fbpx


Politiek
bananen

Voor volk en partij

België BananenrepubliekBart Staes wil geld laten bijdrukken om de klimaatdoestellingen te halen. De gele hesjes juichen. Joepie, greencoins om de groene taksen op onze elektriciteitsfactuur te betalen! Meteen ook kinderen die op donderdag en vrijdag naar de les gaan en geld genoeg zullen hebben om zonnepanelen en windmolens te plaatsen. Daarnaast ook goed nieuws voor de daklozen die straks blikjes en petflesjes kunnen inzamelen om met het statiegeld een brood in de Aldi te kopen.

Om meer volk op klimaatbetogingen te krijgen wil Groen het doktersbriefje afschaffen — halleluja, brossen op het werk gelegaliseerd. Gelukkig zal de elektriciteitsfactuur dalen want met de sluiting van de kerncentrales gaat het licht uit en blijft ons elektrisch ros op stal. We krijgen een kilometerheffing, koolstoftaksen, en klimaatgrenstaksen waardoor zowat alles duurder wordt, van een brood over kledij naar wasmachines. Maar geen nood, alle windmolens op zee zullen 15.000 nieuwe jobs opleveren. Hoezo, de windmolenparken van Colruyt, Northwind nv en Belwind nv samen goed voor 127 van de 275 windmolens op zee, stellen 0 (nul) personen te werk en hun moederfirma nv Parkwind slechts 58. Om dit alles te regelen wil jeune premier Calvo de Grondwet aanpassen om maar één klimaatprimaat tot minister van Milieu te benoemen. Drie milieuministers vliegen buiten, maar wel niet zonder het betalen van een vliegtaks. Als de ministers op overschot niet willen vertrekken is er sluipschutter Nic Balthazar om ze afschieten. De epifanie van groene koning Balthazar is helder in zijn simpliciteit. Ben je democratisch verkozen maar pikt Nic uw denkwijze niet, dan wordt je koud gemaakt om de klimaatopwarming tegen te gaan. Mocht Balthazar een lezing komen geven in de school van mijn zoon of dochter, dan moeten ze die dag spijbelen voor een humanere democratie.

Girlpower

Bij de smurfen zijn de vorige lichtingen BV’s weggevlucht of werden ze buitengegooid waardoor ruimte vrijkwam om een rist nieuwe naïevelingen electoraal te verkrachten. Als hoofdvogel werd schildmaagd Goedele Liekens het bed in gesleurd. Liekens past perfect in de politiek, ze weet als geen ander hoe je mensen moet naaien. Samen met de ‘Blue Spice Girls’: de Marokkaanse Sihame El Kaouakibi, de Poolse Alicja Gescinska, de Nederlandse Neelie Kroes, de overloopster Grete Remen en de tv-coryfee Lynn Wesenbeek, staan ze als voorbeeld voor de gefaalde ‘identiteitspolitiek’ beschreven door Fukuyama. Hoe een partij links genoeg kan zijn om Liekens, El Kaouakibi en Gescinska binnen te halen én tezelfdertijd rechts genoeg om Kroes, Remen en Wesenbeek te verleiden is de vraag van een miljoen. Verhofstadt moest een tandje bijsteken na zijn desastreus resultaat bij de gemeenteraadsverkiezingen in Gent (2267 stemmen/vanop vijfde plaats) en kreeg daarom zijn een deel van de witte konijnen. Samen met zijn sprong bunny’s wil spleetje nog eens vijf jaar van de palliatieve zorgen genieten in het Europese Valetudo.

Het Europese sterfhuis

Kris Peeters mag straks op de lappen met Jean-Claude Juncker. Broeder Kris is meteen af van Jansens & Jansens voor zijn appartement in Antwerpen. Om de Europese lijst te trekken van de CD&V mag hij overal in Europa gedomicilieerd zijn. Antwerpen, Puurs, Capri of het klooster van Saint-Paul-de-Mausole — het maakt niets uit. Peeters treft in de Europese gelagzaal Geert Bourgeois die door De Wever op euthanasievakantie wordt gestuurd. De verkiezingsdebatten voor Europa met Peeters, Verhofstadt, Bourgeois en Annemans beloven slaapverwekkend te zijn, een heruitzending van ‘die goeie oude tijd, met politici uit de oude doos’. GSM’s uit, hoorapparaten op maximum.

Democratie is durven

Hendrik Vuye en Veerle Wouters ontbreken aan lef, financiële middelen en stemmen om zelf een partij uit de grond te stampen. Bij het Vlaams Belang mochten ze in tegenstelling tot schildknaap Dries Van Langenhove niet onafhankelijk zetelen en moesten ze opgaan in de partij. Het cordon sanitaire waar ze zich steeds tegen verzet hebben, moesten ze doorbreken en dat wilden ze dan weer niet, begrijpe wie begrijpe kan. Ze klopten dan maar aan bij Jean Marie Dedecker, wel in bezit van geld, lef en stemmen, maar hij wil dan weer geen partij oprichten met mensen die slimmer zijn dan hijzelf. Omhoog kijken doet Dedecker enkel om meeuwenuitwerpselen te ontwijken. Vuye & Wouters  gooiden dan maar de handdoek in de ring en wezen als kleuters op de speelplaats met de vinger naar Theo Francken.

Heil particratie

De particratie zegeviert. Loop je niet in de pas, dan kun je het vlaggen. Vuye, Wouters en Hermes Sanctorum (ex-Groen) ervaren aan de lijve dat een vrije mening niet bestaat in de Belgische parlementen, enkel de mening van de partij telt. Hoewel het Britse Lagerhuis, waar een afwijkende mening binnen een partij aanvaard wordt, de laatste maanden een huis van Babel geworden is. Partijen stampen hardwerkenden partijleden opzij voor bekende snoetjes. Politici die vaak vanuit de jongerenafdelingen ideologisch vechten voor hun partij moeten wijken voor electoraal opportunisme van BV’s. Politieke marketing en kiezersbedrog halen het van ideologie en zuivere democratie. Heb je je partij goed gediend, maar slinken je stemmen en/of hersencellen, dan mag je van de partij naar het Europees sterfhuis om je laatste politieke dagen te slijten.

De democratie sterft in de tentakels van de particratie. Heil aan de slaven van de partij.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Jasmijn Walldorf

Vrijgevochten schrijfster van opiniestukken, met scherpe satirische inslag.