fbpx


Buitenland

Voorzitter Catalaanse ANC op ‘la Diada’: ‘Onafhankelijkheid of verkiezingen!’
Elk jaar op 11 september trekken de voorstanders van Catalaanse onafhankelijkheid het huis uit, gewapend met water, fruit en comfortabele schoenen, omdat ze weten dat ze de hele dag op straat zullen zijn om de vrijheid van Catalonië te eisen en om onafhankelijkheid te vragen. Dat is wat er ook dit jaar weer gebeurde: opnieuw kwamen duizenden mensen naar buiten om te tonen dat Catalonië een onafhankelijke staat in Europa wil zijn.

Ondanks  repressie, verdeeldheid en confrontaties binnen de pro-onafhankelijkheidsbeweging en het ontbreken van een gezamenlijke strategie, of juist daardoor, was de Avinguda del Paral-lel al voor aanvang gevuld met tienduizenden mensen uit het hele land in de eerste vrije Diada sinds de covidmaatregelen.

700.000 deelnemers

Het was de tiende grote demonstratie die de Catalaanse Nationale Vergadering voor de Diada had uitgeroepen. Volgens de organisatoren namen 700.000 mensen deel – 150.000 volgens de Guardia Urbana en 272.000 volgens La Directa – met een sterk manifest van ontevredenheid over de pro-onafhankelijke politieke partijen en verzet tegen de door Spanje uitgeoefende repressie. Onder het motto ‘Laten we opnieuw winnen: Onafhankelijkheid’ overtrof de demonstratie alle verwachtingen.

Tijdens de mars klonken uiteraard kreten voor onafhankelijkheid. Er waren ook zeer kritische spandoeken die de pro-onafhankelijkheidspartijen ‘verraders’ noemden. Andere spandoeken hadden teksten als ‘Zonder politici zouden we al onafhankelijk zijn’. Op verschillende momenten tijdens de mars zong de menigte ‘1 oktober, vergeten noch vergeven!’ en slogans pro Carles Puigdemont, de voormalige president van de Generalitat.

(Tekst loopt door onder foto) 

Onafhankelijkheid of verkiezingen

Dolors Feliu, voorzitter van het ANC, hield een van de krachtigste toespraken tijdens de slotceremonie van de demonstratie in het Estació de França: ‘700.000 mensen! We zijn met veel mensen, meer dan vorig jaar! (…)  We kunnen de 52% pro-onafhankelijkheidsstemmen niet eeuwig gegijseld laten. (…) als de regering en het parlement ons hun rug toekeren, zijn er genoeg mensen in het land om een burgerlijst te maken en voor onafhankelijkheid te zorgen’. Een deel van het publiek riep herhaaldelijk ‘Regering, treed af’. En Feliu zei: ‘Dat de instellingen worden geblokkeerd is geen optie. Het ANC zal alle middelen inzetten om uit de impasse te geraken. Geen gijzeling meer. Ofwel onafhankelijkheid ofwel verkiezingen.’

Catalonië en Vlaanderen

Afsluitend stelde het ANC op het podium en in het Engels het zogenaamde Catalangate, aan de kaak. (Het politieke afluisterschandaal gericht tegen Catalaanse burgers en politici, red). Ondertussen hielden de demonstranten spandoeken omhoog waarop ze hun telefoonnummers hadden geschreven en boden ze aan zich te laten bespioneren.

De Internationale Commissie van Europese Burgers (ICEC) met woordvoerders uit Catalonië en Vlaanderen en hun delegatie nam gedurende het hele Diada-weekend deel aan verschillende protestacties. Aan de vooravond van de demonstratie waren ze bij de fakkeltocht, waar ICEC-woordvoerder van Catalonië Anna Arqué de voorzitter van de Nationale Vergadering van Catalonië, Dolors Feliu, voorstelde aan ICEC-woordvoerder van Vlaanderen Steven Vergauwen en voormalig lid van het Belgische federale parlement Peter Luykx (N-VA). Bij de demonstratie droegen zij een spandoek met de slogan ‘Catalonië en Vlaanderen samen op weg naar onafhankelijkheid’. Catalanen applaudisseerden toen zij passeerden en toonden hun dankbaarheid voor deze solidariteit.

In deze context maakte de voorzitter van de Generalitat MHP Pere Aragonès na de demonstratie een ongewoon gebaar door onmiddellijk de voorzitters van de organisaties die de demonstratie organiseerden te ontbieden: de Assemblee, Òmnium en de Vereniging van gemeenten voor onafhankelijkheid. De politieke vooruitzichten van de regering zijn momenteel onzeker. Daarom zullen zij proberen gezamenlijke strategieën te ontwikkelen om uit de huidige fase van Catalaanse politieke verlamming te geraken, waarin het Catalaanse volk heeft opgeroepen tot de demonstratie van 11 september.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Mireia Ferran

Mireia Ferran werkt in het Museum Histórica de Catalunya, het historisch museum van Catalonië in Barcelona.