fbpx


Buitenland, Religie
Algerije

VN stellen vragen bij sluiting 13 kerken in Algerije

Recht op vrije godsdienstbeoefening protestants-christelijke minderheid in Algerije met voeten getredenDe Verenigde Naties (VN) hebben een brief openbaar gemaakt die de Algerijnse regering om uitleg vraagt over de manier waarop zij de protestants-christelijke minderheid behandelt. Kerksluitingen, discriminatie en pesterijen De brief van de VN is ondertekend door drie speciale rapporteurs van de VN (die voor de vrijheid van godsdienst en overtuiging, de vrijheid van vreedzame bijeenkomst en vereniging, en die voor minderheden). De Algerijnse regering kreeg de brief al in december 2020. De VN vragen 'gedetailleerde informatie' over de sluiting…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


De Verenigde Naties (VN) hebben een brief openbaar gemaakt die de Algerijnse regering om uitleg vraagt over de manier waarop zij de protestants-christelijke minderheid behandelt.

Kerksluitingen, discriminatie en pesterijen

De brief van de VN is ondertekend door drie speciale rapporteurs van de VN (die voor de vrijheid van godsdienst en overtuiging, de vrijheid van vreedzame bijeenkomst en vereniging, en die voor minderheden). De Algerijnse regering kreeg de brief al in december 2020. De VN vragen ‘gedetailleerde informatie’ over de sluiting van Protestantse erediensten in het hele land.

Zeven pagina’s telt de brief. Daarin vatten de VN-rapporteurs enkele van de laatste ontwikkelingen samen. Volgens de VN zijn die een schending van de mensenrechten in Algerije. Het land viseert vooral kerken aangesloten bij de Église Protestante d’Algérie (EPA). Daarnaast is er in de brief ook sprake van discriminatie van leden van de protestantse christelijke minderheid.

De EPA is al 70 jaar erkend in Algerije. De organisatie verzamelt het grootste aantal protestantse kerken in het land. De groep verloor zijn juridische status nadat de autoriteiten hun officiële registratie niet hadden verlengd, ondanks verschillende pogingen.

Administratieve christenvervolging

Sinds januari 2018 zijn 13 kerken die zijn aangesloten bij de EPA, door de autoriteiten gesloten. Nog eens 49 andere protestantse erediensten worden met sluiting bedreigd, somt de brief op. De kerksluitingen gebeuren op basis van een wet uit 2006 over de regels en voorwaarden voor de uitoefening van de niet-islamitische eredienst. Diezelfde wet maakt ook ‘bekeringsdwang’ bij moslims strafbaar. Het is in Algerije verboden om je als moslim tot het christendom te bekeren.

De wet stelt dat alle gebedsplaatsen moeten goedgekeurd worden door de Nationale Commissie voor de Niet-islamitische Eredienst. Maar die commissie is volgens Christian Solidarity Worldwide (CSW) sinds de wet van kracht werd nog nooit samengekomen. Dat betekent dat de aanvragen voor het gebruik van gebouwen als gebedsplaats of voor de bouw van nieuwe kerken nooit worden behandeld. Zo worden kerken niet meer als cultusplaats erkend. En dus moeten ze gesloten worden.

‘Deze onzekerheid’, zegt de VN- brief, ‘wordt versterkt door openbare verklaringen van politieke vertegenwoordigers op sociale media. Daarin weigeren ze gesloten gebedshuizen te heropenen. En ze spreken ze over de noodzaak om alle “illegale” kerken in Algerije te sluiten’. Volgens het landenrapport van Open Doors zei President Tebboune tijdens een speech voor de Algerijnse Onafhankelijkheidsdag op 18 februari 2020 dat Algerije zijn nationale identiteit zal blijven verdedigen tegen ‘samenzweringen van christenen en bekeringen’.

Fysiek geweld

De VN-Mensenrechtenraad hekelt ook het gebruik van ‘fysiek geweld’ tegen kerkleden. Net als intimidatie en discriminerende behandeling van EPA-vertegenwoordigers op luchthavens en grenscontroles. Allemaal uitgevoerd door ‘autoriteiten van de staat’.

De rapporteurs uiten hun ‘bezorgdheid over de situatie van gebedshuizen en kerken die zijn aangesloten bij de Protestantse Kerk van Algerije. Volgens de VN neemt dat de vorm aan van een administratieve sluitingscampagne. Die zou ernstige gevolgen hebben voor het recht van de protestantse christelijke minderheid om zich vrijelijk te manifesteren en haar religie of overtuiging te beoefenen, inclusief door aanbidding, het uitvoeren van riten en onderwijs, evenals het recht van haar leden op vrijheid van meningsuiting. Dat zijn rechten gegarandeerd door het internationaal recht. Ze werden ook vastgelegd in de artikelen 18 en 19 van het Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten (ICCPR)’.

Vragen aan de Algerijnse regering

De brief eindigt met een reeks vragen aan de Algerijnse regering. Zo willen de rapporteurs een ‘gedetailleerde toelichting op de feitelijke en wettelijke basis die de sluiting van de 13 gebedshuizen en kerken rechtvaardigde’. Daarnaast vragen ze ook ‘informatie over de herregistratieprocedure van de EPA.’ Bijkomend vragen ze ook waarom die procedure nog niet is afgerond. De brief vraagt ook om een onderzoek door de Algerijnse overheid naar overtredingen tegen protestantse kerkleiders. En hij verzoekt haar elke verantwoordelijke te identificeren en te straffen.

Dit is niet de eerste dergelijke brief die de mensenrechtenrapporteurs van de Verenigde Naties aan de Algerijnse regering sturen. In oktober 2018 benadrukte een eerste brief al de bezorgdheid van de UNHRC over religieuze vrijheid in het Noord-Afrikaanse land. Daarbij werden de beperkingen voor en de discriminatie van de protestants-christelijke gemeenschap aan de kaak gesteld. Toen reageerde de Algerijnse regering niet.

[ARForms id=103]

Pieter Bauwens

Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak