fbpx


Actualiteit, Binnenland, Buitenland

Vlaanderen wil banden met Libië terug aanhalenVan 13 tot en met 15 februari was een Libische delegatie in Vlaanderen te gast. Zij bestond uit lokale notabelen. De bedoeling was die te adviseren op grond van Vlaanderens ervaring op het gebied van lokaalbestuur. Het bezoek was georganiseerd door het EU-Comité van de Regio’s (CoR) waartoe Vlaanderen behoort.

In 2015 had dit Comité contact opgenomen met Libië om na te gaan hoe het zelf en/of zijn leden kon helpen om in de chaos volgend op de val van dictator Moammar al-Qadhafi in 2011 opnieuw efficiënte lokale besturen op te zetten. Vlaanderen beschikt op dat vlak over heel wat ervaring.

Het bezoek van de delegatie vloeit voort uit dit initiatief van het CoR waarvan voormalig Vlaams minister-president Luc Van den Brande van 2008 tot 2010 de voorzitter was. Sedert 2005 is hij voorzitter van het Vlaams-Europees verbindingsagentschap (Vleva), een in 2006 door huidig Vlaams minister-president Geert Bourgeois opgerichte vzw. Die heeft tot doel de samenwerking te bevorderen tussen enerzijds de Vlaamse regering en het Vlaamse middenveld en anderzijds de wederzijdse samenwerking tussen Vlaanderen en de EU. VLEVA  streeft ernaar om Vlaanderen meer te betrekken bij het Europees beleid en Vlaamse belangstellenden zo goed mogelijk te informeren.

Het lag dus voor de hand dat vooral Van den Brande optrad als gastheer van de Libische delegatie. Die bestond onder meer uit de burgemeesters van Zintan en Sirte en ambtenaren van verschillende Libische steden waaronder de hoofdstad Tripoli. Velen van hen waren bevoegd voor financiën en begroting. De Libiërs werden ontvangen door Koen Verlaeckt, secretaris-generaal van het Vlaamse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Zij bezochten ook het Agentschap Binnenlands Bestuur van de Vlaamse regering dat zich met name inzet voor goed functionerende lokale besturen. In het programma zat ook een contact met “Transparency International Belgium” in Brussel. Dit is de Belgische afdeling van “Transparency International”, de wereldwijd belangrijkste organisatie die zich inzet voor de promotie van integriteit en de bestrijding van corruptie. Het betreft een politiek onafhankelijke organisatie van algemeen belang. Zij werd opgericht in 1993 en werkt nauw samen met internationale organen zoals de OESO, de Wereldbank, het “United Nations Office on Drugs and Crime”, de Regionale Ontwikkelingsbanken en de Internationale Kamer van Koophandel. “Transparency International” spoort geen individuele corruptiegevallen op maar draagt bij tot corruptiebestrijding door concrete voorstellen op basis van grondig en betrouwbaar onderzoek. De organisatie zet vooral in op bewustmaking en preventie van corruptie.

De Libische delegatie werd ook ontvangen door de Europese Dienst voor Extern Optreden van de EU. Via het CoR wil Vlaanderen Libische gemeenten ook op langere termijn blijven inwijden in de kunst van goed budgetteren. Vlaanderen zelf draagt niet bij tot de financiering van dit project maar zal een programma opstellen dat toegespitst is op strategisch bestuur, budgettaire planning en transparantie.

De voorbije jaren waren vele Vlaamse maatschappijen actief in Libië. Zij waren onder meer betrokken bij oliewinning, baggerwerken en de verbetering van de toegang tot de haven van Misrata. De in Wijnegem gevestigde firma Frisomat die gespecialiseerd is in staalconstructies bouwde de “Great Man-made River” (GMR). Dit is een netwerk van leidingen dat water vanuit het Libische deel van de Sahara naar de bevolkingscentra brengt  aan de kust van de Middellandse Zee. De GMR is het grootste kunstmatig zoetwater irrigatieproject ter wereld.

Voor de val van Moammar al-Qadhafi was Libië voor Vlaanderen een zeer belangrijke afzetmarkt voor goederen en diensten. De hoop is dat het terug die weg opgaat. Het agentschap ’Flanders Investment & Trade’ (FIT) organiseert  in september dit jaar een driedaags informatieseminarie voor Vlaamse maatschappijen die belangstellen in de Libische markt die na de recente vijandelijkheden daar weer opengaat. Vlaanderen verwacht dat niet alleen vroeger al in Libië actieve firma’s terug hun opwachting maken zoals scheepsagent Neptumar, constructiegroep Besix, energiespecialist Fabricom en baggermaatschappij Deme. Gehoopt wordt dat er ook nieuwe komen opdagen zoals bijvoorbeeld Algist Bruggeman die meel, suiker en rijst in Libië verkoopt en Cavalier, de chocoladefabrikant uit Eeklo, die er een makkelijke afzet vindt voor zijn suikervrije producten. In Libië is, zoals in de rest van de Maghreb, diabetes immers een van de voornaamste doodsoorzaken.

 

Foto: (c) Vlaanderen.be

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Theo Lansloot

Theo Lansloot (1931-2020) was ambassadeur op rust.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.