanderen en de EU, en de band tussen de overige leden van de met veel idealisme en bombarie opgebouwde EU aan.

Noors-Zwitsers scenario

Waarom noemt Capital Economics het vertrek van Nederland economisch een goede zaak? Er belandt geen Nederlands geld meer in Brussel, er zullen geen EU-regels gelden voor de bedrijven, buiten Europa zijn er meer handelsvoordelen te halen, Nederland kan zijn eigen en lagere kosten bepalen voor migratie, én, belangrijk voor de Vlaamse (onbestaande) discussie over onze band met de EU, voor Nederland kan een Noors-Zwitsers scenario gelden. Laat mij doorgaan op dat laatste punt: Capital Economics meent dat Nederland een akkoord kan sluiten met de Europese Unie zoals Zwitserland en Noorwegen. In essentie kan dan de handel met de EU verdergaan zonder de betuttelende justitiële en sociale verplichtingen die de unie oplegt. In feite is dat de essentie van waar de EFTA, de European Free Trade Area voor staat. EFTA is EVA, Europese Vrijhandelsassociatie, in het Nederlands. EVA is een verbond van Europese landen met vier leden: Noorwegen, Zwitserland, IJsland en Liechtenstein. De EVA is een vrijhandelsassociatie en volgt de basisregels van het grotere verbond: de EU staat voor de vrijheid van verkeer van goederen, mensen en kapitalen, en zo ook EVA. Over een grotere rol in het internationale politieke en economische verkeer maken de EVA-leden zich geen begoochelingen. Zij keren zich af van de megalomane oogmerken van de kaste die vandaag de EU in handen heeft.

In Vlaanderen?

Waarom is de politieke zet van Geert Wilders stof tot nadenken in Vlaanderen? Omdat de Vlaamse/Belgische partijen, met uitzondering van Vlaams Belang, eurofiel tot in de kist zijn. Zonder veel nadenken, uit gewoonte, uit respect van wat de voorvaders – Spaak, Tindemans – bedisselden voor de relatie tussen België en de EGKS, de EEG, de EG en vandaag de EU en de EMU, uit angst om een origineel idee te koesteren, uit lethargie, uit vrees om buiten de belgo-Belgische rommel nog andere levensbelangrijke problemen op het bord te moeten leggen en te verteren.

N-VA keert zich van eurofilie naar euro-kritische stellingen, dat is een stap in de goede richting. Vlaams Belang heeft studiedagen en teksten over: ja, aan Europa, neen aan de EU. CD&V is de opvolgingspartij van de Duitse en de Franse christendemocraten die zich vaders van Europa mogen noemen. VLD en SP.A steunen rücksichtslos een goedbedoelde politieke constructie die in groeiende mate hun kiezers irriteert, afstoot en op hun honger laat. Na 25 mei zal de studie van Capital Economics en PVV openlijk ter hand worden genomen om nieuwe scenario’s te schrijven. Het is voor N-VA extra de moeite om deze tekst ter harte te nemen, want een klassiek bezwaar tegen haar independentisme, en dat van VB, is: ‘Dan verlies je het belangrijke lidmaatschap van de Europese Unie en keldert onze welvaart.’ Wel dat lidmaatschap van de Europese Unie is één keuze in Europa, de keuze voor EVA is voor een klein, open, modern land – Vlaanderen – even, tot meer, verdedigbaar.

 

Foto: © Reporters

Categorieën

Frans Crols was hoofdredacteur en directeur van het economisch magazine Trends en na zijn 65 werd hij vrije pen van ’t Pallieterke, Tertio en Doorbraak.

Commentaren en reacties