fbpx


Binnenland, Sport
voetbalweekend

Waarom panikeerde Pano nu pas over Voetbalfraude?

Vijgen na pasen wat besluitvorming betreftDinsdagavond vond de VRT het opportuun om een extra aflevering van Pano uit te zenden. Het kon niet wachten tot het normale uitzenduur van donderdag. Het uitgezonden interview met spijtoptant Dejan Veljkovic was weliswaar al bijna twee jaar geleden opgenomen, maar die twee dagen kon men er echt niet meer bij nemen. Staatsbelang Deze Pano werd als hoofdpunt in het Journaal gebracht en duurde ook dubbel zolang als een normale Pano. Het betrof dan ook een zaak van staatsbelang. Op…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Dinsdagavond vond de VRT het opportuun om een extra aflevering van Pano uit te zenden. Het kon niet wachten tot het normale uitzenduur van donderdag. Het uitgezonden interview met spijtoptant Dejan Veljkovic was weliswaar al bijna twee jaar geleden opgenomen, maar die twee dagen kon men er echt niet meer bij nemen.

Staatsbelang

Deze Pano werd als hoofdpunt in het Journaal gebracht en duurde ook dubbel zolang als een normale Pano. Het betrof dan ook een zaak van staatsbelang. Op een paar saillante details omtrent de gepensioneerde player George Leekens en twee kledingwinkels in Antwerpen na, kwamen we echter niets aan de weet dat we nog niet eerder in de krant hadden gelezen.

Het ging voornamelijk om het gemak waarmee voetbalmanagers en trainers zich honderdduizenden euro’s konden toe-eigenen. Geld dat toch beschikbaar is omdat het meest substantiële werk in die kringen door gratis vrijwilligers wordt uitgevoerd. En, omdat er geen of nauwelijks sociale bijdragen moeten betaald worden. Bovendien worden de gigantische kosten van politiebewaking afgewenteld op de belastingbetaler.

Luie voetbalmanager

Makelaars als Veljkovic worden enerzijds ingezet om als dure interimkrachten het werk van de luie voetbalmanager te doen. En anderzijds om geldezel te spelen waarbij die voetbalmanager dan z’n club een te dure prijs doet betalen om vervolgens een verborgen commissie van de makelaar te eisen.

Een profvoetballer betaalt in dit land minder sociale bijdragen dan een poetsvrouw. De doorsnee, matig begaafde, Belgische profvoetballer verdient 233.000 euro bruto per jaar. Uit onderzoek van Deloitte voor het seizoen 2018-2019, blijkt dat daarvan 207.000 euro het werkelijke brutosalaris betreft en 26.000 euro de bijdrage aan de groepsverzekering.

Deze Pano zette deze bedragen extra in de verf en brengt de potentiële verontwaardiging naar een breed publiek.

Extra time?

Het klopt dat er recent wat roering is geweest bij Vivaldi om die profvoetballers eindelijk wat sociale bijdragen te doen betalen. Maar MR-voorzitter Bouchez, zelf voetbalmanager in bijberoep, vond dat geen goed idee. Op voorwaarde dat hij zijn verzet tegen de kernuitstap zou herleiden tot een circusact, besloot men uiteindelijk slechts tot een puur symbolische verhoging van de sociale bijdragen.

We kunnen ons alvast de vraag stellen waarom VRT wacht om dit op televisie te brengen tot het lang verwachte akkoord binnen de regering om miljoenen op te halen bij de voetballers een dood lijk geworden is dat men niet meer tot leven kan wekken, om in de infantiele terminologie van Egbert Lachaert te blijven.

Bom onder het voetbal

De VRT heeft er dus voor gekozen om deze zelfverklaarde ‘bom onder het voetbal’ niet te brengen op een moment waarop ze de democratische besluitvorming nog konden beïnvloeden ten gunste van de sociale zekerheid. Nochtans zijn ze daar anders bij de eersten om te benadrukken dat iedereen solidair moet zijn en niet genoeg sociale zekerheidsbijdragen kan afdragen.

Maar wat kunnen we anders verwachten van een voetbaldolle omroep die blijkbaar maar één sport kent en er zelfs geen middelen meer voor over heeft om belangrijke veldritwedstrijden, waar Vlamingen top zijn, fatsoenlijk uit te zenden?

Enkel bij Vlaamse clubs?

Wat wél opviel is de kloof tussen Vlaanderen en Wallonië in dit verhaal. Het deed denken aan de situatie in het verkeer. Daar is geweten dat er in Vlaanderen drie keer zoveel verkeersboetes geïnd worden als in Wallonië. Cijfers zijn van tien jaar geleden, maar sindsdien is de kloof alleen maar groter geworden.

Van de twee in opspraak gebrachte scheidsrechters Bart Vertenten en Sébastien Delferière is het enkel de eerste die een maand in de cel mocht doorbrengen. De tweede werd ongemoeid gelaten daar waar uit alles blijkt dat hij wellicht veel zwaarder in de fout is gegaan. Vertenten is radioloog. Delferière werd door zijn vader en oud-scheidsrechter David Delferière, die toen interimvoorzitter was bij de voetbalbond, na amper één seizoen in provinciale naar de hoogste klassen geleid.

De trainers en managers die zijn opgepakt situeren zich allemaal bij Vlaamse clubs als Club Brugge, Genk en Mechelen. Bestaan er in dit land, naast twee democratieën, dan ook twee voetbalcompetities? Elke ploeg speelt minstens twee keer per jaar tegen de andere en om corrupt te zijn moet je met twee zijn.

Paniekvoetbal

De bewuste makelaar Dejan Veljkovic is een nieuwe Vlaming. Op aanraden van z’n advocaat stapte hij als allereerste in de spijtoptantenregeling. In landen als Italië bestaat een dergelijk systeem al decennia en heeft het al z’n nut bewezen door ‘pentiti’ uit moeilijk doordringbare criminele milieus in te zetten.

In ruil voor strafvermindering noemen ze namen en geven ze het gerecht inzage in de finesses van frauderen en witwassen. Meestal krijgen ze dan ook een nieuwe identiteit omdat ze anders hun leven niet meer zeker zijn. Dat dat laatste hier niet nodig was is mogelijk omwille van het feit dat Veljkovic de echt gevaarlijke makelaars niet aan de galg gepraat heeft. Gevolg is wel dat Veljkovic meteen ook de enige makelaar is die een feitelijk beroepsverbod kreeg en financieel uitgekleed werd.

Concurrentie

Zijn grote concurrent aan Franstalige kant, de van oorsprong Iranese Mogi Bayat, kon ongestoord z’n lucratieve activiteiten verder zetten en heeft naar verluidt z’n quasi monopolie enkel nog versterkt. Het is duidelijk dat hij momenteel als grote winnaar uit heel de affaire komt. Er werden zelfs geen vragen gesteld naar potentiële belangenvermenging toen broer Mehdi Bayat voorzitter werd van de Belgische voetbalbond. Dit jaar stelde Mehdi Bayat zich nog kandidaat voor het uitvoerend comité (bestuur) van de UEFA. Hij kreeg als enige kandidaat niet genoeg stemmen. Weet men in het buitenland dan meer?

Het is duidelijk dat het gerecht al drie jaar lang heel veel geld en middelen in dit onderzoek heeft gestopt. Al hetgeen Veljkovic bij Pano verklaarde, heeft hij twee jaar geleden ook met het gerecht gedeeld. Toch blijven resultaten uit.

Deze situatie is onhoudbaar temeer omdat de voetbalbond, die zelf optreedt als rechtsprekende instantie ook in opspraak is gekomen.

Minister van Financiën, Vincent Van Peteghem, gaf deze week aan dat de bijzondere belastinginspectie een fiscaal onderzoek naar belastingontduiking bij 18 (van de 22) profclubs in het voetbal is gestart.

Ronny Vidts

Ronny Vidts (1972) is master in de rechten en internationaal actief als freelance consultant en manager voor innovatieve bedrijven.