JavaScript is required for this website to work.
post

VVB-kaarsjes mochten niet helpen voor Schotse Yes

Mark Van Mullem19/9/2014Leestijd 2 minuten

Donderdag voerde de Vlaamse Volksbeweging actie uit sympathie voor de Schotse Yes-campagne. De vele lichtjes mochten helaas niet helpen. Verslag van een militant.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

De Vlaamse Volksbeweging (VVB) blies donderdagavond 18 september 2014 verzamelen op het Brusselse vrijheidsplein. Ruim tweehonderd Vlamingen staken met een symbolische kaarsjesactie het Schotse ‘Aye’ (Yes) een stevig hart onder de riem. De uitslag van het Schotse referendum over onafhankelijkheid was toen nog niet bekend, de hoop op een Yes voor Schotse Onafhankelijkheid was groot.

Onder de aanwezigen vertegenwoordigers van VVB-afdelingen, Meervoud, een aantal Vlaams-nationalistische studentenverenigingen en we telden ook een kleine schare politici van N-VA en Vlaams Belang onder de aanwezigen. De VVB-solidariteitsactie kende veel persaandacht; behalve een VRT-ploeg tekende ook Britse journalisten van ITV, BBC en zelfs CNN present.

Met een hoge opkomst voor het referendum (86%) was duidelijk dat het thema de Schotten niet onverschillig liet. Ook leek het er geruime tijd op dat de Yes-stem het (nipt) zou gaan halen. Door een late demarche van het No-kamp, plotse beloftes van Brits premier David Cameron over meer Schotse bevoegdheden, dreigementen van The Bank of Schotland om naar London te trekken, helden de laatste peilingen over naar No. En toen kwamen er de steunbetuigingen voor Yes van tennisspeler Dave Murray en acteur Sean Connery. Alles leek nog mogelijk, de kansen voor Yes leken gekeerd.

Op het Vrijheidsplein in Brussel was de hoop op een overtuigend Yes groot, al werd toch ook geopperd dat het wel eens heel nipt Yes,  of erger, een nipte No zou kunnen worden. De vele Vlaamse Bewegers lieten het alleszins niet aan hun hart komen en maakten er een sereen feest van. Van het Vlaams Huis in de Drukpersstraat trok het gezelschap getooid met Schotse Saltire vlaggen en Vlaamse leeuwenvlaggen, naar het Vrijheidsplein. Met blauwe en witte theelichtjes werd de Schotse vlag gevormd voor het standbeeld van Karel Rogier.

Na het zingen van een aantal Schotse hymnes, weerklonk ook de Vlaamse Leeuw. VVB-voorzitter Bart De Valck sprak zijn steun uit voor de Schotse Yes-campagne en vroeg ook aandacht voor de Catalaanse en Vlaanderens onafhankelijkheidsstrijd. ‘Yes for Scotland, Ja voor Vlaanderen’ was de overduidelijke boodschap die weerklonk.

Onder begeleiding van doedelzak en harmonica, wandelde het gezelschap naar het Vlaams Parlement waar een video-boodschap van VVB-voorzitter Bart De Valck, bestemd voor de Schotse vrienden van het Yes-kamp, werd opgenomen.

Daarna werd er gefeest met Onafhankelijkheidsbier in het Vlaams Huis, om daarna vol spanning en met hoop op Yes de nacht in te gaan. Voor velen kwam om 7 uur gisterenochtend de ontnuchtering: het werd No.

Maar we weten dat David Cameron de Schotten beloftes deed over méér bevoegdheden. Met de toch 45% ja-stemmen kunnen deze beloftes geen dode letter blijven. Eigenlijk wint Schotland sowieso. Of zoals Alex Salmond het duidelijk verwoordde: ‘Schotland zal nooit meer hetzelfde zijn’. Verandering lijkt op komst en er werd geschiedenis geschreven. De schotten toonden ook wat een feest de democratie kan zijn.

Komt er een domino-effect voor Wales? Krijgen de Catalanen alsnog hun referendum of net niet? En wat met Vlaanderen? De toekomst zal het uitwijzen.

  

Foto: Mark Van Mullem

 

Doorbraak publiceert graag en regelmatig artikels die door externe auteurs worden aangebracht. Deze auteurs schrijven uiteraard in eigen naam en onder eigen verantwoordelijkheid.

Commentaren en reacties