fbpx


Binnenland

Twee kritieken op N-VA: ze menen het en ze menen het niet

Even Snel


‘Opgelucht dat het #NVA bashen nu terug over inhoud kan gaan’, klinkt het schertsend ernstig in een van de eerste tweets op #vvvcongres. N-VA probeert de communicatie weer in handen te nemen door – vroeger dan aanvankelijk gepland – de congresvoorstellen publiek te maken. Verandering voor Vooruitgang, klinkt het motto.

Vanuit Open VLD-kant werd er in de eerste reacties op gewezen dat de Vlaamse regering de jobkorting heeft afgeschaft. De belofte van N-VA om de belastingen te verlagen, moet je volgens Open Vld dus niet ernstig nemen. N-VA-directeur Piet De Zaeger reageerde op Vlaams volksvertegenwoordiger Mercedes Van Volcem (Open VLD) die het jobkortingargument de wereld instuurde: ‘Qué? In 2009 ging uw partijleider Verhofstadt namens #OVLD akkoord met afschaffing v/d Vlaamse jobkorting’.

Open Vld lijkt te begrijpen dat N-VA nu heel nadrukkelijk wil spelen op wat de partij van Gwendolyn Rutten altijd als het thuisveld heeft beschouwd. (Spuiters beweren dat zelfs de affiche subtiel verwijst naar Verhofstadt.)  

Bij Vlaams Belang en CD&V klinkt het heel anders. Waarschuwt Open Vld er voor dat N-VA het eigenlijk niet meent, dan luidt het daar dat N-VA het juist heel erg wel meent. Bart Laeremans, senator voor Vlaams Belang: ‘Congresvoorstellen N-VA zijn opmerkelijk donkerblauw. Gelukkig is er een Vlaams-nationale partij met een socialer programma!’

Felix De Clerck, zoon van en high potential bij CD&V: ‘De actie #WarmVlaanderen van Cd&v komt niets te vroeg me dunkt.’ ‘We hebben allemaal gezien op hoeveel procent die vorige partij voor de vooruitgang ondertussen gestrand is’, wordt dat bij Wim Lenaers, diensthoofd op het partijsecretariaat van CD&V.

Bij N-VA komt de verdediging neer op de kernwoorden: verantwoordelijkheid nemen, zonder groei is er geen geld, snijden nodig om het systeem te redden.

Achter de brede ruggen van de partijtoppers kan je nu al merken welke richting het uit gaat. Open Vld voelt zich bedreigd op het eigen terrein, Vlaams Belang en CD&V geloven dat de N-VA-koers juist nieuwe ruimte biedt voor hun verhaal.

<Vindt u dit artikel informatief? Misschien is het dan ook een goed idee om ons te steunen. Klik hier.>

 

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Doorbraak redactie

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.