fbpx


Buitenland
Forum

‘Vrijheidskaravaan’ Baudet voert last-minute campagne

Verslag uit BussumVandaag gaan de Nederlanders naar de stembus om een nieuwe Tweede kamer te kiezen. Volgens de peilingen wordt Mark Rutte wederom premier. Stemmen voelt daarom dit keer als corvee. Vanochtend braaf de burgerplicht vervuld (geen opkomstplicht in Nederland), verder geen verwachtingen. Vanmiddag, om iets voor 13 uur, ging ik de hond uitlaten. Geluid uit de verte, alsof iemand de radio hard aan had staan. Geen bouwvakkers aan het werk in de straat. Het was geen muziek, maar een stem. Die…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Vandaag gaan de Nederlanders naar de stembus om een nieuwe Tweede kamer te kiezen. Volgens de peilingen wordt Mark Rutte wederom premier. Stemmen voelt daarom dit keer als corvee. Vanochtend braaf de burgerplicht vervuld (geen opkomstplicht in Nederland), verder geen verwachtingen.

Vanmiddag, om iets voor 13 uur, ging ik de hond uitlaten. Geluid uit de verte, alsof iemand de radio hard aan had staan. Geen bouwvakkers aan het werk in de straat. Het was geen muziek, maar een stem. Die van Thierry Baudet. Een verkiezingsspotje op de radio? Daar duurde het wel erg lang voor.

ForumPieter de Jonge

FvD voert actie op 17 maart in Bussum

Baudet kondigde Hans Smolders aan. Smolders was in 2002 de chauffeur van Pim Fortuyn. Nadat Fortuyn was neergeschoten, achtervolgde Smolders (een voormalig ijshockey-international) schutter Volkert van der Graaf, totdat de politie die laatste inrekende. De moord op Fortuyn was volgens Smolders het gevolg van een ‘gigantische haatcampagne en een karaktermoord.’ Nu, twintig jaar later, wordt volgens hem hetzelfde geprobeerd met Baudet. Daarbij noemde hij ook Joost Eerdmans. Eerdmans is lijsttrekker voor JA21, de partij opgericht door gewezen FvD-mandatarissen. Derk Jan Eppink staat daarvoor derde op de kandidatenlijst.

Een voorbijganger wist waar het geluid vandaan kwam. Midden in een woonwijk ligt een grasveld, waar kinderen in de zomer spelen. Mijn basisschool hield er soms buitengym. Het ‘sportveldje’. Net dichtbij genoeg om erheen te lopen.

Campagne in woonwijk

Forum voor Democratie bleek daar een verkiezingsbijeenkomst te houden. De ongeschreven regel is dat op verkiezingsdag geen campagne meer wordt gevoerd. Een mos dat dit jaar de facto verbroken werd. Vanwege corona waren de stembussen maandag en dinsdag ook open, officieel voor ouderen en mensen met kwetsbare gezondheid. Die dagen werden verkiezingsdebatten gehouden in de media. Dit jaar kan Forum dus niks verweten worden. Twee jaar geleden, bij de provinciale verkiezingen waarbij Forum de grootste werd, nog wel. Kort daarvoor werd in Utrecht, in een tram, een aanslag gepleegd door een geradicaliseerde moslim. Andere partijen staakten daarop de campagne.

Sommige buurtbewoners vonden het maar niks. Die vroegen zich af waarom de gemeente hier toestemming voor heeft gegeven. Volgens een agent kondigde Forum gisteravond de bijeenkomst aan. Dan kan een burgemeester hooguit toestemming weigeren. Wat dan weer het verwijt van ‘partijkartel’ had opgeleverd. Dus ging de bijeenkomst door, met politie en handhavers in de buurt.

Of het handig is in verband met corona? De agent wees erop dat de organisatie wel degelijk opriep tot voldoende afstand. De aanwezigen waren overwegend jongeren die een verzetje wilden en nieuwsgierig geworden voorbijgangers.

Onder de VVD-duiven schieten?

Praktische vraag: wat schiet Forum ermee op? In mijn woonplaats, Bussum, is de VVD doorgaans grootste partij. De PVV doet het overigens ook goed. Precies de twee partijen waar Forum aanvankelijk tussen hoopte te zitten, dat wel. Maar zou Forum niet meer succes hebben in een plaats met meer zwevende kiezers?

De medewerker aan wie ik dit vroeg, wees erop dat het evenement live werd gestreamd. Het bereik was dus groter dan de locatie zelf.  Bij het terugkijken kreeg ondergetekende ironisch genoeg eerst een reclamespotje van de Socialistische Partij (SP) te zien.

‘Vrijheidskaravaan’

Baudet legde de nadruk op vrijheid. Hij lijkt het coronabeleid vooral als inperking van vrijheden te zien. Wybren van Haga, nummer 2 op de lijst en voormalig VVD-Kamerlid, verwees naar een ‘Hugo’. Willekeurig gekozen naam of wist hij dat de nummer 63 op de VVD-lijst, Hugo Bellaart, in Bussum woont?

De bijeenkomst duurde iets meer dan een uur. Daarna vertrok de ‘vrijheidskaravaan’ van Forum weer. Bij de militanten leek vooral vrijheid het belangrijkste thema. Volgens hen verwoordde Van Haga de belangen van de ondernemers, die door de VVD in de steek worden gelaten. Een van hen zei horecaondernemers te kennen die zelfmoord hadden gepleegd.

Was Bussum uitgekozen in de hoop te scoren in de achtertuin van de VVD? Morgen zal blijken of Forum daar succes mee gehad heeft. Door voor Bussum te kiezen, werd ook een andere partij geviseerd. CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra op woont enkele straten van het sportveldje.

[ARForms id=103]

Pieter de Jonge

Pieter de Jonge is historicus. Hij publiceert regelmatig op www.historiek.net en is Nederland-correspondent voor Doorbraak.be.