fbpx


Actualiteit

VN moet meer op conflictpreventie en bemiddeling focussenOp dinsdag 14 februari vond in het Egmontpaleis in Brussel een internationale conferentie over bemiddeling en conflictbeheersing plaats op initiatief van vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders.

Antonio Guterres, secretaris-generaal van de VN, wil dat zijn organisatie nog meer op conflictpreventie en bemiddeling focust. Reynders is het daarmee eens. Tijdens de Algemene Vergadering van de VN in september vorig jaar bood hij aan deze conferentie in Brussel te houden omdat België zich wil blijven inzetten om de vrede en de internationale veiligheid in de wereld te bevorderen. Minister Reynders opende de bijeenkomst samen met koning Filip. Een twaalftal ministers van Buitenlandse Zaken, verschillende sprekers en zowat driehonderd diplomaten en experts namen deel.

De conferentie had drie doelstellingen die in verschillende interactieve panels aan bod kwamen :

-de mogelijkheden en grenzen voor bemiddeling in extreme omstandigheden;

– het samengaan en eventuele verdeling van de taken tussen verschillende types van bemiddeling;

– het sluiten van vredesakkoorden na bemiddeling.

Internationale bemiddeling moet zich immers aan nieuwe omstandigheden aanpassen en zich meer toespitsen op duurzame vrede door conflicten  te voorkomen en democratische structuren te ontwikkelen die ook overeind blijven als spanningen zich opnieuw voordoen. Dat overstijgt het lokale of nationale beleidsniveau en vergt een bijdrage van de internationale gemeenschap met name via de VN..

Deze conferentie versterkt ongetwijfeld de Belgische kandidatuur voor een niet permanente zetel in de VN-Veiligheidsraad.

 

Foto: (c) Reporters

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Theo Lansloot

Theo Lansloot (1931-2020) was ambassadeur op rust.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.