fbpx


Actualiteit, Communautair

Vuye en Wouters willen artikel 195 voor herziening vatbaar verklarenDe onafhankelijke V-Kamerleden Hendrik Vuye en Veerle Wouters tonen in hun grendelboek aan dat het wél mogelijk is om bijvoorbeeld de sociale zekerheid te splitsen zonder aan de Grondwet te raken. Hiervoor is niet eens een tweederdemeerderheid nodig.

Om de Grondwet zelf te kunnen veranderen dient het duo een voorstel in om artikel 195 van de Grondwet voor herziening vatbaar te verklaren. Zo’n herziening is niet nieuw. De regering Di Rupo paste dit in 2012 ook al toe ter uitvoering van de zesde staatshervorming. Zo hoefde de aanpassing van de Grondwet niet meer in twee legislaturen te gebeuren, al koos Di Rupo voor een tijdelijke maatregel.

Geen kiezersbedrog

‘Een grote staatshervorming is noodzakelijk’, zeggen Vuye en Wouters. ‘België gaat gebukt onder halfslachtige bevoegdheidsoverdrachten. Bovendien ontwrichten de transfers van Noord naar Zuid het land. Iedereen beseft dat er een zevende staatshervorming komt. Wat ons betreft, is dit best een alomvattende en definitieve staatshervorming.’

Hun voorstel verplicht naar eigen zeggen N-VA, Open Vld, CD&V, sp.a en Groen kleur te bekennen. ‘Willen deze partijen een nieuwe communautaire standstill of willen ze dan toch een grote staatshervorming?’, vragen de V-Kamerleden zich af. ‘Wie tegen ons voorstel stemt, erkent dat hij geen grote staatshervorming wil.’

Vóór de federale verkiezingen van 2019 zal hun voorstel ter stemming komen. Hierbij is geen akkoord van de Franstaligen nodig; een gewone meerderheid volstaat. ‘Het kan dus, want de Vlamingen bezetten 89 van de 150 Kamerzetels. Alarmbellen en belangenconflicten zijn eveneens niet van toepassing op een verklaring tot grondwetsherziening. Vijf minuten politieke moed volstaan!’, besluiten Vuye en Wouters.


Foto: © Reporters

 

 

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Sander Carollo

Sander is interviewer voor Doorbraak.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.